Storczyki Joasi
- JoasiaM
- 200p
- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Joasi
Moniko, Julitko, Lucynko, Dusiu, Justynko, Kasiu, Iwonko, Asiu dziękuję pięknie
Dlatego, żeby nie czekać cały miesiąc teraz już resztę pokażę
Ciemnoróżowy rozwinął już prawie wszystkie kwiaty. Ślicznie się mieni, jakby był z aksamitu.

jeszcze przed rozwinięciem kwiatów

A tu przedłużenia pędów:

Uff, mam jeszcze kilka fotek, ale na potem zachowam
W sumie mam już 35 storczyków, w tym jednego paphiopedilum. To po podliczeniach. Podobnie jak Lucynka prowadzę coś w rodzaju notatnika, ja trzymam każdego storczyka na innej karcie w segregatorze, znajdują się tam informacje o storczyku od momentu jego zakupu(w którym roku zakupiony i gdzie). Jest to super przydatna sprawa, można zanotować okres, w którym kwitnie dany storczyk oraz ile razy w ciągu roku kwitnie. Mam zamiar jeszcze dodać zdjęcia do każdej z kart, żeby było widać o którego storczyka chodzi. Na początku segregatora mam mały spis treści, żeby znaleźć szybko kartę o konkretnym kwiatku.

Dusiu życzę Ci , żeby Twój Piccolo też wkrótce wypuścił pędzik i żebyś ujrzała jego cudne kwiaty.Storczykowa pisze:A piccolo red... bardzo lubię ta odmianę ze względu na niezwykły kolor i kształt. Warżka przypomina warżkę Vandy. Mojego mam już 1,5 roku i jeszcze ani razu nie powtarzał kwitnienia. teraz puszcza dużo korzonków z trzonu, mam nadzieję, że pędzik też się pojawi.

Lucynko, masz rację należało mi sięlucynaf pisze:Wy się tak nie cieszcie z tego początku, bo znając już Asię, koniec będzie za miesiąc

Ciemnoróżowy rozwinął już prawie wszystkie kwiaty. Ślicznie się mieni, jakby był z aksamitu.

A tu przedłużenia pędów:

Uff, mam jeszcze kilka fotek, ale na potem zachowam

W sumie mam już 35 storczyków, w tym jednego paphiopedilum. To po podliczeniach. Podobnie jak Lucynka prowadzę coś w rodzaju notatnika, ja trzymam każdego storczyka na innej karcie w segregatorze, znajdują się tam informacje o storczyku od momentu jego zakupu(w którym roku zakupiony i gdzie). Jest to super przydatna sprawa, można zanotować okres, w którym kwitnie dany storczyk oraz ile razy w ciągu roku kwitnie. Mam zamiar jeszcze dodać zdjęcia do każdej z kart, żeby było widać o którego storczyka chodzi. Na początku segregatora mam mały spis treści, żeby znaleźć szybko kartę o konkretnym kwiatku.

Joasiu super
Piękne kwitnienia i podziwiam za segregator

Piękne kwitnienia i podziwiam za segregator

- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Joasiu, muszę częściej na Ciebie krzyczeć, bo to daje efekty
.
Piękne wszystkie, ale mnie powaliło przedostatnie zdjęcie
Z segregatorem dobre rozwiązanie
, ja musiałabym mieć jeszcze kartkę z datami moczenia
. Mało masz tych storczyków
, ale za to oryginalne więc umiesz wyszukiwać i dlatego powinno ich być dwa razy więcej
.

Piękne wszystkie, ale mnie powaliło przedostatnie zdjęcie

Z segregatorem dobre rozwiązanie

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- renatas
- Od: 25 paź 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podobnie jak Lucynka prowadzę coś w rodzaju notatnika, ja trzymam każdego storczyka na innej karcie w segregatorze, znajdują się tam informacje o storczyku od momentu jego zakupu(w którym roku zakupiony i gdzie). Jest to super przydatna sprawa, można zanotować okres, w którym kwitnie dany storczyk oraz ile razy w ciągu roku kwitnie. Mam zamiar jeszcze dodać zdjęcia do każdej z kart, żeby było widać o którego storczyka chodzi. Na początku segregatora mam mały spis treści, żeby znaleźć szybko kartę o konkretnym kwiatku.
...i to lubię i popieram

ja mam tabelki w komputerze, ale może skorzystam z Twojego pomysłu ,bo raz już miałam awarię kompa i moje notatki poszły.....

Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
WOW!
Wszystkie przecudne

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudne kwitnienia u Ciebie. Złlaszcza te z przedłużeń pędzików...
Segregator to świetna myśl. Ja mam zeszyt, też zapisuję notatki o danym storczyku. Jedynie kwitnień nie wpisuję, bo na razie je pamiętam

Segregator to świetna myśl. Ja mam zeszyt, też zapisuję notatki o danym storczyku. Jedynie kwitnień nie wpisuję, bo na razie je pamiętam

- Ma_Go
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2011, o 18:12
Dziękuję za odwiedziny
Asiu nie wierzę własnym oczom oglądając Twoje cuda
Przepiękne masz kwiaty!!!
Tęczowe uwielbiam i sama chcę jakiegoś "złapać"
Muszę mieć takiego na moim parapecie, bo oszaleję jak do lata nie będzie u mnie taki stał
Masz rękę do tych kwiatów, tyle kwitnień i nowych pędów
PIĘKNOŚCI PIĘKNOŚCI - ZAZDROSZCZĘ... 

