Ogród Zenka cz.4
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Zenka cz.4
Coś drgneło w sklepach zaczeło pojawiać się coraz więcej roślin , oto zakup dnia dzisiejszego.

Pozdrawiam Zenek
Zenku
trochę zazdroszczę bliskości sklepów
. U mnie pozostają w zasadzie tylko zakupy przez internet
. Twoje zakupy -super
. Bardzo lubię języczki- ja wczoraj zamówiłam o bordowych liściach- Britt Marie Crawford
(no i tak przy okazji parę innych roślinek
) Teraz aby do wiosny, żeby sadzić.

- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Zenku ja jeszcze nie sprawdzałem co w sklepach a juz tyle wydałem nie wychodząc z domu
teraz tylko czekać na przesyłki
. Śniegu faktycznie dopadało dziś juz wszystko pod śniegową kołderką, przynajmniej te najbliższe mrozy juz większych uszkodzeń nie zrobią.

- ZENOBIUSZ
Aniu zbytnia bliskość sklepow ogrodniczych, powoduje duży drenaż kieszeni gdyż trudno oprzeć się pokusie aby tam nie wstąpić . Każda wizyta z reguły kończy się drobnym to drobnym zakupem ale nie raz zbytnio nie przemyślanym.Od dłuższego czasu obiecuję sobie że już tu nie wstąpie,lecz siła wyższa powodujeże obietnice są łamane.
Przemek odwiedziny w centrach ogrodniczych staram się ograniczać do minimum , lecz w niektórych zauważyłem już drobne poruszenie.
Zima u mnie nie daje o sobie zapomnieć , po wczorajszych opadach sniegu temperatura dzisiejszej nocy spadła poniżej - 16 stopni. Jest bardzo zimno lecz słonecznie.
Igor tak jak już pisałem odwiedziny w sklepach ogrodniczych ograniczam do minimum ,aby nie drażnić oczu i nie ulegać pokusie.
Przemek odwiedziny w centrach ogrodniczych staram się ograniczać do minimum , lecz w niektórych zauważyłem już drobne poruszenie.
Zima u mnie nie daje o sobie zapomnieć , po wczorajszych opadach sniegu temperatura dzisiejszej nocy spadła poniżej - 16 stopni. Jest bardzo zimno lecz słonecznie.
Igor tak jak już pisałem odwiedziny w sklepach ogrodniczych ograniczam do minimum ,aby nie drażnić oczu i nie ulegać pokusie.
Pozdrawiam Zenek
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Zenku ja też staram się omijać sklepy ogrodnicze szerokim łukiem ale nie zawsze się to udaje.
Mam u siebie w ogrodzie taką jeżówkę i języczkę , chociaż języczki nie darzę zbyt dużą sympatią ale ze jest bezobsługowa to niech sobie rośnie.
Mam u siebie w ogrodzie taką jeżówkę i języczkę , chociaż języczki nie darzę zbyt dużą sympatią ale ze jest bezobsługowa to niech sobie rośnie.
- ZENOBIUSZ
Jolu ostatnie mrozne dni przychamowały chęci do wizyt w Centrach Ogrodniczych, a marzenia o wcześniejszej wiosnie oddalaja się gdy spogladamy na termometry zaokienne.
Dzisiaj kolejna dość mrozna noc z temperatura -17 stopni.
Dzisiaj kolejna dość mrozna noc z temperatura -17 stopni.
Pozdrawiam Zenek
Zenku
powiem szczerze, że u mnie odwrotne symptomy- im więcej 'tego białego' i bardziej na minusie -to większa ochota na ogrodnicze zakupy- tak na przekór zimie 

Zenku dawno nie zaglądałam tutaj jak zwykle masz piękne okazy niestety u mnie do tak dużych rozmiarów nie doprowadzam chociaż to fantastyczny widok.Lubię mieć wiele roślin więc muszę je przycinać bo w przeciwnym razie miałabym busz.Przepiękny Świerk serbski a szczególnie te szyszki. w tak pięknym kolorze aż przyjemnie patrzeć.
- ZENOBIUSZ
Aniu ja jednak z zakupami zaczekam na nadejście wiosny.
Andrzeju do ogników robiłem podchody kilka krotnie , i za każdym razem kończyło się to niepowodzeniem, więc dałem sobie z nimi spokój. Klimat zimowy w moim ogrodzie widocznie im nie służył.
Danusiu dziękuję za odwiedziny, ogród mój zakładany był 16 lat temu , i pomimo starań wielu dużych drzew nie dało się usidlić.A więc puszczone zostały wolno, i górują teraz nad powierzchnią ogrodu.
Andrzeju do ogników robiłem podchody kilka krotnie , i za każdym razem kończyło się to niepowodzeniem, więc dałem sobie z nimi spokój. Klimat zimowy w moim ogrodzie widocznie im nie służył.
Danusiu dziękuję za odwiedziny, ogród mój zakładany był 16 lat temu , i pomimo starań wielu dużych drzew nie dało się usidlić.A więc puszczone zostały wolno, i górują teraz nad powierzchnią ogrodu.
Pozdrawiam Zenek
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Witaj Zenku i dobrze ze puściłeś wolno te drzewa,ze górują nad ogrodem,one właśnie nadają klimat Twojemu ogrodowi... 

- ZENOBIUSZ
Marylo zapewne wiesz dobrze że nie wszystkie drzewa można za pomocą cięcia utrzymać w formie piennej lub zminiaturyzowanej.Wcześniej czy póżniej uwolnią się i tak przyjmą formy naturalne i będą górowały nad ogrodem.

Pozdrawiam Zenek
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Odnośnie dużych drzew w ogrodzie. Mój sąsiad w swoim małym ogródku posadził około 12 przywiezionych z lasu sosenek. Część posadził już z 5 lat temu, i mimo, że je regularnie przycina już w tej chwili mają około 3 metrów
A teraz w zeszłym roku posadził szpaler tak metr od mojego ogrodzenia, w rozstawie około 2m
jest ich około 8 i powiem szczerze, ze jestem przerażona, sosny to kolosalne drzewa, rosną naprawdę szybko i jego teksty o przycinaniu i formowaniu na malutkie można między bajki włożyć 

- ZENOBIUSZ
Agnieszko widzę że sąsiad Twój to człowiek bez wyobrażni, sosny to dość duże drzewa, z rozłorzystymi koronami. Sadząc je w odległości 2 m od ogrodzenia , powinien się liczyć z tym że za parę lat będą one dość znacznie zacieniać i zasmiecać opadającymi igłami Twój ogród.
Sosny moje posadzone były od ogrodzenia i drogi dojazdowej w odległości 5 m, i w chwili obecnej gałęzie ich już sięgają poza ogrodzenie lecz nie są uciążliwe dla nikogo.

Sosny moje posadzone były od ogrodzenia i drogi dojazdowej w odległości 5 m, i w chwili obecnej gałęzie ich już sięgają poza ogrodzenie lecz nie są uciążliwe dla nikogo.

Pozdrawiam Zenek
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Zenku, jest jeszcze lepiej, bo on posadził nie 2 metry, a metr od mojego ogrodzenia
Bardzo się tym martwię, bo właśnie przy ogrodzeniu mam zrobioną rabatę kwiatową, gdzie większość stanowią róże i clematisy. Obawiam się, że wszystko pójdzie na zmarnowanie, a jest tam naprawdę dużo krzaków 

- ZENOBIUSZ
Agnieszko i będziesz miała problem , o ile sąsiad tego nie zrozumie i ich nie usunie.
Pozdrawiam Zenek