Działeczka Erazma i nie tylko ... 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Erazmie nie dziwić się,
że masz już wszystko porobione
na działce.
Cztery ręce to niegdy nie dwie :P
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajnie mieć takiego przystojnego pomocnika.
;:80

Pozdrowionka.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

I jest chętny zawsze do pomocy Elizabetko a zwłaszcza, gdy trzeba podlewać ... :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Erażmie - skończyłeś już roboty na działce?Te najważniejsze ?
Tak mało Cię ostatnio na forum,popatrz tylko, zniknęli Broniusz, Dociekliwy i pewnie inni też,ale nie pamiętam chyba wszystkich z moich pierwszych dni na forum.Czy oni kiedyś wrócą,jak sądzisz? :? :? :?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo pisze:Erażmie - skończyłeś już roboty na działce?Te najważniejsze ?...
Muszę tylko okopcować róże, winorośl, okryć świeżo posadzone drzewka owocowe zwłaszcza nektarynę i krzewy ozdobne. Część prac wykonam dziś.
…Tak mało Cię ostatnio na forum,popatrz tylko, zniknęli Broniusz, Dociekliwy i pewnie inni też,ale nie pamiętam chyba wszystkich z moich pierwszych dni na forum.Czy oni kiedyś wrócą,jak sądzisz? :? :? :?
Ja na forum jestem codziennie i to kilka razy. Ograniczam pisanie, bo za bardzo "wyszedłem" do przodu w ilości postów ... Mam nadzieję, że Broniusz, Dociekliwy i inni powrócą w sezonie zimowym na forum gdy skończy się praca na działce i w ogrodzie. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzystając z dobrej pogody (+10 stopni) opryskałem dziś drzewa a zwłaszcza brzoskwinię, nektarynkę i wiśnie Miedzianem 50WP + Superam 10AL p-ko rakowi bakteryjnemu i kędzierzawości liści. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Jesień na działce

Post »

Ponieważ Wronek89 prosił swego czasu o zdjęcia kopczyków prezentuje zabezpieczenie na zimę róż, powojników, winorośli i posadzonych jesienią drzewek: :wink:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Drzewka będę oczywiście zabezpieczał jeszcze agrowłókniną zimową P-50 i kartonem falistym. Mam kilka drzewek posadzonych jesienią. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiele osób ma kłopoty z wodą spływająca z rynny (uszkadzanie trawnika, "żłobienie" rowków w ziemi ...). Ja problem z nadmiarem spływającej wody z rynny jak widać na zdjęciu rozwiązałem w prosty sposób.
Obrazek
Pod rurę spustową podstawiłem pojemnik plastykowy z otworem na dnie. Do pojemnika powkładałem kamienie (dla ozdoby). Plastykową rurę długości 2 metrów zakopałem pod katem w ziemi na głębokość ok. 30 – 40 cm i ją przedłużyłem plastykową rynną 1,7 metra położoną odwrotnie. Połączenie pojemnika i rury kolankiem. Woda wpływa z rynny do pojemnika, a następnie spływa w dół rurą i wsiąka w ziemię pod rynną.
W rurze zrobiłem dodatkowo otwory odpływowe ( tzw. rura rozsączająca) i owinąłem cienką tkaniną, która działa jak filtr i zabezpiecza warstwę filtracyjną przed zamuleniem (zapchaniem ziemią). System ten zdaje egzamin w 100%. Z drugiej rynny wodę zbieram do kręgu betonowego.
Pozdrawiam Andrzej.
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Erazm pisze:Ponieważ Wronek89 prosił swego czasu o zdjęcia kopczyków prezentuje zabezpieczenie na zimę róż, powojników, winorośli i posadzonych jesienią drzewek: :wink:
Drzewka będę oczywiście zabezpieczał jeszcze agrowłókniną zimową P-50 i kartonem falistym. Mam kilka drzewek posadzonych jesienią. :lol:
To agrowłóknina P-50 nie wystarczy? :( Jest przecież strasznie gruba. Ja zabezpieczyłam tylko nią. :shock:
Po zimie okaże się więc, czy coś jeszcze pod nią stoi :lol:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam nie wystarczającą ilość agrowłókniny. Na niektore drzewka jej zabraknie, więc tam daję karton falisty. Wystarczy sama agrwłóknina. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajny pomysł z tym wykorzystaniem deszczówki.
;:138

Pozdrawiam,
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Jesień

Post »

Moja działeczka jesienią :lol:
Obrazek Obrazek
Dwa pierwsze zdjęcia to część warzywna działeczki. Zmniejszyłem ją znacznie w tym roku.

Obrazek Obrazek
Zdjęcie trzecie to część sadownicza. Odmłodziłem ją w tym roku znacznie. Najstarsze drzewo ma 8 lat - a były jeszcze w tym roku drzewa mające 24 lata. Na ostatnim są widoczne okopcowane róże (przesadzałem je w tym roku) i w oddali przy żywopłocie krzewy borowki. Zapewne zwróciliście uwagę na dużą ilość puszek po piwie wiszących na drutach. Powiesiłem je teraz. Odstraszają one krety. Na razie kopców nie mam. Oczywiście puszki są tylko skuteczne, gdy wieje wiatr.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
To jest "kącik" krzewów iglastych.

Obrazek
A na tym zdjęciu jedna z kilku leszczyn prowadzona w formie drzewka.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Andrzeju czym podsypujesz (skąd bierzesz ziemię) swoje rośliny. Na winogronie ta ziemia wygląda na bardzo dobrą. Czym głównie ją użyźniasz ?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To przerobiony kompost. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”