Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.

Post »

Witajcie :wit
Jarmuż na działce naprawdę warto mieć, poza walorami smakowymi ( choć tu zdania są podzielone :wink: ) i estetycznymi, jest dostarczycielem bardzo wielu witamin i mikroelementów, o które w zimowym okresie w 'naturze' raczej ciężko, a co ważne po wrzuceniu do gara nie traci większości walorów odżywczych. Dodaję go do sałatek, robię jak szpinak i jak fasolkę - z tartą bułką, do duszonych warzyw i chińszczyzny, do jarzynowej i rosołku warzywnego dla dzieci, dodany do zupy buraczkowej smakuje jak botwinka. I fajne jest to, że niezależnie od pory roku, jest zawsze pod ręką. :wink:

Mam pytanie do Idy, czy nasiona fioletowego jarmużu można dostać w 'normalnym' ogrodniczym, czy lepiej rozejrzeć się za nim necie? Muszę przyznać, że nie spotkałam sie wcześniej z fioletową odmianą - wygląda rewelacyjnie!

A, czy ktoś uprawia Skorzonerę?
pozdrawiam, Anita
Kasencja

Post »

Jarmuż właśnie dzisiaj mi listonosz przyniósł :) , portulakę też ( i wiele innych ). Jednego i drugiego nigdy nie próbowałam.
Skorzonerę też mam, dostałam przez pomyłkę :wink: .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p2556541

Tu macie troszeczkę o skorzonerze.
Kasencja

Post »

Brzmi pysznie :) , chyba się skuszę ( choć nie miałam w planie ).
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Nitka, skorzonera jest pyszna. Ja jestem nią zachwycona. Mam ją kolejny rok i będę siać jej więcej. Jest bezproblemowa i łatwa w uprawie. Warto tylko kupować świeże nasiona, bo po dwóch latach tracą w dużej mierze zdolność kiełkowania. A widziałam, niestety, jakieś nasiona, firmy nie pamiętam, z 5 letnim terminem ważności. Skorzonerę można najłatwiej przyrządzić gotując obraną (obieraczką pod strumieniem wody), podając z bułeczką i masełkiem. Dla mnie super smaczne warzywo i mam nadzieję, że posieję w końcu tyle, żeby zostało coś na zimę, bo na razie wszystko zjadamy jesienią.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Tak Aniu, to prawda, że jest pyszna. Wcinamy skorzonerę co roku, jest to pierwsze warzywko, które zbieramy z ogródka w nowym sezonie, nie licząc Jarmużu i pierwszych liści Rucolli , a zapytałam czy ktoś ją uprawia, bo byłam ciekawa ilu ma fanów :wink: Właśnie też jemy z tarta bułką, ewentualnie przyrządzam ją jak szparagi, ale w wątku podanym przez Przemka znalazłam kilka nowych przepisów, super - dzięki Przemku :D
pozdrawiam, Anita
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

loeb pisze:Ziemniaczanka sercowata.. bardzo ciekawa. Czy ona ma nasiona takie w typie dyniowatym czy inne?
Ja szukam nasion Siraitii grovesnorii - też dyniowate, też ciekawe. Może znajdę i może urośnie. Jeszcze mam takie coś co się nazywa Ipomea batatas 'kashiwagi', ja przezimuje to się podzielę wrażeniami. Przy tej zimie teoretycznie powinno.
Ta kartoflanka nie ma nasion.Jagoda z gęstym sokiem,po wyssaniu zostaje skórka.To,czego szukasz,to jakaś odmiana balsamki,a moja balsamka wygląda tak,jak pysk jakiegoś potwora:

Obrazek

Przepękla ogórkowata,balsamka.

Obrazek

Obrazek
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

To czego ja szukam jest przez jednych klasyfikowane jako Siraitia a przez drugich jako Momordica, wygląda zgoła inaczej od balsamek, bo to taka zielona, po wysuszeniu brązowa kulka, ale może ma cechy które ja do tego rodzaju pakują, tego nie wiem.
Jesz te balsamki na zielono czy czekasz aż dojrzeją? O ile w ogóle je jesz:) Ta osnówka czerwona podobno jest słodka.
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06

Post »

Chyba wczoraj widziałam różowy jarmuż na All, widziałam też różową brukselkę i czerwoną marchewkę - jakby kogoś to interesowało ;)
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

loeb pisze:Jesz te balsamki na zielono czy czekasz aż dojrzeją? O ile w ogóle je jesz:) Ta osnówka czerwona podobno jest słodka.
Jadłem na próbę,to czerwone jest słodkie.Reszta gorzka,a ta goryczka podobno wspomaga leczenie
cukrzycy.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

A udało ci się może odchować sikana? [ogórka pachnącego] Bo ja po obserwacjach z zeszłego roku dochodzę do wniosku że a] rozsada na pewno za późno robiona.. może należałoby ja w lecie robić, zimować i dopiero wysadzać:/ b] nie jestem pewna czy uprawianie w pionie jest właściwe dla tej rośliny, a tak właśnie ją miałam, sugerując się zdjęciami z sieci.
Awatar użytkownika
anica
50p
50p
Od: 21 mar 2009, o 12:39

Post »

ponoć jedno z najbardziej gorzkich warzyw na świecie, ale lecznicze na cukrzycę typu 2 i nowotwór piersi.
http://urodaizdrowie.pl/przepekla-ogork ... i-cukrzyce
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Czy można gdzieś kupić nasiona przepękli ogórkowatej?
I jak się ją uprawia?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Comcia!
Dziękuję Ci za pomoc.
Pozdrawiam Maria.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”