Liliowce -Hemerocallis cz.9

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Liliowce -Hemerocallis cz.8

Post »

kogra pisze:Śnieżko jeśli to fotki z twojego ogrodu to podziwiam przestrzeń jaka jeszcze została do zagospodarowania.
Liliowce odpowiednio wkomponowane wyglądają przecudnie niezależnie od odmiany i czasu jej powstania.
Zdjęcie z czerwonym liliowcem nad wodą jest tego najlepszym dowodem.
Tak, fotki są z mojego ogrodu, tylko, że to stan z 2007r- teraz tego miejsca jest już zdecydowanie mniej.
Zgadzam się, że liliowce w kępach zawsze ładnie wyglądają, niezależnie od wieku odmiany, choć wg mnie lepiej wypadają starsze odmiany.

A przy okazji prośba- mam zamiar stworzyć kilka kompozycji z wykorzystaniem odmian w kolorze jasnegoi intensywnego różu. Kto ma pomysły z czym je zestawić?
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Piękne rośliny...piękne fotografie...piękny ogród. Daje się wyczuć jego klimat. No i ta przestrzeń. Zamieszczaj proszę więcej takich zdjęć, serce aż rwie się do tych kolorów.
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p
Od: 26 sty 2010, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śnieżko
Takiej przestrzeni tylko pozazdrościć .Liliowce faktycznie pięknie wkomponowane w całość i jeszcze nad wodą .Oglądam Twoje i innych zakręconych liliowcami i coraz mocniej przekonuje się do nich .W moich ogrodach działkowych są jednak jeszcze mało znane i nie mam nawet u kogo zawiesić oko na jakimś cudeńku,ale pocieszam oko waszymi klejnocikami i mogę wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć się od takich znakomitych nauczycieli ;:180
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Piękne kompozycje, które pokazują całe piękno liliowców.
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dużo o krzyżówkach dla chętnych zająć się tym procederem.

http://nsdaylilies.com/A-Al.htm
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Śnieżko, może z niebiesko-granatowymi ostróżkami za liliowcami a na pierwszym planie różne odmiany funkii ? Za tę kompozycję , którą zauważyła Kogra, powinnaś dostac OSKARA!
Grażynko Kogro, skrzyżowałam Davida Kirchoffa z El Desperado. Nasiona były na tym pierwszym, więc David był..... matką? :D Jeśli chodzi o storczyki, to chyba każdy unicestwił kilka Phalaenopsisów na początku swojej przygody z nimi. No bo trudno przecież samemu wpaśc na to, że lubią moczenie w wiaderku z odrobiną nawozu .Od kiedy tak robię/średnio raz na 2 tygodnie/ , doczekałam się w krótkim czasie własnych kwitnień.A wyczytałam to w temacie storczykowym u nas na forum. Jestem pewna, że tym, które są teraz u Ciebie, włos z głowy nie spadnie i bądą Cię cieszyc przez długie lata.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Serdeczne dzięki Wszystkim, za tyle miłych słów o zdjęciach i tym co na zdjęciach. Cieszę się, że liliowce podobają się w różnych kompozycjach, choć to raczej kompozycje z przypadku.
Teraz wiele z tych kompozycji wygląda już inaczej, ale fotek mam niezbyt wiele z ogrodu, bo fotuję głównie zagon z moją kolekcją liliowców.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rosea pisze: Grażynko Kogro, skrzyżowałam Davida Kirchoffa z El Desperado. Nasiona były na tym pierwszym, więc David był..... matką? :D .
Mnie się wydaje, że matką jest ten, na którym zawiązały się nasienniki, a dawca pyłku- to raczej tatuś :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mamusia czy tatuś...........co za różnica. :wink:
Byle dzieci były udane - i za to trzymam kciuki. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i ciekawe ,co może wyjść z krzyżówania tych odmian?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rosea pisze:Śnieżko, może z niebiesko-granatowymi ostróżkami za liliowcami a na pierwszym planie różne odmiany funkii ? Za tę kompozycję , którą zauważyła Kogra, powinnaś dostac OSKARA!
.
rosea- dzięki.W kompozycjach z liliowcami nie ma funkii, to chyba liście ostrózki się tak odbijają.

No i jeszcze kikka zdjęć z mojego ogrodu, z liliowcami w roli głównej.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Szpaler przy płocie rewelacyjny. :uszy
A co to za niebieskie dzwonki na ostatniej fotce ?
Z białym liliowcem wyglądają ekstra.
Czy na drugiej fotce ta mgiełka to gipsówka ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko- szpaler przy płocie to kolekcja odmian Franczaka- przeniesiona w 2009r z zagonu.

-dzwonek- nie wiem, ale chyba jest to dzwonek jednostronny, chyba z jakąś rośliną się wprowadził, dosć nieżle się rozpełza po ogrodzie, ale ja go lubię, bo jest bardzo wytrzymały na złe warunki uprawy.
-Białe liliowce przesadzałam w ubiegłym roku pod drzewa o czerwonych liściach- zobaczymy co z tego wyjdzie- pewnie coś jeszcze trzeba do tego zestawu dołożyć.
- tak to gipsówka zwykła. To jest rabata powstała po modernizacji rabaty pokazanej w postach powyżej- z niebieskimi ostróżkami. Teraz jest to rabata z odmianami w różowych kolorach. Tez chyba muszę im dorzucić coś do kontrastu.
Penelopa
200p
200p
Od: 2 sie 2010, o 16:47

Post »

Śnieżko, bardzo mi się podbają Twoje kompozycje ;:136 ;:63 I piękny szpaler.

Ja też mam z budleją liliowce posadzone ( plus lilie i z lewej dalie) - tyle że u mnie to młode wszystko jeszcze, w tym roku liczę na kwiaty :

Obrazek

Obrazek

Biały z hibiskusem fioletowym rośnie, a czerwień i róż graniczy z lawendą :wink: Jak to będzie wyglądało - zobaczymy w tym roku, wyciągniemy wnioski i będziemy dalej dosadzać :D
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Penelopa pisze:Śnieżko, bardzo mi się podbają Twoje kompozycje ;:136 ;:63 I piękny szpaler.

Ja też mam z budleją liliowce posadzone ( plus lilie i z lewej dalie) - tyle że u mnie to młode wszystko jeszcze, w tym roku liczę na kwiaty :

[:D
Dzięki za miłe słowa. Twoje kompozycje zapowiadają się bardzo interesująco. Mam nadzieję, ze zobaczmy fotki z kwitnienia.
Moje też są młode nasadzenia, więc efektu jeszcze nie widać.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”