Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
koalak
50p
50p
Od: 11 wrz 2013, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści

Post »

Już jest zdecydowanie lepiej. Roślina widać że wybaczyła i chce żyć. Dzięki :)
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pamiętacie? Pod koniec czerwca wrzuciłam zdjęcia hortensji ze zdeformowanymi liśćmi. Nie wiem, co to było, ale kolejne liście pojawiły się już normalne. Nie wiem, czy zakwitnie, może nie, ale jakaś nadzieja jest, że wreszcie w przyszłym roku pokaże, co potrafi.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
trzmielogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 wrz 2020, o 10:59

Post »

Cześć,
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu co tutaj u mnie się dzieje Pacjent to : Hortensja 'Annabelle'
Ogród 1 rok (sadzona w zeszłym roku) wszystko było ok po zimie, rozwijała się normalnie i ...

"nagle" jedna gałązka w jednej Hortensji zaczęła wypuszczać dziwne listki (lub też nowe listki zaczęły dziwnie karłowacieć)
Obrazek

w ciągu 2-3 dni reszta tzn cała Hortensja i 2 kolejne wygląda jak poniżej
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dziękuję
Janusz
Arecki93
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2021, o 20:09

Post »

Witam mam problem z moją hortensja szczepiona na pniu. Nie ma mszycy a wyglada nie korzystnie liście się zwijaja brazowieja i wkoncu schną i opadają Czy możecie coś doradzić podlewam dość czesto zdarza sie ze 2 razy dziennie okolo 5- 10 l. Wysyłam zdjęcie i proszę o pomoc :-) :cry:
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Wygląd liści wskazuje na zalanie.Może masz cięższą glebę, a wtedy szkodzi włóknina i żwir, korzenie się duszą pod tym, woda nie ma jak odparować, ani powietrze do korzeni nie dochodzi.Wyrzuć to i wzrusz ziemie wokół drzewka i podlewaj gdy widać, że sucho.
anel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2021, o 18:20

Post »

Dzień dobry,
Dziś przychodzę na ogródek i widzę takie nieładne rzeczy na hortensji. Niestety nie mam pojęcia, co to może być. Hortensje mam pierwszy raz. Stanowisko nasłonecznione, torf, kora. Nie widzę żadnych szkodników. Ta przeźroczysta część jest krucha - jak zaschnięte białko. Ktoś ma pomysł i pomoże? :)
Obrazek
kompnet
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lip 2015, o 10:57

Post »

Witam, proszę o informację co dolega moim hortensjom, przesadzone w tym roku.
Obrazek
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo proszę o podpowiedź jakich środków użyć do tych chorób? Po deszczach taka jest moja hortensja ogrodowa i bukietowa vanille marble.

Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rodzaj gleby im nie odpowiada, zbyt mokry, chyba gliniasty, słabo odprowadzający nadmiar wody.
fenix35
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 gru 2018, o 05:35

Post »

Witam grupę, proszę o pomoc, co to się porobiło z hortensją ogrodową, połowa jest oki, a połowa taka jak na zdjęciu, dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Obrazek
Pafcio 04
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2022, o 09:57

Post »

Witam
Posiadam hortensje polar bear, sadzona w tamtym roku. Jakieś trzy tygodnie temu zauważyłem dziurki w pojedynczych liściach. Spryskalem preparatem od opuchlakow. Od tej pory nowe dziurki nie pojawiły się. W chwili obecnej pojedyncze liście zaczęły brązowieć od brzegów. Pozrywałem je, lecz pojawiają się nowe. Czy może być to wina przędziorka chmielowca? Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W jakich warunkach rośnie, rodzaj gleby, jakieś ściółki? Wygląda na słabe odprowadzanie wody, zalanie.
Aleksandra87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2023, o 16:39

Hortensja choroba

Post »

Proszę o pomoc, w zeszłym.roku założyliśmy ogród z dużą ilością hortensji i wszystkie nam zachorowały. Zmiany na liściach pojawiły się około lipca/sierpnia. W tym roku przesadziliśmy wszystkie hortensje w nowa ziemię, typowa dla nich pozbyliśmy się prawie wszystkich chorych krzewów, zostały dwa z zeszłego roku, wykonaliśmy oprysk p/grzybiczy profilaktycznie i dziś znowu pojawiły się na nich zmiany. Wrzucam zdjęcia. Proszę o pomoc co to może byc
Obrazek

Obrazek

Obrazek
kejszo89
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2023, o 19:54

Post »

Dzień dobry, będę wdzięczna za pomoc! Co może dolegać moim anabelle. Posadzone w tym roku, podlewane, nawiezione zgodnie z instrukcją. Nie widzę na nich mszycy, robiony był oprysk na grzyby.🙁 Dziś pryskałam też środkiem na mszyce. Jeden krzak zgubił już 2 pędy. Oznaki chorobowe pojawiają się też na młodych listkach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
neo1072
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 kwie 2024, o 10:33

Hortensja ogrodowa choroba czy szkodnik?

Post »

Dzień dobry. Na spodniej części liści Hortensji ogrodowej która rośnie w donicy na tarasie pojawił się dziwny nalot jakby kokoniki albo grzyby. Nie znalazłem na forum ani gdzie indziej w Internecie czegoś podobnego nie wiem co to jest wiec nie wiem jak to zwalczyć. Może ktoś miał coś podobnego?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”