Storczyki Joasi

ODPOWIEDZ
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki Joasi

Post »

Piękne kwitnienia. :heja
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko, Julitko, Lucynko, Dusiu, Justynko, Kasiu, Iwonko, Asiu dziękuję pięknie ;:196
Storczykowa pisze:A piccolo red... bardzo lubię ta odmianę ze względu na niezwykły kolor i kształt. Warżka przypomina warżkę Vandy. Mojego mam już 1,5 roku i jeszcze ani razu nie powtarzał kwitnienia. teraz puszcza dużo korzonków z trzonu, mam nadzieję, że pędzik też się pojawi.
Dusiu życzę Ci , żeby Twój Piccolo też wkrótce wypuścił pędzik i żebyś ujrzała jego cudne kwiaty. :D
lucynaf pisze:Wy się tak nie cieszcie z tego początku, bo znając już Asię, koniec będzie za miesiąc :;230
Lucynko, masz rację należało mi się ;:14 :;230 Dlatego, żeby nie czekać cały miesiąc teraz już resztę pokażę :wink:

Ciemnoróżowy rozwinął już prawie wszystkie kwiaty. Ślicznie się mieni, jakby był z aksamitu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek jeszcze przed rozwinięciem kwiatów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu przedłużenia pędów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uff, mam jeszcze kilka fotek, ale na potem zachowam :wink:

W sumie mam już 35 storczyków, w tym jednego paphiopedilum. To po podliczeniach. Podobnie jak Lucynka prowadzę coś w rodzaju notatnika, ja trzymam każdego storczyka na innej karcie w segregatorze, znajdują się tam informacje o storczyku od momentu jego zakupu(w którym roku zakupiony i gdzie). Jest to super przydatna sprawa, można zanotować okres, w którym kwitnie dany storczyk oraz ile razy w ciągu roku kwitnie. Mam zamiar jeszcze dodać zdjęcia do każdej z kart, żeby było widać o którego storczyka chodzi. Na początku segregatora mam mały spis treści, żeby znaleźć szybko kartę o konkretnym kwiatku. :D
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Joasiu super ;:138 ;:138 ;:138
Piękne kwitnienia i podziwiam za segregator :D
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Joasiu, muszę częściej na Ciebie krzyczeć, bo to daje efekty :;230 .
Piękne wszystkie, ale mnie powaliło przedostatnie zdjęcie ;:180
Z segregatorem dobre rozwiązanie :roll: , ja musiałabym mieć jeszcze kartkę z datami moczenia :wink: . Mało masz tych storczyków :;230 , ale za to oryginalne więc umiesz wyszukiwać i dlatego powinno ich być dwa razy więcej :uszy .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale przepiękne kwitnienia :).
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podobnie jak Lucynka prowadzę coś w rodzaju notatnika, ja trzymam każdego storczyka na innej karcie w segregatorze, znajdują się tam informacje o storczyku od momentu jego zakupu(w którym roku zakupiony i gdzie). Jest to super przydatna sprawa, można zanotować okres, w którym kwitnie dany storczyk oraz ile razy w ciągu roku kwitnie. Mam zamiar jeszcze dodać zdjęcia do każdej z kart, żeby było widać o którego storczyka chodzi. Na początku segregatora mam mały spis treści, żeby znaleźć szybko kartę o konkretnym kwiatku.

...i to lubię i popieram ;:63
ja mam tabelki w komputerze, ale może skorzystam z Twojego pomysłu ,bo raz już miałam awarię kompa i moje notatki poszły..... ;:98
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

WOW! :shock: Wszystkie przecudne ;:152 ;:152 ;:152
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudne kwitnienia u Ciebie. Złlaszcza te z przedłużeń pędzików... ;:138

Segregator to świetna myśl. Ja mam zeszyt, też zapisuję notatki o danym storczyku. Jedynie kwitnień nie wpisuję, bo na razie je pamiętam ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Ma_Go
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2011, o 18:12

Post »

