Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Tamaryszku, albo mój komputer świruje, albo zmęczenie powoduje jakieś objawy schizofreniczne, ale... właśnie wpisałam się jako pierwsza w jakimś Twoim, chyba nie istniejącym wątku :oops: ;:224
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Biały łubin to dla mnie rzadki widok. Idea białego ogrodu jest nader ciekawa, efekt zachwycający. Gdyby jeszcze białe kwiaty zechciały z godnością kończyć swój żywot, bez tego brązowego efektu...
Pięknie prezentują się kwitnące funkie, ja zawsze czekam na ich kwiaty.
Co do prezentowanych ogrodów z wystawy, najbardziej moją uwagę przykuła jaskinia z paprociami. Prosta kompozycja, podziwiam głównie paprocie drzewiaste - są niesamowite, dla mnie to kapsuły czasu przenoszące w odległą przeszłość.
Awatar użytkownika
jaroZONE
50p
50p
Od: 3 lut 2010, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak zwykle piękne fotki, biały zakątek coraz piękniejszy :tan
Z chęcią bym obejrzał foty z Twojego sosnowego lasku ;:132
Mój Romantyczny Ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=35274" onclick="window.open(this.href);return false;

"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witajcie w piękny, letni dzień ! Takie lato lubię ? trochę słońca, trochę chmur...Ciepło , ale nie upalnie...Wczoraj Witajcie w piękny, letni dzień ! Takie lato lubię ? trochę słońca, trochę chmur...Ciepło , ale nie upalnie...padał deszcz, więc rośliny nie są spragnione.

LUCY ? dziękuję, Lucy, miło mi,że podoba Ci się moja kompozycja. Ciągle nad tym pracuję ? ostatnio stwierdziłam ,że rabaty wyszły mi za bardzo ?poduchowate? i dołożyłam w wielu miejscach pionowe akcenty (strzeliste iglaczki większych i mniejszych rozmiarów).
Łubin jest beznadziejnie mały i koślawy , ale biały, tak jak chciałam. Mam nadzieję ,że w przyszłym roku będzie bardziej okazały.
Co do lilii, nie mam problemów z ich otoczeniem ? jestem przekonana, że najlepiej wyglądają na tle ciemnej zieleni, jak wychylają się spośród iglaków np. Podobało mi się także , gdy towarzyszy im delikatny koper.
Co do liliowców zaś mam wątpliwości... Nie mam zdecydowanej opinii co do ich towarzystwa.
Na pewno sadzę je w dużych kępach tej samej odmiany. I to jest efektowne.
Dwie kępy rosną nad strumieniem wśród niskich bylin. Gdy nie kwitną, ich liście też zdobią to miejsce ( tworzą jakby fontannę do góry).
Inne kępy rosną na granicy rabat ? jedna u stóp wiciokrzewów, chroni ich ?nogi?,
inne przed dużym jałowcem, dodałam tam teraz za nimi właśnie smukły akcent ( jałowiec Blue Arrow). Z tej grupy nie jestem do końca zadowolona...Myślę, że dodam do ich wąskich liści coś o dużych , mięsistych liściach (np. bergenie ). Widziałam u kogoś na forum połączenie liliowców i funkii, zrobione właśnie na tej zasadzie, bardzo fajnie to wyglądało. U mnie jednak kwiaty te rosną na słońcu, więc hosty odpadają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MAG ? komplement od mistrzyni tworzenia klimatu jest bardzo cenny ! Bardzo jestem ciekawa , jakie zmiany planujesz w swoim ogrodzie...Uchyl rąbka tajemnicy !
Biały Ogród powoli zaczyna nabierać wyglądu...Widzę już , że pomysł był dobry. Brakuje tylko masy zieleni, jako tła , ale rośnie, rośnie...
Nie mam pojęcia , gdzie się wpisałaś...Mam tylko jeden wątek ( no, jeszcze wizytówka)... Może ktoś otworzył nowy pod tym samym nickiem..?

MARGO ? Gosiu, dziękuję, że chcesz się podzielić ! Ta wzmianka była przykładem nagłego chciejstwa, które może spowodować zmiany w ukończonym ogrodzie. Ale faktycznie teraz szukam ostróżek ? białych, niebieskich i granatowych ? więc jeśli będziesz takie miała w nadmiarze, to chętnie bym coś przyjęła do siebie.
Ja wierzę, że wkrótce (za 2 lata...?) osiągnę może nie ideał, ale realizację zaplanowanych koncepcji. I że będę robić tylko drobne korekty, a nie tak jak teraz, tworzyć nowy układ ogrodu, nowe rabaty i sadzić dziesiątki roślin. Stanowczo nie jestem człowiekiem zmian.

ELSI ? Elu, dziękuję za ten link ze zdjęciami ! Nie wiedziałam, że tak można wyszukiwać w internecie, więc podwójna korzyść. Piękna jest ta odmiana hosty...

