Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doświetlanie roślin doniczkowych

Post »

Moim zdaniem nie ma sensu doświetlać żarówkami led świecącymi na biało, po prostu praktycznie nic to nie daje. Proszę przeczytać jeżeli ktoś mi nie wierzy
http://www.bezogrodek.com/2018/01/zarow ... oslin.html
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mój pomidorek doświetlany tylko żarówką led o barwie białej, bez dostępu słońca. :)

Obrazek

To drugi.

Obrazek

Tu w towarzystwie rzodkiewek.

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Super. Tylko jak zdjąć tę białą bańkę z żarówki?
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja przejechałem naokoło lekko otwartym nożem do tapet, by rozciąć klej. Później prawie samo zeszło.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BobejGS w jakim miesiącu robiłeś te fotki? Ja podejmowałem wiele prób doświetlając rośliny różnymi lampami w ciemnej komórce. Gdy doświetlałem białym led to roślina była prawie biała i strasznie wyciągnięta.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To zdjęcia z teraz. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rosną bez dostępu światła dziennego? Nie chce mi się w to wierzyć.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak, słońca nie widziały ani minuty. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie chodzi mi o słońce, lecz o dostęp do światła dziennego. Moje próby przeprowadzane w całkowitych ciemnościach wykazały, że rośliny nie dają rady rosnąć przy takim doświetlaniu. Gdyby te led-y nadawały się do uprawy roślin, to już dawno zastosowano by je na skalę przemysłową w szklarniach, a tak nie jest.
Muszę przeprowadzić następne próby, ostatnie robiłem cztery lata temu. Być może wykres widma emitowanych przez nie fal się zmienił.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zmieniły się sporo ledy przez ten okres czasu i już obecnie są dostępne ledy o białym świetle do doświetlania roślin. Znajoma z Belgi używa świetlówki liniowej led, do doświetlania swoich rozsad.

Ja ogólnie doświetlałem zwykłymi świetlówkami liniowymi, też bez dostępu słońca, w zamkniętym growboxie. Jednak teraz z racji że potrzebowałem doświetlić mniejszą powierzchnie, postanowiłem przetestować jakieś żarówki led i w tym celu kupiłem pierwsze lepsze, na które natrafiłem o temperaturze barwowej bliskiej do 6500k i widać się nadają.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Senior pisze:Moim zdaniem nie ma sensu doświetlać żarówkami led świecącymi na biało, po prostu praktycznie nic to nie daje. Proszę przeczytać jeżeli ktoś mi nie wierzy
http://www.bezogrodek.com/2018/01/zarow ... oslin.html

Właśnie mylisz się, od dłuższego czasu doświetlam różne rośliny i widzę efekty. Tylko temperatura barwowa musi być na poziomie 4000 - 6500K. Dokładnie to co napisał Bobejs wyżej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Norbert nie przekonuje mnie to. BobejGS nie udzielił odpowiedzi na pytanie czy światło dzienne dochodzi do tych roślin. Zresztą wyglądają niezbyt imponująco, a trzeba pamiętać, że pomidor rośnie jak chwast. Rzodkiewka zresztą również. Przypuszczam, że poniżej 1% fal emitowanych przez te led-y jest przechwytywana przez rośliny. Potrzebny byłby wykres widmowy fal wysyłanych przez nie, a tego się nie robi ponieważ nie służą one do doświetlania roślin.
Ja zajmuję się od bardzo dawna doświetlaniem i dużo czytałem na ten temat. Robiłem również próby na roślinach. Jeżeli chodzi o temperaturę barwową, to najlepsza jest w okolicach 6500K. Ja robiłem próby w zakresie od 6500 do 20 000K.
Kiedyś stosowałem świetlówki do doświetlania, były na nich wykresy widma fal wysyłanych przez nie. Teraz stosuję żarówki led.
Po kliknięciu w fotkę powiększy się ona.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeżeli kwitnące i zawiązujące pomidory krzaczki, dla Ciebie nie są zbyt imponujące, to masz jakiś problem albo jakiś uraz do takiego typu oświetlenia. ;:224 Pomidorki mogłyby wyglądać lepiej ale kiszą się w małych kubkach już zbyt długo i praktycznie przerosły całą ziemię ale jako że to testowy wysiew, to tak na razie zostanie.

Co do rzodkiewki, to w mojej ocenie dużo się mylisz i ona jako pierwsza powinna pokazać, że światło które na nie świeci jest złe.

Po za tym kilka razy pisałem, że nie mają dostępu słońca i nie były ani minuty na świetle dziennym.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośliny są mocno karłowate i to doświadczenie o niczym nie świadczy. Na tak malutkie poletko wystarczy każda lampa, nawet żarowa, ponieważ wszystkie wydzielają minimalne ilości promieniowania potrzebnego roślinom. Na razie według badań naukowców te led-y nie nadają się do doświetlania roślin.
Co do warunków w jakich przebywają twoje roślinki wystarczyło napisać, że rosną w całkowitych ciemnościach i tam są doświetlane. Ja przeprowadziłem takie próby i skończyły się one fiaskiem. Białe led-y praktycznie nic nie dawały.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Senior, bo to chyba właśnie karłowate pomidory. Przynajmniej z ogólnego pokroju tak wyglądają.
Jest parę odmian takich mikrusków, z nimi się tak można bawić, innego pomidora cięzko by było do owocowania trzymac pod lampą w skrzynce ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”