Ogród w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

Już odpowiadam :)
1. "faza wieczorna" - trzeba zrobić zaczyn z tego przepisu:
Składniki zaczynu 270g:
* 30g zakwasu
* 140g maki pszennej
* 10g mąki żytniej
* 90g wody
Potem rano do gotowego zaczynu daje się mąkę i wodę, dokładne proporcje podaję:
Ciasto chlebowe 1700g:
* zaczyn przygotowany wcześniej
* 800g mąki pszennej
* 50g mąki żytniej
* 450g wody
* 1 łyżka soli
Jeśli ciasto za rzadkie dodać mąki, jeśli zbyt twarde dać wody, musi być dość zwarte, bo piecze się bez foremki.

2. Czy zamiast otrąb mogę dać słonecznik?
-tak, oczywiście, można dodać co się lubi
3.Odgazowuje -znaczy wyrabiasz?
Chodzi o to, że takie podrośnięte ciasto chlebowe może mieć w sobie duże pęcherze gazu, co potem w chlebie wygląda jak wielkie dziury. Żeby tego nie było, to trzeba to ciasto lekko rozpłaszczyć, złożyć w kopertę (mniej więcej) i znowu odłożyć do wyrośnięcia. Ja to robię dwa razy w ciągu mniej więcej 2,5 godziny. Potem ciasto rośnie spokojnie do czasu włożenia do pieca.
4. temperatura pieca
W oryginalnym przepisie to jest 240? C ok. 40-45 minut, mnie się spód przypalał, więc trzeba było w trakcie pieczenia obniżyć temperaturę na ok. 220? C, podkładałam też liście np. kalarepy, kapusty. Musisz obserwować co jakiś czas piekarnik, bo do tego trzeba dojść drogą prób i błędów, jaka temperatura w danym piecyku się sprawdzi (gazowe inaczej, elektryczne inaczej się będą sprawdzać).
5.Co myślisz o zastosowaniu wody gazowanej?
Uważam że nie ma takiej potrzeby, zwykła woda wystarczy.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Posty: 1653
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Siedlce

Re: Ogród w kuchni

Post »

nigdzie mąki żytniej nie ma ;:223
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

Aniu, ja kupowałam mąkę żurkową w Tesco i z niej robiłam zakwas i dodawałam do chleba.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Posty: 1653
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Siedlce

Re: Ogród w kuchni

Post »

Aniu..
no widzisz..
A był mój mąż dziś w tesco dziś i mówił że tylko pszenna..
to napisze chłopaczynie żeby ŻURKOWĄ kupił :;230
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1045
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w kuchni

Post »

To teraz z innej beczki, nie wiem, czy już tu była rukola? Właśnie przeczytałam:
http://diety.odwazsie.pl//artykul804_5_ ... l&cookie=1
Uwielbiam ją, od kilku lat mam własną, polecam piersi z kurczaka - jako roladki z rukolą i fetą, zapiekane w sosie serowo-śmietanowo jajecznym.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

Rukola nie tylko jest smaczna, ale też bardzo łatwa w uprawie, u mnie sama się wysiewa. No i masz, teraz zapachniało mi latem :D Jadałam ją tylko na surowo, w sałatkach, w pesto, albo do bruschetty z pomidorem. Słońce, przybywaj ;:3
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7280
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Ogród w kuchni

Post »

Aniu może ja jestem nieuważną czytelniczką ;:14 ale jak robisz zakwas :oops: i jak go przechowujesz?
Jak mam zacząć piec to lepiej się upewnić.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

Pamelko, pisałam o tym dokładnie 23 lipca :lol: Zakwas zrobiony wtedy wciąż dokarmiamy, używamy a przechowywany jest w lodówce. A teraz zacytuję sama siebie:

"Wygląda to tak:
100g mąki żytniej i 100g letniej wody dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce (25-30stopni) (ja przykryłam ściereczką żeby mógł oddychać i nie zabrudził się). Teraz ta masa łapie z powietrza dzikie drożdże. Po ok 12 godzinach pomieszać, a po kolejnych 12 nakarmić 50g mąki żytniej i 50g wody. Następnego dnia o tej samej porze pomieszać a potem nakarmić. I tak 5 dni. Gotowe.
U mnie wyglądało to tak: nastawić wieczorem, pomieszać rano, nakarmić wieczorem, pomieszać rano itd."
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7280
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Ogród w kuchni

Post »

Eeee to już poł roku minęło :;230 mogłam zapomnieć ;:14 a w tym miejscu podpowiedź przyda się jak najbardziej ;:108
Postanowione za tydzień zaczynam sporządzać, bo jak mam teraz dokarmiać, jak wyjeżdżam :lol:
Ciekawe co mi z tego wyjdzie, ale zapał jest :uszy
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Posty: 1653
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Siedlce

Re: Ogród w kuchni

Post »

Pamelka

Nawet pisałam to Ani
Zakwas na chleb różni się tylko tym (dla mnie) od zakwasu na barszcz biały jaki stoi mi w lodowce od ilości "wody" i tego że chleba w nim nie ma.. :D
Barszczyk taki trzymam w lodowce nawet i pol roku i nigdy mi sie nic z nim nie stało w lodowce..
Więc sadzę że nawet jak go w lodówce zostawisz na miesiąc też nic nie powinno się dziać.
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7280
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Ogród w kuchni

Post »

No tak Aniu Rusałko :wit ale nie będę mogła go karmić 5 dni ;:224 bo w sobotę wyjeżdżam :;230 i to miałam na myśli.
Ale skuszę się z pewnością :uszy wreszcie ;:14
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Posty: 1653
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Siedlce

Re: Ogród w kuchni

Post »

U mnie zakwas czuć tak drożdżami że ho ho
A dziś jak spróbowałam trochę w smaku.. myślałam że się przewrócę :;230
Taki zakwas że już się więcej nie posunę do prób organoleptycznej jak przy barszczu to robię :;230
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2938
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Re: Ogród w kuchni

Post »

Witaj Aniu dziękuje za odwiedziny, spróbuję Twój przepis na chlebek testować, bo jest apetyczny. Lubię nowości, ciągle tworzę nowe smaki dodając różności lecz z koszyczkowej formy nie piekłam jeszcze.
Odgazowany chlebek jest smaczniejszy i dłużnej świeży.

Rusałko Witaj
Rusalka pisze:Zytko..
za dużo str do przeglądania :-)
nie wiem gdzie szukać :)
Podaję Ci stronę... tu jest o chlebie...->
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=784
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Posty: 1653
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Siedlce

Re: Ogród w kuchni

Post »

Zytko..

Zobaczę sobie Twój przepis..

Dziś upiekłam chleb z przepisu Ani..

Super..
Miałam milion pytań do Ani..
Ale..
UDAŁO SIĘ!!!
Zaraz pokaże wam zdjęcia :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Posty: 1653
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Siedlce

Re: Ogród w kuchni

Post »

oto mój chleb..

Nie jest taki brązowy.. bo się bałam aby się nie przypalił :)

Obrazek Obrazek

Czuć było po prostu mąkę wysypaną na blachę..
Od spodu śliczny brąz.. widać na jednym zdjęciu..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”