Ślimaki luzytańskie - ślimaki nagie, wyjątkowo groźne dla upraw
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ślimaki luzytańskie - ślimaki nagie, wyjątkowo groźne dla upraw
Wczoraj 10 sztuk znalazłam. Trudno nie było. Sałata jeszcze rośnie ale liście pierwiosnków już pogryzione. Sezon rozpoczęty 

Pozdrawiam Jola
No tak deszczyk popadał, idę sprawdzić u siebie
Też mam odruchy wymiotne na to diabelstwo.

Też mam odruchy wymiotne na to diabelstwo.
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kury chyba nie jedzą ślimaków, to już prędzej kaczki a i to chyba nie wszystkie tylko jakiś jeden konkretny rodzaj kaczki mi się kojarzy, mówicie że sezon na ślimary rozpoczęty no to trzeba im będzie granulek podsypać
U mnie nie ma na razie, znalazłam tylko dwa winniczki, dostały pouczenie gdzie wolno a gdzie nie i poszły sobie.
Pewnie jeszcze się "klują" u sąsiada i przyjdą do mnie ale w ubiegłym roku robiłam obchód dwa razy dziennie więc wytrzebiłam porządnie. Susza pewnie też im nie posłużyła, mam nadzieję, że mniej ich będzie.

Pewnie jeszcze się "klują" u sąsiada i przyjdą do mnie ale w ubiegłym roku robiłam obchód dwa razy dziennie więc wytrzebiłam porządnie. Susza pewnie też im nie posłużyła, mam nadzieję, że mniej ich będzie.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Może i kury nie jedzą ślimaków ale już samo przepazurkowanie grządek i miejsc przez nas zapomnianych może się przyczynić do ubicia jajeczek a są ich spore kupki. U mnie najwięcej jest ślimorów w korze pod borówkami. No ale co począć jak borówka wodę lubi a i w korze lepiej rośnie.
Pozdrawiam Jola
-
- 50p
- Od: 23 cze 2010, o 15:19
Moje kury polują na nie z wielką chęcią - na te mniejsze egzemplarze, bo tymi wielkimi mogłyby się udławić. Jajeczka też są dla kurek przysmakiem. Poza tym rzeczywiście samo rozgrzebywanie ziemi też na pewno niszczy jajeczka ślimacze. Na te wielkie to niestety tylko motyczka i brak wyrzutów sumienia 

Bożena
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Od pomysłu do przemysłu droga daleka !
Znając nasze realia, to prędzej ten środek zacznie być produkowany za granicą niz u nas (komisje, uzgodnienia, ustalenia, pozwolenia ... itd, itp.)
Znając nasze realia, to prędzej ten środek zacznie być produkowany za granicą niz u nas (komisje, uzgodnienia, ustalenia, pozwolenia ... itd, itp.)
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pozdrawiam, Marta.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Nigdy dotąd nie widziałam w moim ogrodzie innych ślimaków, niż wstężyk i od święta winniczek. Wiosną parę razy po deszczu łapałam je po ogrodzie do woreczków strunowych, ale tak naprawdę nie wyrządzały wielkich szkód.
Coś obżarło w nocy dyni oba liścienie.. Wieczorem poszłam pod kompostownik i na dyni żerowały dwa okropne rudzielce. A na powierzchni kompostu MULTUM nagich ślimaków wszelkiej maści i różnych rozmiarów, pomrowów i śliników...
A ja przelewałam go non stop, całą wiosnę wodą, by się ładnie przerabiało, praktycznie sama je zaprosiłam
Miałam wielką ochotą podlać naftą i podpalić całe towarzystwo
Postawiłam pułapki z piwem, bo nie mam nic innego, dotąd nie miałam problemu ze ślimakami. Jutro zamówię jakieś granulki do pułapek. Mam nadzieję, że uda się dużą część wytępić, nim jesienią złożą jaja. Były ich dziesiątki, jeden przy drugim... bardzo nieprzyjemny widok.
Coś obżarło w nocy dyni oba liścienie.. Wieczorem poszłam pod kompostownik i na dyni żerowały dwa okropne rudzielce. A na powierzchni kompostu MULTUM nagich ślimaków wszelkiej maści i różnych rozmiarów, pomrowów i śliników...

Postawiłam pułapki z piwem, bo nie mam nic innego, dotąd nie miałam problemu ze ślimakami. Jutro zamówię jakieś granulki do pułapek. Mam nadzieję, że uda się dużą część wytępić, nim jesienią złożą jaja. Były ich dziesiątki, jeden przy drugim... bardzo nieprzyjemny widok.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko - one się mnożą cały czas, nie tylko jesienią, wystarczy że dorosną do tego - tak, że zbieranie, zbieranie, zbieranie...
Basia
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Może wujek Google mnie okłamał, ale tu znalazłam inną informację... To mnie dodatkowo zmartwiłaś 

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Re: Brązowe ślimaki - problem
Spróbowałam zrobić pułapki z piwa na ślimaki. Słoik wkopany w ziemię wysoki i piwo nalane tak 1/3 wysokości. Topią się.Rano je wybieram.Jak się płyn robi za śluzowaty to wymieniam.Jak ktoś ma mały ogród to polecam no chyba że ktoś chce wiadro wkopać 

Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- dontski1
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 kwie 2016, o 14:23
Re: Brązowe ślimaki - problem
Lepiej po kilka mniejszych puszek - większa szansa złapania szkodnika. Przy dużej wilgoci ciężko się tego cholerstwa pozbyć. Proponuję posadzenie obok cebuli i lub czosnku. Powinno odrobinę pomóc, poza puszkami i ręcznym wybieraniem.
Nie wiem co się stało ,ale po 5 latach zbierania ślimaków -w tym roku ich nie mam.Ale zdążyły mi zjeść kolekcję jeżówek,lilie św Józefa i wiele innych roślin.Do tej pory znalazłam koło 10 sztuk.Może znalazł się jakiś naturalny wróg tych ślimaków.Ilona