A na słoneczny parapet..- /sucholubki Marty
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: A na słoneczny parapet..- /sucholubki Marty
Marto (mam nadzieję że tym razem jest dobrze) naprawdę śliczne te twoje Zygokaktusy tj. Grudniki.
Marku, tak
z pewnością jest dobrze.
Dziękuję w imieniu grudników

Dziękuję w imieniu grudników

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Takie widoki to nawet w najpochmurniejszy dzień potrafią wywołać na twarzy uśmiech błogości
.

Marto, ślicznie wyglądają Twoje Grudniki
Masz w domu lato jesienną porą
Ostatnio poluję na białego, bardzo mi się podoba, a mam tylko różowego 

Pozdrawiam serdecznie, Iza
Moja mini-kolekcja kaktusów
Moja mini-kolekcja kaktusów
Iwonko, Izuniu
podziwiam je codziennie, a kwiatuszków im przybywa :P
Łukaszu, Darku dziękuję
Widzę kolejny lubelak w kaktusiej braci

Łukaszu, Darku dziękuję

Widzę kolejny lubelak w kaktusiej braci

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No pewnie, że tak. Niedaleko do Lublina mam, 30km.
Pozdrawiam, Darek.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lubelaki fajne chłopaki
A roślinki
super

A roślinki

Jak widać sporo ukrytych maniaków kłujących roślinek mamy na lubelszczyźnie
A teraz mi doradźcie.. No bo naoglądałam się Waszych pięknych okazów, i naczytałam co nieco o uprawie, ale coś mi się widzi, że gdzieś chyba popełniłam błąd. Sprawa tyczy się tego oto małego Adenium..

Dostałam je maleńkie, w środku lata chyba, niewiele przyrosło, choć kaudeks znacznie się wzmocnił.. Podłoże .. zmieszałam taka gotową do kaktusów z piaskiem i żwirkiem
Gdzieś czytałam o szybko przyrastających młodych siewkach , a to moje to w ślimaczym tempie chyba
No i sprawa zimowania..

A teraz mi doradźcie.. No bo naoglądałam się Waszych pięknych okazów, i naczytałam co nieco o uprawie, ale coś mi się widzi, że gdzieś chyba popełniłam błąd. Sprawa tyczy się tego oto małego Adenium..

Dostałam je maleńkie, w środku lata chyba, niewiele przyrosło, choć kaudeks znacznie się wzmocnił.. Podłoże .. zmieszałam taka gotową do kaktusów z piaskiem i żwirkiem

Gdzieś czytałam o szybko przyrastających młodych siewkach , a to moje to w ślimaczym tempie chyba

No i sprawa zimowania..

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Spokojnie
. Na wszystko przyjdzie czas. Roślinka wyglada zdrowo. Ja swoje zimuję normalnie na południowym parapecie i tylko trochę ograniczam podlewanie. A latem słońce zrobi swoje
.

To mnie Ewo uspokoiłaś , dziękuję
Zastanawiałam się nad zimowaniem tego maleństwa, ale w tej sytuacji to jej lokum nie zmienię.
No fakt, wody mniej , skwaru tez nie ma
Oby do lata

No fakt, wody mniej , skwaru tez nie ma

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- mgr_
Też uważam że zdrowo wyglądają - a to najważniejsze - i na wiosnę powinny ruszyć. Jak trochę podrośnie to dobrze jest przyciąć główny pęd.maribat pisze:A teraz mi doradźcie.. No bo naoglądałam się Waszych pięknych okazów, i naczytałam co nieco o uprawie, ale coś mi się widzi, że gdzieś chyba popełniłam błąd. Sprawa tyczy się tego oto małego Adenium. Dostałam je maleńkie, w środku lata chyba, niewiele przyrosło, choć kaudeks znacznie się wzmocnił.
Ze swojego punktu widzenia i doświadczenia z moimi roślinami uważam że, zwykły substrat nie jest dla nich najlepszym rozwiązaniem. Kiedyś też je w takim trzymałem i rosły tak sobie. Od 2 lat stosuję włókno kokosowe z niewielką domieszką żwirku i perlitu i zauważyłem że lepiej im to służy. Wydaje mi się że Adenia powinny mieć "ciepłe" podłoża a ten mój spełnia te warunki. Ale chcę podkreślić że jest to moja osobista subiektywna ocena i można z nią się nie zgadzać.maribat pisze:. Podłoże .. zmieszałam taka gotową do kaktusów z piaskiem i żwirkiem![]()
Broń Boże żadnego klasycznego zimowania. Temperatury jak najwyższe, dla takiej małej roslinki 15 stopni to minimum !!! i od czasu do czasu trzeba podlać, choć bez podlewania też da sobie radę tylko zrzuci liście i się trochę skurczy i na wiosnę mogą być problemy z dobudzeniem.maribat pisze:No i sprawa zimowania..![]()
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Marto obejrzałam sobie wszystko od deski do deski i teraz jestem na 100 procent pewna, że żadnego wątku kaktusowego nie otworzę
masz takie cuda, że te kilka moich "kłujaków" niech się schowa 

- mgr_
heliofitka pisze:Marto obejrzałam sobie wszystko od deski do deski i teraz jestem na 100 procent pewna, że żadnego wątku kaktusowego nie otworzęmasz takie cuda, że te kilka moich "kłujaków" niech się schowa
A według nie powinnaś, bo chyba nie o to chodzi żeby się prześcigać w chwaleniu tym co się ma, ale żeby wymieniać się doświadczeniami i ... nawiązywać nowe znajomości. Kto wie czy za sprawą takiego właśnie forum nie będziesz wkrótce mogła powiedzieć o swojich kilku "kłujakach" moje śliczne kaktusiki

Marku ja już kilka razy Iwonkę namawiam, ma piękne okazymgr_ pisze:A według nie powinnaś, bo chyba nie o to chodzi żeby się prześcigać .. Kto wie czy za sprawą takiego właśnie forum nie będziesz wkrótce mogła powiedzieć o swojich kilku "kłujakach" moje śliczne kaktusiki

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam