Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

sebapila pisze: No u mnie jest ciągle powyżej 30stopni,pomidory rosną jak na drożdżach,wiążą jak szalone,a owoce rosną.Termometr nazbyt często przesuwa się poza skalę..Poważnie
U mnie też wiążą,tylko rosną strasznie nie równo. W większości gron są np. 2 duże pomidorki i 3 malutkie i na odwrót. Ale w każdym gronie zapylają się wszystkie kwiatuszki :D.
Dąbek
50p
50p
Od: 15 lip 2009, o 17:11

Post »

No jak radziliście podlałem pomidorki pokrzywówka lecz efekt był odwrotny dzisiaj - wierzchołki zaczęły się zwijać na większości pomidorów :cry: Obrazek Obrazek Obrazek Macie jakieś pomysły co to może być?? i jak temu zaradzić??
Dąbek
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czyż nie taki z tego wniosek sebapila?
Nie,niekoniecznie..Przesłanka prawdziwa,lecz wniosek fałszywy :;230

Nie wiem,co oni piszą,pewno słuszną drogę obrała partia...
Ja ci mówię,że u mnie jest powyżej 40stopni przez większą część dnia,grona przeogromne,każdy kwiat zawiązany,a krzaki po 160cm,chociaż tyle przeżyły na początku kariery,że nie powinno ich być.
Tu forumowicz,w co nigdy nie wierzyłem,mamy do czynienia z powiedzeniem o teorii i praktyce.
Jutro wstawię zdjęcia ;:224
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

U mnie , na termometrze okiennym, od strony północnej po wschodzie słońca ,tez jest ponad 30 st C,kiedy świeci na niego słońce, co nie znaczy, że tyle samo jest na dworze. Ustaw termometr tak, by nie padało na niego światło i wtedy mów o temperaturze.

:wit :wit
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ja co prawda nie mam porównania z tunelowymi, ale warunki w tym roku są jak dotąd bardzo sprzyjające i gruntowe nie odbiegają od tych spod osłon. Jak spojrzałem na własne zeszłoroczne zdjęcia z 10 lipca, to w tej chwili mam pomidory w podobnej fazie wzrostu i wysokości :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam pierwszy raz pomidory w gruncie i jestem bardzo zaskoczona na plus. Krzaki bardzo dorodne i owoce naprawdę piękne. Kilka krzaków prezentuje się o wiele lepiej niż ten sam gatunek w tunelu.
W foliaku nie wszystkie odmiany ładnie wiążą, część ma tylko po dwa-trzy pomidorki na gronie, jest więcej strat w kwiatkach, które opadają mimo, że codziennie motywuję je do zapylenia. Krzaki są spore, ale marniejsze. Nic to, zobaczymy jak się dalej sytuacja rozwinie. :wink:
pozdrawiam, Anita
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

dąbek, tak zwijają wierzchołki jak dostaną azotu, Ania-kozula pisała, ze na noc mają tak zwinąć a na dzień( rano) mają rozprostować liście i że jest to prawidłowy objaw. Poczekaj cierpliwie kilka dni, pomidory to przerobią a po kilku dniach dasz jeszcze raz pokrzywówkę. Ja bym tak zrobiła a co Ty zrobisz to mam nadzieję, że pokażesz nam efekty.
Tamten krzak w tle to przecież jego łodyga to cienka jest.

Jezeli chodzi o zapylanie i wiązanie owoców to widzę u siebie że po srodku chormonizującym zapylanie i wiązanie bez problemu i szybko a teraz bez środka to część kwiatków nie zapylona, część opadła z powodu niedożywienia.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Dąbek..zwijają się bo są głodne..
Po pokrzywie na pewno się poprawią..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

U mnie różnie to bywa..
Dziś temp w szklarni była na termometrze 30st -ale jestem pewna że była niższa..
A szklarnia zacieniowana..nawet dziś "drapałam" wapno z dachu żeby więcej światła było.. ;:14
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Dąbek
50p
50p

Post »

Suzana ten krzak w tle to chyba 135 nie wiem czy on ma taki wzrost wolny genetycznie czy tylko u mnie ta odmiana wolno rośnie;/ np. w megagroniastych mam łodygi u doły cieniutkie a potem to już grubasy od tamtej pory co podlałem je pokrzywówka i je lekko przesuszyłem to tak jak Kozula mówiła poszło w łodygę wszystko;o To jak myślisz skoro je podlewałem dzisiaj rana jutro tez je podlać czy poczekać do wieczora??
Dąbek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Rusalka pisze:Dąbek..zwijają się bo są głodne..
Po pokrzywie na pewno się poprawią..
Rusałko kochana ,przypomnij mi ..zwijają się do dołu to są głodne ? ..czy do gory? Ja już nie nadążam ;:223
Dąbek
50p
50p

Post »

Rusałko ale z głodu się wierzchołki zwijają? ja to zawsze kojarzyłem albo z przelaniem albo za dużym stężeniem azotu? Ale na szczęście cały czas się uczę;D A jeśli macie Amana Orange moglibyście wstawić zdjęcie - bo dwa moje krzaki prawie się nie ruszają i dziwnie rosną w ogóle :?
Dąbek
Dąbek
50p
50p

Post »

Pelasiu nie tylko ty nie nadążasz :P Ja to sobie chyba jakaś prezentacje zrobię wszystkiego czego nie wiem żeby się nie pytać co roku :tan
Dąbek
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Nie no czekajcie , z tego co ja zrozumiałam z lekcji Ani-Kozuli, to jak liście zwijają się do góry ( bawole rogi ) , to jest to niedobór azotu, a jak w dół, to jest to przekarmienie.. - chyba, że coś mi się potegowało, ale nie sądzę.. :roll: :wink:
pozdrawiam, Anita
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Dąbek pisze:Suzana ten krzak w tle to chyba 135 nie wiem czy on ma taki wzrost wolny genetycznie czy tylko u mnie ta odmiana wolno rośnie;/ np. w megagroniastych mam łodygi u doły cieniutkie a potem to już grubasy od tamtej pory co podlałem je pokrzywówka i je lekko przesuszyłem to tak jak Kozula mówiła poszło w łodygę wszystko;o To jak myślisz skoro je podlewałem dzisiaj rana jutro też je podlać czy poczekać do wieczora??
Miał cienką łodygę dołem bo go trzymałeś na głodzie, potem jak dostał jeść to grubiały nowe przyrosty.
Jeżeli chodzi Ci o powtórne podlanie pokrzywówką to zrób odstęp 2 dniowy żebyś widział czy są jakieś zmiany. Pisano tu na forum, że max 2 x w tygodniu a najlepiej 1 x w tygodniu pokrzywówka. Ale u mnie to było mało bo i niedobory duże i dawałam co 2 dni, przemiennie nawet gnojówko( zwierzęcy)- kompostowy wyciek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”