Ogródek pstrokaty
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek pstrokaty
Jestem ciekawa jak ten od Ciebie urdzyk u mnie będzie sobie radził u mnie jest raczej półcień, przekonamy się ,pewnie za 2 lata wcześniej nie .
Genia
Genia
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Na " wielkim skalniaku ",dzwonki siedzą.Tu dzwonek collina.Są jeszcze aucheri,saxifraga,garganica,autraniana,ponoć raineri ale
tu mam wątpliwości czy to on,raddeana i inne.Większe też gdzieś rosną.Chyba za mokro było,w tym roku,na moje dzwonki.
Aucheri kwitł słabo a saxifraga wcale.Ładny był Thor Pedo / czy też Thorpedo/ i obficie zakwitł garganica.Czekam na kwiaty
garganica "Dickson's Gold " ale on jest też ładny i bez kwiatów.Ale wiosnę,"wielki skalniak" rozpoczyna inaczej.O tym póżniej.
zdj.nr 51 Campanula collina

tu mam wątpliwości czy to on,raddeana i inne.Większe też gdzieś rosną.Chyba za mokro było,w tym roku,na moje dzwonki.
Aucheri kwitł słabo a saxifraga wcale.Ładny był Thor Pedo / czy też Thorpedo/ i obficie zakwitł garganica.Czekam na kwiaty
garganica "Dickson's Gold " ale on jest też ładny i bez kwiatów.Ale wiosnę,"wielki skalniak" rozpoczyna inaczej.O tym póżniej.
zdj.nr 51 Campanula collina
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Wypatrzyłem u Ciebie mertensję, korci mnie od dobrego roku
Więc na wiosnę poddaję się i sadzę ją u siebie

Więc na wiosnę poddaję się i sadzę ją u siebie

- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janku, piękny dzwonek collina, też czekam na kwitnienie moich dzwonków bo w większości to młodziutkie nasadzenia. Pytanie mam odnośnie dickson' gold. Kupowałam dwa razy, pierwszy to na pewno zwykły gargański mi przysłano, drugi też nie wygląda jak powinien
Czy masz może zdjęcia tego dzwoneczka? Nawet bez kwiatów... I czy kupowałeś go z jakiegoś oficjalnego czy ogólnie dostępnego źródła, czy mógłbyś na pv, jeśli masz takowe
Thorpedo są piękne, choć u mnie też na razie zaszczycił tylko kilkoma kwiatuszkami. Czy mógłbyś jeszcze zdradzić od kiedy zbierasz skalniakowe? Jeżeli nie doczytałam, a pisałeś, to wybacz

- magry
e-genia- egzemplarz wysłany do Ciebie,u mnie kwitł.Chyba masz taką samą ziemię jak ja, więc powinien.
piterek- próbuj z tą mertensją.Mnie się nie udaje.Ale może do trzech razy sztuka?
ankha-zdjęcie odszukam to wstawię.U mnie nie kwitł ponieważ,to podejrzewam,był dzielony.Przyrostów wielkich nie
miał ale liście miał cały sezon żółty.Był wystawiony na all przez jedną z firm ale dlaczego miał zielone liście.Adres podam pw.
Skalniaczki zbieram od początku kariery ogródkowej tj.od 90r.
piterek- próbuj z tą mertensją.Mnie się nie udaje.Ale może do trzech razy sztuka?
ankha-zdjęcie odszukam to wstawię.U mnie nie kwitł ponieważ,to podejrzewam,był dzielony.Przyrostów wielkich nie
miał ale liście miał cały sezon żółty.Był wystawiony na all przez jedną z firm ale dlaczego miał zielone liście.Adres podam pw.
Skalniaczki zbieram od początku kariery ogródkowej tj.od 90r.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Janku, ja karierę ogródkową rozpoczęłam w 2000 roku, jestem 10 lat młodsza od Ciebie.
To może przez następne 10 czegoś się zdołam nauczyć. 

