Kaktusy Moje Parapetowe :) - bool

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kaktusy Moje Parapetowe :) - bool

Post »

ojejjjj...to jest po prostu słodkie ;:oj ;:167 ;:167 ;:167
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Trochę ponad rok temu to był jeden kikut, dziś wylewa się z doniczki.
Na wiosnę będę musiał go przesadzić.

Tak prezentował się w ostatnich dniach:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Gratuluję! Śliczne gwiazdeczki ;:215
Fotka od tyłu tez jest fajna (podgladnełam na blogu 8-) )
Mocno przeszkadza zapach przy dwóch kwiatkach?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Te gwiazdeczki są super ;:oj
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zapach całkiem znośny, dopiero przy zbliżeniu na parę centymetrów wyczuwalne jest cokolwiek.
Dużo pąków niestety odpadło, może przy większej ilości kwiatów zapach jest bardziej wyczuwalny.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Śliczne gwiazdki! ;:215
PS. Jutro wysyłam co mam ;:oj Przepraszam, że tak późno - liczę jednak, ze będziesz informował, co i jak idzie z wysiewem :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Trochę ponad rok temu to był jeden kikut, dziś wylewa się z doniczki.
Na wiosnę będę musiał go przesadzić.
- radzę od razu przygotować "troszkę" większą doniczkę - roślina szybko się rozrasta i wypełnia przeznaczoną dla niej powierzchnię i znowu będzie się "wylewać" z doniczki. Jak zakwitnie "pełna" doniczka - to dopiero będzie widok. Pokazane kwiatuszki super, jeszcze nie tak dawno miałem i bardzo je lubiłem, bo są bardzo urokliwe.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To moja pierwsza roślina z tego rodzaju i nie miałem pojęcia, że aż tak szybko się rozrośnie.
Na wiosnę ją przesadzę do czegoś znacznie większego, wtedy niech szaleje! :)
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Obrazek
Hmmm, taki maluch a ma aż trzy kwiatki i do tego jakie śliczne ;:138

Adenium obesum, takich miniaturek jak Twoja w ogóle się nie zimuje :D
Później, no cóż zależy co kto lubi i jakie jest w stanie warunki im zapewnić...
Moje nie zimowały jeszcze nigdy :shock: nie licząc oczywiście Adenium thai socotrannum które przynajmniej u mnie robi sobie co chce i "zimuje" kiedy mu się spodoba...
W tej chwili też są na nim aż 2 listki i to żółte... czyli, że za chwilę ich nie będzie.

Z gwiazdkami powinieneś się dogadać coby tak zakwitły jeszcze ale za 2 miesiące ;:108
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Adenium obesum to ja chyba nie potrafię uprawiać, bardzo marnie u mnie rośnie. Przez okres letni prezentowało się całkiem ładnie, miało ładne zdrowe liście, napompowany kaudeks, ale tydzień po wniesieniu do domu zasuszyło wszystkie liście i teraz wygląda tragicznie. Jak porównuję moje Adenium z innymi "rówieśnikami" to moje jakieś takie karłowate i rachityczne. W czerwcu będzie miało dwa lata, a ma dopiero parę centymetrów wysokości i nie wygląda zbyt ładnie... a z tego co widziałem tu na forum to niektórym już dwulatki kwitną. Jak przetrwa kolejną zimę to się dokształcę z zakresu uprawy Adenium i postaram się polepszyć warunki. Jak coś zgłoszę się po radę do specjalisty. :wink:

Pozdrawiam, Artur!
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Artur moje to mikrusy...mają chyba z 10cm .
Zakwitną chyba ....no może za 10 lat ;:306 . A w jakim są wieku to nie wiem u mnie są drugi rok .
Tak ,że widzisz nie jesteś osamotniony :D
Jeszcze i u nas kwiaty zadziwią wszystkich ;:306
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Artur!
Jestem zachwycona Twoim Piaranthus. Kiedyś miałam podobną roślinę i mam do niej sentyment. :)
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