Asiu nie wierzę własnym oczom oglądając Twoje cuda

Tęczowe uwielbiam i sama chcę jakiegoś "złapać"

- JoasiaM
- 200p
- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Moniko dziękuję
Lucynko dziękuję
Dusiu dziękuję
Renatko dziękuję
, segregator bardzo mi pomaga, bo uwielbiam kontrolować co kiedy mi przyrasta i w jakim tempie. A co do komputerowego pisania, to w Excelu mam tabelkę kwitnień na cały rok, widzę dzięki temu który storczyk kwitnie najchętniej i o której porze roku. Mam ją również w formie papierowej po wydruku.
Basiu, Justynko dziękuję
Ma_Go dziękuję za odwiedzinki i zapraszam częściej
Na pewno Twoja kolekcja się powiększy bo przebywając na tym forum moja kolekcja rozrosła się o 15
Tęczowe to moje ulubieńce, jednego zakupiłam na All, a drugiego w Auchan przez przypadek podczas zakupów, nigdy ich nie było a wtedy mało zawału nie dostałam bo stało chyba z 5.
Nowe zdjęcia
Mój różowy z mazami postanowił mnie obdarować większą ilością kwiatków niż w ubiegłym roku, a ponadto rozdzielił ten pęd na dwa

a tu widać urwany listek, który odrósł całkiem nieźle. Oprócz niego są dwa nowe.
Phalenopsis w typie "Koi". Jest duży ma 70 cm, stary pęd się przedłużył a rośnie drugi nowy. Ma też dwa nowe listki, które zaczęły rosnąć prawie jednocześnie.

Półminiaturka nadal kwitnie

Półminiaturka różowa też się przedłuża i wypuściła całkiem nowy pęd
Rosną nowe korzonki.

Intensywnie różowy kwitnie i brat bliźniak ma pędzik w drodze

Dziś podlewanie podopiecznych, więc biegam do kuchni co chwila z doniczkami. Strasznie szybko przesychają kwiatki w cieplejsze dni, ja nie wiem jak sobie radzicie z tym podlewaniem przy ilościach kilkudziesięciu sztuk, a już o setkach nie wspomnę

Lucynko dziękuję

Sama jestem zaskoczona, bo poprzednie kwitnienie było zwyczajne. Ja nie zapisuję dat moczenia, robię to na wyczucie jak widzę, że korzonki są srebrzyste a doniczka lekka.lucynaf pisze:mnie powaliło przedostatnie zdjęcie![]()

Dusiu dziękuję

Renatko dziękuję

Basiu, Justynko dziękuję

Ma_Go dziękuję za odwiedzinki i zapraszam częściej

Nowe zdjęcia

Mój różowy z mazami postanowił mnie obdarować większą ilością kwiatków niż w ubiegłym roku, a ponadto rozdzielił ten pęd na dwa

Phalenopsis w typie "Koi". Jest duży ma 70 cm, stary pęd się przedłużył a rośnie drugi nowy. Ma też dwa nowe listki, które zaczęły rosnąć prawie jednocześnie.

Półminiaturka nadal kwitnie

Półminiaturka różowa też się przedłuża i wypuściła całkiem nowy pęd

Intensywnie różowy kwitnie i brat bliźniak ma pędzik w drodze

Dziś podlewanie podopiecznych, więc biegam do kuchni co chwila z doniczkami. Strasznie szybko przesychają kwiatki w cieplejsze dni, ja nie wiem jak sobie radzicie z tym podlewaniem przy ilościach kilkudziesięciu sztuk, a już o setkach nie wspomnę

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Piękne kwitnienia i pięknie ci rosną. Bardzo mi się podoba ten różowy z mazami...
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Joasiu, to norma, że u Ciebie musi być pięknie
. Cieszę się z zapowiedzi kwitnień, bo uczta dla moich oczu się nie kończy
.
Mam podobnego do Twojego z pierwszego zdjęcia. Mój ma bardzo duże liście, a ostatnio wypuścił pędzik. To m.in. przez niego zapisuję daty namaczania storczyków, bo jest strasznym oszustem i pijusem, po dwóch dniach jego korzenie wyglądają jakby nie widziały wody dwa tygodnie. Zerkam w notatki i nie daję się oszukiwać. Musi choć 8 - 10 dni odczekać.

Mam podobnego do Twojego z pierwszego zdjęcia. Mój ma bardzo duże liście, a ostatnio wypuścił pędzik. To m.in. przez niego zapisuję daty namaczania storczyków, bo jest strasznym oszustem i pijusem, po dwóch dniach jego korzenie wyglądają jakby nie widziały wody dwa tygodnie. Zerkam w notatki i nie daję się oszukiwać. Musi choć 8 - 10 dni odczekać.
Różowy z mazami przecudny
nie mogę oderwać od niego

nie mogę oderwać od niego