Dziękuję za odwiedziny ;:180
Asiu nie wierzę własnym oczom oglądając Twoje cuda ;:111 Przepiękne masz kwiaty!!!
Tęczowe uwielbiam i sama chcę jakiegoś "złapać" ;:224 Muszę mieć takiego na moim parapecie, bo oszaleję jak do lata nie będzie u mnie taki stał ;:223 Masz rękę do tych kwiatów, tyle kwitnień i nowych pędów ;:111 PIĘKNOŚCI PIĘKNOŚCI - ZAZDROSZCZĘ... ;:224
Pozdrawiam wszystkich "uzależnionych" ;:196
Storczyki me ;)
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Moniko dziękuję ;:196

Lucynko dziękuję ;:196
lucynaf pisze:mnie powaliło przedostatnie zdjęcie ;:180
Sama jestem zaskoczona, bo poprzednie kwitnienie było zwyczajne. Ja nie zapisuję dat moczenia, robię to na wyczucie jak widzę, że korzonki są srebrzyste a doniczka lekka. :D

Dusiu dziękuję ;:196

Renatko dziękuję ;:196 , segregator bardzo mi pomaga, bo uwielbiam kontrolować co kiedy mi przyrasta i w jakim tempie. A co do komputerowego pisania, to w Excelu mam tabelkę kwitnień na cały rok, widzę dzięki temu który storczyk kwitnie najchętniej i o której porze roku. Mam ją również w formie papierowej po wydruku.

Basiu, Justynko dziękuję ;:196

Ma_Go dziękuję za odwiedzinki i zapraszam częściej ;:196 Na pewno Twoja kolekcja się powiększy bo przebywając na tym forum moja kolekcja rozrosła się o 15 :;230 Tęczowe to moje ulubieńce, jednego zakupiłam na All, a drugiego w Auchan przez przypadek podczas zakupów, nigdy ich nie było a wtedy mało zawału nie dostałam bo stało chyba z 5.

Nowe zdjęcia :D

Mój różowy z mazami postanowił mnie obdarować większą ilością kwiatków niż w ubiegłym roku, a ponadto rozdzielił ten pęd na dwa :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek a tu widać urwany listek, który odrósł całkiem nieźle. Oprócz niego są dwa nowe.

Phalenopsis w typie "Koi". Jest duży ma 70 cm, stary pęd się przedłużył a rośnie drugi nowy. Ma też dwa nowe listki, które zaczęły rosnąć prawie jednocześnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Półminiaturka nadal kwitnie

Obrazek

Obrazek

Półminiaturka różowa też się przedłuża i wypuściła całkiem nowy pęd :) Rosną nowe korzonki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Intensywnie różowy kwitnie i brat bliźniak ma pędzik w drodze :wink:

Obrazek

Obrazek

Dziś podlewanie podopiecznych, więc biegam do kuchni co chwila z doniczkami. Strasznie szybko przesychają kwiatki w cieplejsze dni, ja nie wiem jak sobie radzicie z tym podlewaniem przy ilościach kilkudziesięciu sztuk, a już o setkach nie wspomnę :shock:
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
tomkoc

Post »

Piękne kwitnienia, "Koi" dla mnie BOMBA :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękne kwitnienia i pięknie ci rosną. Bardzo mi się podoba ten różowy z mazami...
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Joasiu, to norma, że u Ciebie musi być pięknie ;:180 . Cieszę się z zapowiedzi kwitnień, bo uczta dla moich oczu się nie kończy ;:138 .
Mam podobnego do Twojego z pierwszego zdjęcia. Mój ma bardzo duże liście, a ostatnio wypuścił pędzik. To m.in. przez niego zapisuję daty namaczania storczyków, bo jest strasznym oszustem i pijusem, po dwóch dniach jego korzenie wyglądają jakby nie widziały wody dwa tygodnie. Zerkam w notatki i nie daję się oszukiwać. Musi choć 8 - 10 dni odczekać.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Różowy z mazami przecudny ;:138 ;:138 ;:138
nie mogę oderwać od niego :shock: ;:167
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold