Doświetlanie roślin doniczkowych
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doświetlanie roślin doniczkowych
Moim zdaniem nie ma sensu doświetlać żarówkami led świecącymi na biało, po prostu praktycznie nic to nie daje. Proszę przeczytać jeżeli ktoś mi nie wierzy
http://www.bezogrodek.com/2018/01/zarow ... oslin.html
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mój pomidorek doświetlany tylko żarówką led o barwie białej, bez dostępu słońca. 

To drugi.

Tu w towarzystwie rzodkiewek.

To drugi.

Tu w towarzystwie rzodkiewek.

- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Super. Tylko jak zdjąć tę białą bańkę z żarówki?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- BobejGS
- Kontakt:
Ja przejechałem naokoło lekko otwartym nożem do tapet, by rozciąć klej. Później prawie samo zeszło.
- Senior
BobejGS w jakim miesiącu robiłeś te fotki? Ja podejmowałem wiele prób doświetlając rośliny różnymi lampami w ciemnej komórce. Gdy doświetlałem białym led to roślina była prawie biała i strasznie wyciągnięta.
- BobejGS
- Kontakt:
To zdjęcia z teraz. 

- Senior
Rosną bez dostępu światła dziennego? Nie chce mi się w to wierzyć.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak, słońca nie widziały ani minuty. 

- Senior
Nie chodzi mi o słońce, lecz o dostęp do światła dziennego. Moje próby przeprowadzane w całkowitych ciemnościach wykazały, że rośliny nie dają rady rosnąć przy takim doświetlaniu. Gdyby te led-y nadawały się do uprawy roślin, to już dawno zastosowano by je na skalę przemysłową w szklarniach, a tak nie jest.
Muszę przeprowadzić następne próby, ostatnie robiłem cztery lata temu. Być może wykres widma emitowanych przez nie fal się zmienił.
Muszę przeprowadzić następne próby, ostatnie robiłem cztery lata temu. Być może wykres widma emitowanych przez nie fal się zmienił.
- BobejGS
- Kontakt:
Zmieniły się sporo ledy przez ten okres czasu i już obecnie są dostępne ledy o białym świetle do doświetlania roślin. Znajoma z Belgi używa świetlówki liniowej led, do doświetlania swoich rozsad.
Ja ogólnie doświetlałem zwykłymi świetlówkami liniowymi, też bez dostępu słońca, w zamkniętym growboxie. Jednak teraz z racji że potrzebowałem doświetlić mniejszą powierzchnie, postanowiłem przetestować jakieś żarówki led i w tym celu kupiłem pierwsze lepsze, na które natrafiłem o temperaturze barwowej bliskiej do 6500k i widać się nadają.
Ja ogólnie doświetlałem zwykłymi świetlówkami liniowymi, też bez dostępu słońca, w zamkniętym growboxie. Jednak teraz z racji że potrzebowałem doświetlić mniejszą powierzchnie, postanowiłem przetestować jakieś żarówki led i w tym celu kupiłem pierwsze lepsze, na które natrafiłem o temperaturze barwowej bliskiej do 6500k i widać się nadają.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Senior pisze:Moim zdaniem nie ma sensu doświetlać żarówkami led świecącymi na biało, po prostu praktycznie nic to nie daje. Proszę przeczytać jeżeli ktoś mi nie wierzy
Właśnie mylisz się, od dłuższego czasu doświetlam różne rośliny i widzę efekty. Tylko temperatura barwowa musi być na poziomie 4000 - 6500K. Dokładnie to co napisał Bobejs wyżej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Senior
Norbert nie przekonuje mnie to. BobejGS nie udzielił odpowiedzi na pytanie czy światło dzienne dochodzi do tych roślin. Zresztą wyglądają niezbyt imponująco, a trzeba pamiętać, że pomidor rośnie jak chwast. Rzodkiewka zresztą również. Przypuszczam, że poniżej 1% fal emitowanych przez te led-y jest przechwytywana przez rośliny. Potrzebny byłby wykres widmowy fal wysyłanych przez nie, a tego się nie robi ponieważ nie służą one do doświetlania roślin.
Ja zajmuję się od bardzo dawna doświetlaniem i dużo czytałem na ten temat. Robiłem również próby na roślinach. Jeżeli chodzi o temperaturę barwową, to najlepsza jest w okolicach 6500K. Ja robiłem próby w zakresie od 6500 do 20 000K.
Kiedyś stosowałem świetlówki do doświetlania, były na nich wykresy widma fal wysyłanych przez nie. Teraz stosuję żarówki led.
Po kliknięciu w fotkę powiększy się ona.

Ja zajmuję się od bardzo dawna doświetlaniem i dużo czytałem na ten temat. Robiłem również próby na roślinach. Jeżeli chodzi o temperaturę barwową, to najlepsza jest w okolicach 6500K. Ja robiłem próby w zakresie od 6500 do 20 000K.
Kiedyś stosowałem świetlówki do doświetlania, były na nich wykresy widma fal wysyłanych przez nie. Teraz stosuję żarówki led.
Po kliknięciu w fotkę powiększy się ona.

- BobejGS
- Kontakt:
Jeżeli kwitnące i zawiązujące pomidory krzaczki, dla Ciebie nie są zbyt imponujące, to masz jakiś problem albo jakiś uraz do takiego typu oświetlenia.
Pomidorki mogłyby wyglądać lepiej ale kiszą się w małych kubkach już zbyt długo i praktycznie przerosły całą ziemię ale jako że to testowy wysiew, to tak na razie zostanie.
Co do rzodkiewki, to w mojej ocenie dużo się mylisz i ona jako pierwsza powinna pokazać, że światło które na nie świeci jest złe.
Po za tym kilka razy pisałem, że nie mają dostępu słońca i nie były ani minuty na świetle dziennym.

Co do rzodkiewki, to w mojej ocenie dużo się mylisz i ona jako pierwsza powinna pokazać, że światło które na nie świeci jest złe.
Po za tym kilka razy pisałem, że nie mają dostępu słońca i nie były ani minuty na świetle dziennym.
- Senior
Rośliny są mocno karłowate i to doświadczenie o niczym nie świadczy. Na tak malutkie poletko wystarczy każda lampa, nawet żarowa, ponieważ wszystkie wydzielają minimalne ilości promieniowania potrzebnego roślinom. Na razie według badań naukowców te led-y nie nadają się do doświetlania roślin.
Co do warunków w jakich przebywają twoje roślinki wystarczyło napisać, że rosną w całkowitych ciemnościach i tam są doświetlane. Ja przeprowadziłem takie próby i skończyły się one fiaskiem. Białe led-y praktycznie nic nie dawały.
Co do warunków w jakich przebywają twoje roślinki wystarczyło napisać, że rosną w całkowitych ciemnościach i tam są doświetlane. Ja przeprowadziłem takie próby i skończyły się one fiaskiem. Białe led-y praktycznie nic nie dawały.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Senior, bo to chyba właśnie karłowate pomidory. Przynajmniej z ogólnego pokroju tak wyglądają.
Jest parę odmian takich mikrusków, z nimi się tak można bawić, innego pomidora cięzko by było do owocowania trzymac pod lampą w skrzynce ;)
Jest parę odmian takich mikrusków, z nimi się tak można bawić, innego pomidora cięzko by było do owocowania trzymac pod lampą w skrzynce ;)