Tu można krótko: Epiphyllum to nazwa dziko rosnących w naturze roślin. Epicactus (Epikaktus) to ich mieszańce, to co powstało przez wieloletnie krzyżowanie epiphyllum.Czy Epiphyllum to synonim Epicatus, czy coś odrębnego - w necie znalazłam różne informacje - raz że to synonim, dwa że epikatusy to mieszańce epifyllum...
W necie najczęściej można spotkać epikaktusy jako epiphyllum hybr.
Same końcówki czernieją? Nie od podstawy? Jak od podstawy to była by wina zbyt obfitego podlewania i zgnilizna. Jeśli od góry i w środku liścia to choroby wirusowe, coś czego nie można wyleczyć - w każdym razie nie w domowych warunkach. Czytałem na forach zagranicznych o epies o tym - tam po prostu chore pędy się wycina. Ja czynię podobnie. Też mam ten problem z niektórymi swoimi sadzonkami.mam kilkuletnie Epiphyllum (chyba oxypetalum) kwitnące na biało (...)
mam niestety problem - czernieją i zasychają końcówki liściaków a nawet całe młode odgałęzienia - bez wględu na porę roku. Pomyśłałam, że może podlewanie raz w tygodniu to dla niego za dużo, więc zmniejszyłam częstotliwość podlewania, ale proces trwa nadal - choć nie dotyka całej rośliny.
Jak często je podlewasz??? Jest coś co mogę zrobić, aby doczekać się tak wspaniałego okazu z jakiego pochodziła szczepka - bardzo bym chciała - trudno wprost sobie wyobrazić jak wygląda taki wielki kwitnący!
W lecie dość często - one teraz intensywnie rosną. Myślę, że 2x częściej niż inne dorosłe kaktusy czyli powiedzmy co 1-2 tygodnie. U mnie one stoją w szklarence oraz wiszą na odkrytym balkonie w pełnym słońcu! Wysychają więc szybko. Rosną w standartowym podłożu dla kaktutsów i bardzo szybko przyrastają, nawet słabo zasilane.
Co możesz zrobić? Czekać. Utrzymywać te pędy które są zdrowe. Prędzej czy później roślina zacznie intensywnie rosnąć i kwitnąć.
Czego oczywiście Ci życzę.