Moje kaktusy - echinopsis
- ROBERTOBORO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Re: Moje kaktusy - echinopsis
Piękne ...cóż za kolorki 

- echinopsis
- 200p
- Od: 2 mar 2011, o 21:30
Rauschii...echinopsis pisze: Sulcorebutia rauchii WR289
...
Sulcorebutia rauchii

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wspaniałe!
Wszystkie.
Wszystkie.

Piękne okazy.Wszystkie mnie się bardzo podobają a w szczególności - Pelecyphora aselliformis.
Niesamowity jest ten kaktus a zwłaszcza wtedy gdy już osiągnie większe rozmiary i zacznie wypuszczać odrosty.Masz go wyhodowanego z nasion ?Kiedyś przeglądając zdjęcia wielu różnych kaktusów ta pelecyphora natychmiast przyciągneła moją uwagę jako jeden z bardziej oryginalnych kaktusów jakie widziałem tak samo jak według mnie jeszcze ciekawszy - aztekium ritteri ale na własnych korzeniach. Chyba najbardziej podobają mnie się kaktusy meksykańskie
. Starsze i z odrostami kępy pejotla czyli lophophory tez się super prezentują i również ariocarpusy są niesamowite - wyglądają jak żywe skamienieliny z prehistorycznej epoki.Poza tym również wszystkie astrophytum i wiele innych.Mam zamiar kiedyś się tam wybrać i pooglądać te roślinki na ich naturalnych stanowiskach.Mam do was również pytanie dotyczące odpowiedniego podłoża dla kaktusów a konkretnie jego utrzymywania wilgoci - ile dni według was odpowiednie podłoże dla kaktusów powinno trzymać wilgoć tzn od dnia podlania do całkowitego wyschnięcia ?
Niesamowity jest ten kaktus a zwłaszcza wtedy gdy już osiągnie większe rozmiary i zacznie wypuszczać odrosty.Masz go wyhodowanego z nasion ?Kiedyś przeglądając zdjęcia wielu różnych kaktusów ta pelecyphora natychmiast przyciągneła moją uwagę jako jeden z bardziej oryginalnych kaktusów jakie widziałem tak samo jak według mnie jeszcze ciekawszy - aztekium ritteri ale na własnych korzeniach. Chyba najbardziej podobają mnie się kaktusy meksykańskie

- hen_s
Nie da się tego jednoznacznie napisać.ile dni według was odpowiednie podłoże dla kaktusów powinno trzymać wilgoć tzn od dnia podlania do całkowitego wyschnięcia ?

Zależy od wielu czynników a więc min. od temperatury panującej w pomieszczeniu gdzie stoją rośliny, rozmiaru doniczki ( w dużych wilgoć trzyma się dłużej), ilości podanej wody, nawet rośliny bo one też różnie pobierają wodę i mają na nią rożne zapotrzebowanie.
Najważniejsza jest przepuszczalność substratu. Im ono szybciej wysycha tym lepiej. Dodajemy więc dużo komponentów rozluźniających a więc perlit, kora, żwir, kokos, vermiculit itp., dajemy też dobry drenaż. I polewamy następny raz dopiero wtedy kiedy ziemia w doniczce całkowicie przeschnie. I będzie OK.

Tak też właśnie myślałem ,że to zależy od danej rośliny i wielu innych czynników. Ja od siebie moge też dodać ,że również w dużym stopniu zależy to od samej doniczki i w tej samej ziemi w plastikowej znacznie dłużej wilgoć się utrzymuje niż w ceramicznej. Np astrophytum ładnie mi rosną i zakupiłem z gołymi korzeniami a nie w fatalnej i totalnie obcej im w naturze torfowej glebie w jakiej są sprzedawane np w hipermarketach. Przemieszałem pół na pół - ilastą glebę(piaszczysto gliniasta) ze żwirkiem,piaskiem ,i antuką - specjalną wypalaną glinką ,którą na allegro zakupiłem. Taki substrat w ceramicznej doniczce po 3 słonecznych dniach całkowicie wysycha. Ale czy 3 dni wystarczają również dla większości innych kaktusów na to aby pobrać wystarczającą ilość wody ?
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Jak przystało na przełom kwietnia i maja, coraz więcej kolorów i kształtów kwiatów - piękne rośliny - gratuluję takich roślin. 

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- hen_s
Roślina bierze wodę momentalnie! Popatrz proszę np. wiosną przy pierwszym podlaniu jest to widać najlepiej - w ciągu nocy kaktus z małej przykurczonej roślinki staje się "normalny", duży i dorodny.
Taka ich natura.
Nie martw się - zdąży pobrać bo włośniki na wodę tylko czekają.
A w ogóle to się mniej przejmuj a więcej ciesz hodowlą - będzie dobrze!

Nie martw się - zdąży pobrać bo włośniki na wodę tylko czekają.
A w ogóle to się mniej przejmuj a więcej ciesz hodowlą - będzie dobrze!

-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aż bije po oczach.
Piękne, żywe kolory, tylko pozazdrościć
Piękne, żywe kolory, tylko pozazdrościć

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
echinopsis(a wałściwie jak masz na imię?)jak wstawi fotki to można paśc z wrażenia od piękności 

- echinopsis
- 200p
Witam wszystkich
dzięki za odwiedziny i miłe słowa.Mam na imie Pawel
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- echinopsis
- 200p
Sam mam problem z podlewaniem
ostatnio podlałem rośliny w czwartek słońce świeciło cały tydzień i zastanawiam się czy podlać jutro
Może ktoś pomoże 

- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Jeśli się nie marszczą to daj spokój z woda chyba, że wolisz mieć jak to trafnie ujął Tomek - piłki plażowe.