Witaj. Też miałem wrażenie, wręcz byłem przekonany, że to przez mieszankę trawy którą kupiłem, chociaż wcale nie była tania... Później siałem z tego samego worka w innym miejscu i okazało się, że to jednak nie nasiona tej trawy były zanieczyszczone, a raczej w ziemia, więc wcale nie byłbym taki pewny, że masz nasiona trawy z nasionami chwastnicy... Pozdrawiam i życzę powodzenia w tej nierównej walce z chwastnicą.D-M pisze:Witajcie też mam problem z tą chwastnicą..założyłam z moim M niedawno nowy trawnik..
kupiłam w centrum ogrodniczym mieszankę trawy ale niestety nam brakło i posłałam M do sklepu i kupił w Castoramie inną..i na tej z Castoramy zasianej trawie wyrosła owa chwastnica..makabra to wygląda..od przyszłego tygodnia będę z nią walczyc zobaczymy kto się prędzej podda ona czy ja..
gdzieś wyczytałam, że ktoś też kupił mieszanke trawy z Castoramy i również maja tę chwastnicę u siebie..
więc odradzam zakup tej mieszanki, nazwy nie pamiętam ale była w jasnym zielonym opakowaniu.
Trawa czy wyrośnie,kiedy wyrośnie ?
- bako82
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 cze 2011, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trawa czy wyrośnie ?:(
Dziękuję dam znac po weekendzie co z tego wyszłobako82 pisze:Witaj. Też miałem wrażenie, wręcz byłem przekonany, że to przez mieszankę trawy którą kupiłem, chociaż wcale nie była tania... Później siałem z tego samego worka w innym miejscu i okazało się, że to jednak nie nasiona tej trawy były zanieczyszczone, a raczej w ziemia, więc wcale nie byłbym taki pewny, że masz nasiona trawy z nasionami chwastnicy... Pozdrawiam i życzę powodzenia w tej nierównej walce z chwastnicą.D-M pisze:Witajcie też mam problem z tą chwastnicą..założyłam z moim M niedawno nowy trawnik..
kupiłam w centrum ogrodniczym mieszankę trawy ale niestety nam brakło i posłałam M do sklepu i kupił w Castoramie inną..i na tej z Castoramy zasianej trawie wyrosła owa chwastnica..makabra to wygląda..od przyszłego tygodnia będę z nią walczyc zobaczymy kto się prędzej podda ona czy ja..
gdzieś wyczytałam, że ktoś też kupił mieszanke trawy z Castoramy i również maja tę chwastnicę u siebie..
więc odradzam zakup tej mieszanki, nazwy nie pamiętam ale była w jasnym zielonym opakowaniu.

hm może i masz rację, gdyż pewne miejsca przy zakładaniu trawnika odpuściliśmy..w planie była agrowłóknina(już jest)ale akurat chwasty wyszły w innym miejscu.. i w tych miejscach dosiewaliśmy tę trawę z Castoramy..na razie obstawiam mieszankę..

Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
Tadeusz mam pytanko do ciebie:
mam mały problem z moją trawą. dałem jej nawóz ok czerwca i rosła jak szalona koszenie 2x na tydzień. nagle trawa przestaje rosnąć i robi się jasno zielona (po podaniu nawozu jej kolor to ciemnozielony). Sypnąłem więc jeszcze raz nawóz na całość i znów ten sam efekt. Po ok. 1 m-ca trawa znów robi się jasnozielona i bardzo słabo rośnie.
Czy można jeszcze ją czymś podsypać, a jeśli tak to co proponujesz??
mam mały problem z moją trawą. dałem jej nawóz ok czerwca i rosła jak szalona koszenie 2x na tydzień. nagle trawa przestaje rosnąć i robi się jasno zielona (po podaniu nawozu jej kolor to ciemnozielony). Sypnąłem więc jeszcze raz nawóz na całość i znów ten sam efekt. Po ok. 1 m-ca trawa znów robi się jasnozielona i bardzo słabo rośnie.
Czy można jeszcze ją czymś podsypać, a jeśli tak to co proponujesz??
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj SUSZI, na pewno nie tym nawozem co Ty to robisz, zasilanie trawnika azotem po połowie lipca, jest wysoce ryzykowne, a z tego co opisujesz dałeś ostatnio dość duża dawkę azotu i to szybko działającego.
Teraz , pod koniec sierpnia, nie ma co się zajmować trawnikiem by pięknie wyglądał, lecz go trzeba przygotować do czekających zimą niekorzystnych warunków, by przetrwał bez większych uszczerbków.
Proponuję Ci szybkie zbadanie gleby ,tak by jeszcze tej jesieni uzupełnić ewentualne( a pewnością będą) braki poszczególnych pierwiastków w glebie, takie podstawowe badania są bardzo tanie ( niecałe 10 zł za jedną próbkę pobraną z kilku miejsc trawnika).
Ja takie badania zrobiłem niedawno, okazało się że mimo pięknego trawnika, w ziemi trawnika były ogromne niedobory magnezu i potasu.
By niepotrzebnie nie zaśmiecać tego wątku nadmiarem informacji, na PW przekażę Ci korespondencję z właściwą dla naszego województwa stacją chemiczno -rolniczą, skontaktuj się poprzez internet lub telefonicznie z właściwą dla Twojego miejsca zamieszkania stacją;
http://www.schr.gov.pl/?mid=4&aid=39
Nie doradzam Ci na siłę robić zielonej trawy na trawniku, podejrzewam że pobór azotu ( bo to on daje soczysty, zielony kolor trawy) jest blokowany poprzez braki innych pierwiastków i uzupełnienie ich może spowodować normalny o tej porze (oczywiście zielony) kolor trawy.
Teraz , pod koniec sierpnia, nie ma co się zajmować trawnikiem by pięknie wyglądał, lecz go trzeba przygotować do czekających zimą niekorzystnych warunków, by przetrwał bez większych uszczerbków.
Proponuję Ci szybkie zbadanie gleby ,tak by jeszcze tej jesieni uzupełnić ewentualne( a pewnością będą) braki poszczególnych pierwiastków w glebie, takie podstawowe badania są bardzo tanie ( niecałe 10 zł za jedną próbkę pobraną z kilku miejsc trawnika).
Ja takie badania zrobiłem niedawno, okazało się że mimo pięknego trawnika, w ziemi trawnika były ogromne niedobory magnezu i potasu.
By niepotrzebnie nie zaśmiecać tego wątku nadmiarem informacji, na PW przekażę Ci korespondencję z właściwą dla naszego województwa stacją chemiczno -rolniczą, skontaktuj się poprzez internet lub telefonicznie z właściwą dla Twojego miejsca zamieszkania stacją;
http://www.schr.gov.pl/?mid=4&aid=39
Nie doradzam Ci na siłę robić zielonej trawy na trawniku, podejrzewam że pobór azotu ( bo to on daje soczysty, zielony kolor trawy) jest blokowany poprzez braki innych pierwiastków i uzupełnienie ich może spowodować normalny o tej porze (oczywiście zielony) kolor trawy.
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Czy można jeszcze teraz posiać trawę, czy lepiej się wstrzymać do wiosny?
Mam mały kawałek do obsiania, a nie chciałabym robić syzyfowej pracy.
Witaj, ja sobie poradziłam wycinając ją nożykiem i są efektybako82 pisze:Chciałem się podzielić z Wami moimi spostrzeżeniami n/t wyrywania chwastnicy jednostronnej. Ostatnio pielenie chwastnicy zajmowało mi tak wiele czasu, bo jej niskie płożenie bardzo utrudnia wyrywanie, więc wpadłem na pomysł, żeby trochę sobie pomóc. Znalazłem w moim warsztacie ściągacz do spinek samochodowych, który bardzo mi tą czynność ułatwił i przyśpieszył, więc jakby ktoś coś takiego albo podobnego posiadał, to polecam, bo bardzo ułatwia to żmudne wyrywanie.

Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
Witajcie
To moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc.
W sprawach ziemi jestem "zielony"
Bylem dzis na mojej dzialce (niedawno kupiona). Wczoraj i dzis 30C ziemia twarda i lekko wilgotna jak sie wezmie w reke to sie kruszy i wysycha. podejrzewa, ze jest troche gliniasta. Teren jet suchy pod humusem piasek.
Moje pytanie:
1. Chcialbym podniesc dzialke i nawiez ziemie. Jaka bedzie dobra taka jak opisalem czy moze ziemia torfowa kwasna ktora moge tanio kupic.
Wiem ze ta torfowa musze posypac wapnem.
Zdjecia ziemi torfowej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8876dc387.html
To moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc.
W sprawach ziemi jestem "zielony"
Bylem dzis na mojej dzialce (niedawno kupiona). Wczoraj i dzis 30C ziemia twarda i lekko wilgotna jak sie wezmie w reke to sie kruszy i wysycha. podejrzewa, ze jest troche gliniasta. Teren jet suchy pod humusem piasek.
Moje pytanie:
1. Chcialbym podniesc dzialke i nawiez ziemie. Jaka bedzie dobra taka jak opisalem czy moze ziemia torfowa kwasna ktora moge tanio kupic.
Wiem ze ta torfowa musze posypac wapnem.
Zdjecia ziemi torfowej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8876dc387.html
- rogo
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 14:08
Anna29 pisze:Czy można jeszcze teraz posiać trawę, czy lepiej się wstrzymać do wiosny?
też mam kawałek do obsiania i stwierdziloem że zaryzykuję
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
rogo ja zostawiam sobie tę robotę na wiosnę. Dynia mi się rozrosła na tym skrawku i szkoda mi ją wyrzucać, bo w końcu pojawił się owoc.
Daj znać jak Ci poszło.
Daj znać jak Ci poszło.

- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Kontakt:
Ja będę jeszcze siał w sobotę, ostatni kawałek jakieś 50m2
Tak wygląda trawa posiana 2 tygodnie temu

7 dni temu

A tak trawa posiana w zeszły czwartek

Widać zahamowanie wzrostu z uwagi na zimne noce ale pogoda do połowy września ma być znośna.
Cieple dni i częste, obfite podlewanie procentują :P
Tak wygląda trawa posiana 2 tygodnie temu

7 dni temu

A tak trawa posiana w zeszły czwartek

Widać zahamowanie wzrostu z uwagi na zimne noce ale pogoda do połowy września ma być znośna.
Cieple dni i częste, obfite podlewanie procentują :P
- rogo
- 200p
moja trawka wysiana w 01.09 wyszła 07.09 z każdym dniem coraz bardziej się zieleni 

U mnie jak u rogo trawa z początku wrzesia wschodziła 7-9 dni i wygląda już całkiem ładnie, czekam teraz na wzejście ostatnich fragmentów sianych tydzień temu, ale na razie nic nie widać
PS. Cześć AGP-ON tu KamaG ;)
Z chwastnicą też miałam poważny problem, opisywałam w wątku o błędach popełnionych ;), u mnie skończyło się randapowaniem, koszenie nie pomagało, kładła się całkiem płasko a było jej za dużo na wyrywanie ręczne. Na pożegnanie wyrzuciła tysiące nasion - usychając po truciu - zamiatałam je kilka dni miotełką
Teraz tłumię w zarodku, wyrywam najmniejsze jak tylko zauważę.
PS. Cześć AGP-ON tu KamaG ;)
Z chwastnicą też miałam poważny problem, opisywałam w wątku o błędach popełnionych ;), u mnie skończyło się randapowaniem, koszenie nie pomagało, kładła się całkiem płasko a było jej za dużo na wyrywanie ręczne. Na pożegnanie wyrzuciła tysiące nasion - usychając po truciu - zamiatałam je kilka dni miotełką

Kama
- rogo
- 200p
moja trawka już po pierwszym koszeniu 

- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Kontakt:
o trawka posiana tydzień temu

A to posiana miesiąc temu

Trawa jest tak gęsta, że kosiarka nie chciała przejechać ;-)

A to posiana miesiąc temu

Trawa jest tak gęsta, że kosiarka nie chciała przejechać ;-)