Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści
-
- 50p
- Od: 11 wrz 2013, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści
Już jest zdecydowanie lepiej. Roślina widać że wybaczyła i chce żyć. Dzięki 

- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pamiętacie? Pod koniec czerwca wrzuciłam zdjęcia hortensji ze zdeformowanymi liśćmi. Nie wiem, co to było, ale kolejne liście pojawiły się już normalne. Nie wiem, czy zakwitnie, może nie, ale jakaś nadzieja jest, że wreszcie w przyszłym roku pokaże, co potrafi.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 wrz 2020, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć,
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu co tutaj u mnie się dzieje Pacjent to : Hortensja 'Annabelle'
Ogród 1 rok (sadzona w zeszłym roku) wszystko było ok po zimie, rozwijała się normalnie i ...
"nagle" jedna gałązka w jednej Hortensji zaczęła wypuszczać dziwne listki (lub też nowe listki zaczęły dziwnie karłowacieć)

w ciągu 2-3 dni reszta tzn cała Hortensja i 2 kolejne wygląda jak poniżej

Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu co tutaj u mnie się dzieje Pacjent to : Hortensja 'Annabelle'
Ogród 1 rok (sadzona w zeszłym roku) wszystko było ok po zimie, rozwijała się normalnie i ...
"nagle" jedna gałązka w jednej Hortensji zaczęła wypuszczać dziwne listki (lub też nowe listki zaczęły dziwnie karłowacieć)

w ciągu 2-3 dni reszta tzn cała Hortensja i 2 kolejne wygląda jak poniżej

Dziękuję
Janusz
Janusz
Wygląd liści wskazuje na zalanie.Może masz cięższą glebę, a wtedy szkodzi włóknina i żwir, korzenie się duszą pod tym, woda nie ma jak odparować, ani powietrze do korzeni nie dochodzi.Wyrzuć to i wzrusz ziemie wokół drzewka i podlewaj gdy widać, że sucho.
Dzień dobry,
Dziś przychodzę na ogródek i widzę takie nieładne rzeczy na hortensji. Niestety nie mam pojęcia, co to może być. Hortensje mam pierwszy raz. Stanowisko nasłonecznione, torf, kora. Nie widzę żadnych szkodników. Ta przeźroczysta część jest krucha - jak zaschnięte białko. Ktoś ma pomysł i pomoże?

Dziś przychodzę na ogródek i widzę takie nieładne rzeczy na hortensji. Niestety nie mam pojęcia, co to może być. Hortensje mam pierwszy raz. Stanowisko nasłonecznione, torf, kora. Nie widzę żadnych szkodników. Ta przeźroczysta część jest krucha - jak zaschnięte białko. Ktoś ma pomysł i pomoże?

Rodzaj gleby im nie odpowiada, zbyt mokry, chyba gliniasty, słabo odprowadzający nadmiar wody.
Witam
Posiadam hortensje polar bear, sadzona w tamtym roku. Jakieś trzy tygodnie temu zauważyłem dziurki w pojedynczych liściach. Spryskalem preparatem od opuchlakow. Od tej pory nowe dziurki nie pojawiły się. W chwili obecnej pojedyncze liście zaczęły brązowieć od brzegów. Pozrywałem je, lecz pojawiają się nowe. Czy może być to wina przędziorka chmielowca? Z góry dziękuję za pomoc.

Posiadam hortensje polar bear, sadzona w tamtym roku. Jakieś trzy tygodnie temu zauważyłem dziurki w pojedynczych liściach. Spryskalem preparatem od opuchlakow. Od tej pory nowe dziurki nie pojawiły się. W chwili obecnej pojedyncze liście zaczęły brązowieć od brzegów. Pozrywałem je, lecz pojawiają się nowe. Czy może być to wina przędziorka chmielowca? Z góry dziękuję za pomoc.

W jakich warunkach rośnie, rodzaj gleby, jakieś ściółki? Wygląda na słabe odprowadzanie wody, zalanie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 cze 2023, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hortensja choroba
Proszę o pomoc, w zeszłym.roku założyliśmy ogród z dużą ilością hortensji i wszystkie nam zachorowały. Zmiany na liściach pojawiły się około lipca/sierpnia. W tym roku przesadziliśmy wszystkie hortensje w nowa ziemię, typowa dla nich pozbyliśmy się prawie wszystkich chorych krzewów, zostały dwa z zeszłego roku, wykonaliśmy oprysk p/grzybiczy profilaktycznie i dziś znowu pojawiły się na nich zmiany. Wrzucam zdjęcia. Proszę o pomoc co to może byc

Dzień dobry, będę wdzięczna za pomoc! Co może dolegać moim anabelle. Posadzone w tym roku, podlewane, nawiezione zgodnie z instrukcją. Nie widzę na nich mszycy, robiony był oprysk na grzyby.
Dziś pryskałam też środkiem na mszyce. Jeden krzak zgubił już 2 pędy. Oznaki chorobowe pojawiają się też na młodych listkach.