bool pisze:Adenium obesum to ja chyba nie potrafię uprawiać, bardzo marnie u mnie rośnie. Przez okres letni prezentowało się całkiem ładnie, miało ładne zdrowe liście, napompowany kaudeks, ale tydzień po wniesieniu do domu zasuszyło wszystkie liście i teraz wygląda tragicznie.
Weż na wiosnę przenieś się do namiotu i wróć do domu pod koniec października pod kaloryfer... Zobaczymy jak Ty będziesz wyglądał ... :;230 ;:306 :;230
Tak na serio, jak pisałem już wcześniej, nie zimuj go, jest za mały a to, że mu listki opadły to poczytaj wątek o adenium. O tej porze roku co chwilę ktoś pyta " a co mojej roślince dolega..." - hmmm, nic, w dzień miały ciepło, w nocy chłodno i wilgoć którą lubią a teraz z minuty na minutę całą dobę prawie tą samą temperaturę i suche (z kaloryfera) powietrze...
Będzie dużo słonca, podlewaj dużo, będzie mało słońca podlewaj mało a najlepiej jeszcze przesadź do bardzo przepuszczalnej mieszanki np. perlit, lawa wulkaniczna, zeolit, pumeks, keramzyt, nie musi być wszystko wsyp co masz. Wszystkie te składniki trzymają wodę wewnątrz siebie więc korzonki mają b. małą szansę na to aby gnić.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

bool pisze: a z tego co widziałem tu na forum to niektórym już dwulatki kwitną.
Eeeetam, tym się nie przejmuj, nie pędź roślin, niech sobie spokojnie rosną i dorastają, przyjdzie na nie czas, to będą wiedziały co zrobić. Ja założyłam cztery lata do kwitnienia i uważam, że to znacznie lepsze założenie :wink:
A w tym okresie, co mamy teraz, wiele z nich 'zrzuca' liście. Mam 10 sztuk i każde robi co innego. Widać trzeba wziąć pod uwagę, że to nie pospolite pomidory - wszystkie pod sznurek, tylko indywidualiści ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Ja założyłam cztery lata do kwitnienia i uważam, że to znacznie lepsze założenie :wink:
- przy wysiewie nasion pięć lat temu, w zasadzie nie "ustalałem - zakładałem" w jakim terminie zakwitną moje rośliny, które wyrosną z wysiewanych nasion. Bardzo podobały mi się kaudexy tych roślin, a kwiaty dobrze żeby na tych "beczułkach" się pokazywały. U mnie pierwsze kwiaty "pokazały się" w czwartym roku od wysiewu (wysiew 30.03.2010) na trzech roślinach, oraz na jednej roślinie w trzecim roku od wysiewu ( wysiew 24.02.2012). Najprawdopodobniej były to rośliny wyrosłe z "najmocniejszych" nasion. Pozostałe rośliny mimo, że maja identyczne warunki egzystencji (pokarmowe, oświetleniowe, cieplne), nie wykazywały do tej pory chęci do kwitnienia. Prawdopodobną i możliwą przyczyną braku kwitów na pozostałych roślinach w moim przypadku jest fakt, że miałem atak przędziorków, co w znacznym stopniu zapewne osłabiło rośliny i opóźnia tworzenie pąków kwiatowych. Drugą przyczyną może również być zbyt mocne, częste przycinanie roślin, pobudzanie ich do tworzenia większego kaudexu i większej ilości gałązek.
Musimy również brać pod uwagę fakt, że nasze rośliny nie wyrastają z nasion najlepszych, najlepsze zostawiają producenci dla siebie.
/ ... / Widać trzeba wziąć pod uwagę, że to nie pospolite pomidory - wszystkie pod sznurek, tylko indywidualiści ;:173
- bardzo trafnie zostało to podsumowane - zarówno przy przysłowiowych pomidorach i przy naszych Adenium "cierpliwość" jest wymagana i wynagradzana.
A w tym okresie, co mamy teraz, wiele z nich 'zrzuca' liście.
- gwałtowna zmiana warunków bytowania (ilość światła, temperatura, wilgotność, długość dnia), decydująco wpływa na "stres" roślin, który objawia się żółknięciem, zrzucaniem liści. W/g mnie jest to najmniejszy problem, którym nie należy się przejmować.
bool pisze: a z tego co widziałem tu na forum to niektórym już dwulatki kwitną.
- jeżeli dobrze pamiętam, to był jeden jedyny przypadek i ten Forumowicz nie pokazuje jak to Adenium zachowuje się obecnie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”