Kosmos - Onętek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kosmos onętek
Oj, nie wiem. Ale tak jak pisałam system korzeniowy mają bardzo rozbudowany i to głęboko, więc w skrzynkach mogą mieć za mało miejsca na korzenie po prostu. A poza tym nawet jak je przytniesz, to może pobudzisz do rozkrzewiania tylko i nie doczekasz się kwiatów. To jest roślina typowo gruntowa.
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O srzynkach raczej nie myślałem tylko o pojemnikach takich 50 - 100 litrowych.
-
Nadal mam wątpliwości, ale jak bardzo chcesz spróbować to próbuj - do odważnych świat należy przecież. Skoro w dużych pojemnikach uprawia się krzewy, to dlaczego nie spróbować z wysokimi jednorocznymi. Tylko że jedna roślina nie jest zbyt dekoracyjna, najlepiej wyglądają w grupie przynajmniej kilku sztuk, a tyle tworzy kępę o średnicy najmniej pół metra (o ile posiane ciasno). U mnie to była kępa ponad metrowej średnicy, uzyskana z 10 roślin. Być może odmianowe rosną niższe, ale ja nie miałam takich jeszcze.
Znalazłam foto, trochę niewyraźne, bo w pełnym słońcu. Od lewej obok siebie kępa tytoniu ozdobnego i kosmosy, wszystkie prawie mojego wzrostu (mam w porywach 165 cm):

Znalazłam foto, trochę niewyraźne, bo w pełnym słońcu. Od lewej obok siebie kępa tytoniu ozdobnego i kosmosy, wszystkie prawie mojego wzrostu (mam w porywach 165 cm):

- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Kasiu ale żywopłot :
Ten tytoń też bym widział u siebie w pojemnikach na tarasie i dodatkowo pachną wieczorami

Ten tytoń też bym widział u siebie w pojemnikach na tarasie i dodatkowo pachną wieczorami

-
Pachnie nieziemsko! Przy delikatnym wietrze od tytoniu zapach niesie na kilkanaście metrów.
A kosmosy faktycznie na żywopłot się nadają. Ale trzeba pamiętać, że tylko na dobrych glebach tak będzie wyglądał. Miałam kilka siewek na kawałku terenu z gruzem pod spodem i bardzo rachityczne wyszły.
A kosmosy faktycznie na żywopłot się nadają. Ale trzeba pamiętać, że tylko na dobrych glebach tak będzie wyglądał. Miałam kilka siewek na kawałku terenu z gruzem pod spodem i bardzo rachityczne wyszły.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Kiedyś przeniosłam "kosmos" z wielką bryłą ziemi-donica, na balkon, pięknie kwitł aż do końca, czyli wytrwał 

Pozdrawiam Ewa
-
Czyli próbować należy!
Krwistoczerwonego (czekoladę) próbowałam z kłączy w zeszłym roku, ale za wcześnie posadziłam, w domu mi się wyciągnął i był zbyt słaby, wrzucałam tu foto.
A parę lat temu robiłam ogrodzenie balustrady z nasion ;)rósł bez przycinania na ponad metr, więc się ogołocił od dołu i niestety słabo kwitł ostatecznie zjedzony przez przędziorka.
W zeszłym roku były w ogrodniczych sadzonki ok 20-30 cm, czyli idealne mini na balkon, ale mój balkon nie znosi drobnolistnych roślin i sobie odpuściłam.

Proszę wstawiać mniejsze fotki i przypominam o poprawnej pisowni.
Poprawiłam./Iwona
A parę lat temu robiłam ogrodzenie balustrady z nasion ;)rósł bez przycinania na ponad metr, więc się ogołocił od dołu i niestety słabo kwitł ostatecznie zjedzony przez przędziorka.
W zeszłym roku były w ogrodniczych sadzonki ok 20-30 cm, czyli idealne mini na balkon, ale mój balkon nie znosi drobnolistnych roślin i sobie odpuściłam.

Proszę wstawiać mniejsze fotki i przypominam o poprawnej pisowni.
Poprawiłam./Iwona
Kupiłam właśnie karpę kosmosa czekoladowego
, są już widoczne świeże korzonki
.

Ja też kupiłam, ChocaMoca , ale mój zatopiony w trocinach, nie puszcza jeszcze zielonego, i dobrze, ma jeszcze czas. Ja swojego wsadzę na początku kwietnia dopiero.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Iwona, dziękuję 

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja powinnam dostawać prowizję od producentów i sklepów. Tylko dziś namówiłam w sklepie 6 osób (obcych) na Kosmosy. A sobie kupiłam tą "bylinową czekoladkę" 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Bylinowa Choca Mocha jest śliczna. Tez nie mogę się doczekać posadzenia swojej.
Ja mam siarkowe pomarańczowe i drugie z bordem. Zjawiskowe rośliny.
Ja mam siarkowe pomarańczowe i drugie z bordem. Zjawiskowe rośliny.
Ania
- Izolek
- 200p
- Od: 26 lut 2014, o 21:57
Witam wszystkich jestem bardzo niedoświadczonym ogrodnikiem ale jestem na dobrej drodze.
Kosmosy sieje co roku i co roku pięknie kwitną rozrastają się i zbieram mnóstwo nasionek
Uwielbiam je ponieważ rosną wszędzie gdzie tylko je zasieje
żałuje że nie mam zdjęcia ale w tym roku na pewno fotkę zrobię i wrzucę
Super z Wami być

Kosmosy sieje co roku i co roku pięknie kwitną rozrastają się i zbieram mnóstwo nasionek

Uwielbiam je ponieważ rosną wszędzie gdzie tylko je zasieje

żałuje że nie mam zdjęcia ale w tym roku na pewno fotkę zrobię i wrzucę

Super z Wami być

Pozdrawiam
Mój wątek,moje kwiatki
Mój wątek,moje kwiatki
-
- 50p
- Od: 13 mar 2014, o 22:02
Ja też się zastanawiam nad częściową uprawą w pojemnikach.
Kupiłam wczoraj odmianę karłowatą - Dwarf Sonata. Na opakowaniu jest napisane, że dorasta do 60 cm.
Ktoś ma z nią jakieś doświadczenia?:)
Piszecie, że tak dobrze się rozsiewa, że lepiej siać od razu do gruntu. Nie wiem jak jest z tą odmianą, przygotowywać rozsadę, czy faktycznie od razu do ogrodu?
Kupiłam wczoraj odmianę karłowatą - Dwarf Sonata. Na opakowaniu jest napisane, że dorasta do 60 cm.
Ktoś ma z nią jakieś doświadczenia?:)
Piszecie, że tak dobrze się rozsiewa, że lepiej siać od razu do gruntu. Nie wiem jak jest z tą odmianą, przygotowywać rozsadę, czy faktycznie od razu do ogrodu?