Mały sucholubny zbiorek

Zablokowany
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mały sucholubny zbiorek

Post »

Gymnocalycium ritterianum P 219
zachwyca swoimi cierniami - pajęczyna cierni ;:108
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolekcja gymno rośnie w siłę. :)

Roślinki ładne, zdrowe - na drugi rok będziesz z nich miała pożytek i mnóstwo radości. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Wam ;:196
Z tej przesyłki jestem zadowolona, jak rzadko. Roślinki są tak "ładne", że aż mam stracha, czy nie były pod tym kątem pędzone, żeby wyglądać żurnalowo :wink:
G. ritterianum wygląda (choć na zdjęciu nie widać) jakby był opleciony cierniami.
Jutro (jak się coś z moim internetem zmieni, bo na razie to otwieranie stron zajmuje mi tyle czasu, że się odechciewa) pokażę pozostałe. Też piękne :wink:
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Pokazuj ,pokazuj . :D Gymnolkowe cuda
Mnie dziś też coś forum zle się otwiera :wink:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twoje Gymnocalycium ritterianum P 219 ładne aż za ładne. :)

Napiszę tak: jest zupełnie niepodobne do Gymnocalycium ritterianum P 219 które ja widziałem. Mam ja te rośliny (z tym samym numerem polowym) z dwu źródeł - jedne od spejalisty w tym rodzaju z Czech a drugie z wysiewu z niezłego (też czeskiego) katalogu. Obie formy z cierniami dużo słabszymi. Też jeżdżąc po kolekcjach czeskich i polskich aż tak ociernionych egzemplarzy nie widziałem. Ba, w necie też...
Ciekawym co z gymno dziś zaprezentowanego wyrośnie. ;:132
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku jak ja się obawiam Twoich wizyt :wink: Czułam w kościach, że mnie tu sprowadzisz na ziemię :lol: Wychodzi więc na to, że popełniono tu właśnie to, o czym była mowa w wątku u tomboj0. Tzn. nie ja, a sprzedawca. Trudno, dochodzenie pewnie byłoby na tym etapie bezcelowe, więc "zdejmę" nr polowy i przyjmę jedynie, że jest to G. ritterianum, a do tematu wrócę w następnym dziesięcioleciu :;230
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo - nie bojaj! Nie taki diabeł straszny... A ja chcę zwyczajnie pomóc.

Przejrzyj proszę sobie fotki G. ritterianum dostępne w sieci. Wyjdzie Ci być może, że to wcale nie ten gatunek bo wcale nie o numerek tu chodzi a o gatunek... ;:132
A czekać tak długo nie trzeba będzie bo to gymno kwitnie względnie wcześnie. :)
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

ładne buraczki, a ten ritterianum szczególnie , pewnie obcował z cardenasianum i takie ciernie mu wyrosły bo był zazdrosny
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne nowości urzekają cierniami. Szkoda, że kwiat G. vatteri nie nadawał się do pokazania, bo bardzo mi się podobają ;:224
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:ładne buraczki, a ten ritterianum szczególnie , pewnie obcował z cardenasianum i takie ciernie mu wyrosły bo był zazdrosny
Proszę się nie nabijać z biedaka, bo mu się rosnąć odechce i już wcale się nie dowiem, co to za jeden :wink:

Henryku masz rację, jakiś taki niepodobny :? I masz tu babo placek. Naczytałam się o nabywaniu oznaczonych, oznaczone kupiłam i ... dalej nie wiem, co mam :lol: Cóż, trzeba edytować, bo po co wprowadzać w błąd ludzi, którzy bazując na google, próbują coś identyfikować. Jeden źle oznaczy i potem to już jest reakcja łańcuchowa. Ciekawe, ile razy sama się tak nacięłam :?

Paula ten kwiat to w zasadzie nie kwiat. Kikut z wyschniętym pąkiem. Szkoda na niego pikseli :wink:
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

A na TEJ stronce jest całkiem podobny okaz na pierwszym zdjęciu, tyle że starszy.
Piękne roślinki nabyłaś, vatteri fajne z pojedyńczymi cierniami, a na jednej areoli trzy. Widzę zaczątek nowych pąków, ale już raczej nie zdąży zakwitnąć. Brnij dalej :uszy
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A na TEJ stronce jest całkiem podobny okaz na pierwszym zdjęciu, tyle że starszy.
Krzysztofie - jest absolutnie niepodobny. :wink:
Tak szczerze pisząc to ja uważam że tak jak Jacek wyżej stwierdził najbliżej temu co Magda pokazała jest do G. cardenasianum. Zrobię fotkę swojego cardenasianum i dam na wątek to zobaczycie sami.
Naczytałam się o nabywaniu oznaczonych, oznaczone kupiłam i ... dalej nie wiem, co mam
Trzeba tak nasiona jak i rośliny kupować tylko w firmach które wiedzą co mają. Nie jest to tanie ale daje dobre rezultaty - głowa o oznaczenia nie boli. :lol:
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku bardzo ciekawa jestem zdjęcia porównawczego. Patrząc na roślinkę, którą podał Krzysiek, ja bym powiedziała, że są bardzo podobne. Z dostępnych zdjęć w sieci, widziałam, że G. cardenasianum, owszem, jest gęsto ucierniony, te są długie, ale inaczej ułożone. Jakby ku górze. Natomiast ten nieborak ma takie płożące się, zdecydowanie skierowane ku ziemi, raczej wszystkie. Może poza paroma szczytowymi. Liczba cierni w areoli też mi bardziej przemawia za G. ritterianum ze strony Krzysia.
Na szczęście ja się kompletnie nie znam, więc mogę co najwyżej gdybać.

A tak na marginesie, to niezwykle mi miło, że taką gromadką mi pomagacie ;:196 Dziękuję.
Spy pisze: Piękne roślinki nabyłaś, vatteri fajne z pojedyńczymi cierniami, a na jednej areoli trzy. Widzę zaczątek nowych pąków, ale już raczej nie zdąży zakwitnąć. Brnij dalej :uszy
Zamierzam ;:224 Póki co, miejsca jeszcze mam dość. A gdy go zabraknie, trzeba będzie część roślin (innych rodzajowo) oddać w dobre ręce. Gdyby takie się nie znalazły, to wyjście awaryjne: http://www.youtube.com/watch?v=_tAPLCg03ZA :twisted:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, G. cardenasianum to nie jest na 100%. Tylko z cierni podobne, z koloru i (jednak) ułożenia. Pisałem że najbliżej mu z cierni - korpus jest zupełnie inny, inaczej żebrowany.
Qurde, ono z tych zdjęć jest do żadnego nie podobne! W wolnej chwili przejrzę dostępną mi literaturę, poczytam o zmienności etc. - może ten P 219 może mieć inne formy niż te ogólnie dostępne i najczęściej spotykane?
Jeszcze trochę to mi się zacznie śnić w nocy. :lol:

Na weekend postaram się sfocić swoje G. ritterianum P 219 - może na fotce wyjdzie bardziej podobne do Twojego? :)
niezwykle mi miło, że taką gromadką mi pomagacie

Hm, w tym wypadku to raczej "mącę" niż pomagam. :evil:
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Pewnie ritterianum miziało się z cardenasianum i wyszło carderitterianum, albo na śląsku po prostu powstają nowe formy stanowiskowe , to bardzo możliwe :;230 . Ale mogę na pewno stwierdzić że nie jest to burak 8-) , a to i tak wszystko przez Henryka ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”