- magry
Te roślinki to jedne z pierwszych.Podziwiam ich samozaparcie.Narażone na wczesno wiosenne warunki,nie podnoszą "dzióbków"
wysoko w górę.Siedzą nisko przy ziemi ale wzrost rekompensują obfitym kwiatem tak,że listeczków nie widać.I taka kolorowa
kupka widoczna jest z daleka.Niektóre,trudne w uprawie.Skalnica grisebachii wytrzymała tylko 3 m-ce i poszła sobie.
zdj.nr 52 Skalnice i głodki

wysoko w górę.Siedzą nisko przy ziemi ale wzrost rekompensują obfitym kwiatem tak,że listeczków nie widać.I taka kolorowa
kupka widoczna jest z daleka.Niektóre,trudne w uprawie.Skalnica grisebachii wytrzymała tylko 3 m-ce i poszła sobie.
zdj.nr 52 Skalnice i głodki
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Jako ogródkowy niemowlak powinnam przestać się odzywać
Piękne

Piękne

- magry
Witam
iga23- Jesteś bardzo skromna.Temat żurawkowy,trudny.Ja nie potrafię teraz i póżniej też nie będę,odróżnić wielu.
Poza tym komponowanie rabat to też sztuka i potrzebna jest wyobrażnia,której ja nie mam.Bywa często tak,że ja nie skończę jeszcze sadzenia a już mi się nie podoba.Tym przesadzaniem zniszczyłem wiele kwiatów.U Ciebie krzewy też nie są posadzone
tak " na hura" ale z rozmysłem.U mnie odwrotnie na zasadzie " gdzie by tu,gdzie."
ankha- Teraz i niemowlaki rodzą się mądrzejsze.Uważam,że lata praktyki swoje robią ale to nie wszystko.Do tego potrzebna cierpliwość i czas,Ale odzywaj się bo Twoja samoocena zbyt niska.Masz u siebie roślinki,których ja nie mam.Wracając
do tej cierpliwości,dodam,że kępka skalnicy na zdjęciu ma 12 lat.Nie mylę się ponieważ prowadzę zeszyt zakupowy i wiem kiedy i
od kogo kupowałem.

iga23- Jesteś bardzo skromna.Temat żurawkowy,trudny.Ja nie potrafię teraz i póżniej też nie będę,odróżnić wielu.
Poza tym komponowanie rabat to też sztuka i potrzebna jest wyobrażnia,której ja nie mam.Bywa często tak,że ja nie skończę jeszcze sadzenia a już mi się nie podoba.Tym przesadzaniem zniszczyłem wiele kwiatów.U Ciebie krzewy też nie są posadzone
tak " na hura" ale z rozmysłem.U mnie odwrotnie na zasadzie " gdzie by tu,gdzie."
ankha- Teraz i niemowlaki rodzą się mądrzejsze.Uważam,że lata praktyki swoje robią ale to nie wszystko.Do tego potrzebna cierpliwość i czas,Ale odzywaj się bo Twoja samoocena zbyt niska.Masz u siebie roślinki,których ja nie mam.Wracając
do tej cierpliwości,dodam,że kępka skalnicy na zdjęciu ma 12 lat.Nie mylę się ponieważ prowadzę zeszyt zakupowy i wiem kiedy i
od kogo kupowałem.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Twój wątek tak pędzi ,musiałam kilka stron się cofnąć ,żeby zaległości nadrobić
Bodziszki masz śliczne ,ale i tak dzwonki bardziej mi się podobają .
Nie wiem dlaczego, ale uwielbiam ich kwiaty
I przyłączam się do podziwiających Twoje prowadzenie wątku .
Świetnie się nie tylko ogląda ,ale też czyta

Bodziszki masz śliczne ,ale i tak dzwonki bardziej mi się podobają .
Nie wiem dlaczego, ale uwielbiam ich kwiaty

I przyłączam się do podziwiających Twoje prowadzenie wątku .
Świetnie się nie tylko ogląda ,ale też czyta

- magry
Uradowany Twoją opinią ,kwiatuszka przesyłam.A mądre dzieci na wsi też się rodzą.Zapomniałem o gratulacjach.
zdj.nr 53-Morisia monanthos.

zdj.nr 53-Morisia monanthos.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- e-genia
Śliczna roślinka , czy kwiatki podobne ma do pierwiosnków ?
- magry
Raczej nie.One takie pozostają.Kwiat ma cztery płatki,pierwiosnki więcej.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Kwiatuszek śliczny ,chociaż ja akurat w żółtym kolorze nie
gustuję ,ale może być
Co do tej wsi ,to odniosłam się tylko do
tego mitu ,który można sobie między bajki włożyć .
Za gratulacje dziękuję
gustuję ,ale może być

tego mitu ,który można sobie między bajki włożyć .
Za gratulacje dziękuję

- e-genia
Mnie się podoba ,, szkoda że nie masz większych zbliżeń tego kwiatka.