RENIM ? Reniu, jestem zadowolona z pomysłu białego ogrodu, już widzę, że może być bardzo atrakcyjny. Pewnie trudno byłoby odmówić sobie urody innych barw, urządzając tak cały ogród, ale można urządzić tak jego część , jako oddzielny zakątek. Spróbuj , warto !
Ta hortensja obok łubinu to ogrodowa. Odmiany nie znam, kupiłam ją kwitnącą w doniczce do domu, a na wiosnę wsadziłam do ogrodu, opatuliłam na zimę i rośnie. Chcę kupić więcej białych hortensji ogrodowych, ale nigdzie nie znalazłam na razie.

JACEK ? Jacku, kupiłam 3 ostatnie sadzonki w ogrodniczym w Łomiankach, były kwitnące, choć mizerne. To chyba odmiana Camelot White. Chcę jeszcze dokupić. Może uda się przez internet.
A na białej rabacie hortensje idealnie prezentują biel późnym latem i jesienią. Posadziłam tam jedną ogrodową i bukietową Grandiflorę i Tardivę. Stanowią mocny akcent.

VERTIGO ? Moniu, oba krzaki bukietowych sadziłam w zeszłym sezonie, a tę ogrodową także , z tym ,że przedtem pół roku rosła w domu w donicy . Przekwitła , doczekała wiosny i poszła do ogrodu.W tym sezonie ładnie się rozrosła.

PAMELKA ? Pamelko, cieszę się, że Ci się podoba. Jodły kupiłam jesienią zeszłego roku w balocie, dość duże, 180 i 215 cm wys. Chciałam jak najszybciej stworzyć granice Białego Ogrodu i zasłonić paskudny dom sąsiada, który ukazał się po kataklizmie. Właśnie ta wyższa się nie przyjęła, po prostu usychała, opadały jej igły . Musiała mieć uszkodzony system korzeniowy. Umawiałam się kupując, że w takiej sytuacji mi wymienią. Ta druga pięknie rośnie.

ZIELONA ANIA ? Aniu, jak się cieszę, że i Ty chwalisz mój biały zakątek ! Przyznaję, że jestem zadowolona z tego pomysłu i już widocznych efektów. Co prawda, miał to być cienisty ogród pod koronami sosen , a wskutek zniszczenia tej części lasu jest tam więcej światła, ale jak rozrosną się nowo posadzone drzewa, jego klimat się zmieni. Białe łubiny chcę jeszcze dosadzić. Masz trochę racji, że białe kwiaty często brzydko przekwitają... Ale chyba większość tych u mnie po prostu wiotczeje, a ja je obcinam. Na razie na tej ogrodowej hortensji pojawiły się brązowe przebarwienia, ale szkoda mi obciąć cały kwiatostan.
A wiesz, że ja nie lubię kwiatów funkii... Dlatego, że nie cierpię koloru lila. Dlatego podobają mi się tylko białe kwiaty funkii Royal Standard.
Jeśli działa na Twoją wyobraźnię taka ?roślinna kapsuła czasu?, to zapraszam do obejrzenia kolejnego ogrodu z Chelsea, który został stworzony właśnie wokół tej idei !

JAROZONE ? dziękuję , Jaro ! Postaram się o zdjęcia leśnej części ogrodu.

Uwaga Zielonej Ani o ?roślinnych kapsułach czasu? spowodowała, że pokazuję ogród Stephena Hawkinga, inspirowany jego ?Krótką Historią czasu?. ( Jego autorką jest Sue Hayward , dostał brązowy medal).
Wyraża ideę przemijania czasu, ewolucji roślin, ale i kosmosu (sącząca się woda ginie w Czarnej Dziurze... Ale jest po prostu interesującym ogrodem.
Rosną w nim pochodzące sprzed tysięcy lat rośliny - paprocie , miłorząb i wollemia ! Ta ostatnia rosła już na Ziemi przed 150 milionami lat, gdy panowały dinozaury. Podobno znaleziono ją w lesie deszczowym w Australii w 1994 r.
Znawcy roślin pewnie zauważą inne ciekawostki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-d-a

Post »

Izo, ostatni ogród, który pokazałaś - bardzo interesujący! Piękne i harmonijne połączenie kamienia i roślin zielonych...o różnych odcieniach zieleni, różnej wielkości i fakturze liści. Mało koloru, mało kwiatów sprawia, że ogród tchnie spokojem i nastraja do zadumy.
Z dużym zaciekawieniem śledzę Twoje zmagania w tworzeniu Białej Rabaty, ponieważ w swoim ogrodzie od dwóch lat próbuję zrobić coś podobnego. W tym sezonie w końcu coś widać i gdyby nie pomyłki sklepów internetowych (zamiast białych lilii dostałam...morelowe) byłabym prawie usatysfakcjonowana. Teraz, oprócz ostatnich lilii kwitną onętki, liatry, floksy i margaretki :P
Ta rabata najlepiej wygląda w pochmurny dzień lub o zmierzchu - lubię efekt "świecącej" bieli. No i ta elegancja i skromność białych kwiatów...
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

IZO bardzo ciekawe ogrody już mi zaświtał pomysł z rama w której umieszczę patyki będzie świetnym dopełnieniem mojego ogrodu w gazecie widziałam też fajny pomysł z budką z ula wypełniona patykami dla dzikich pszczół.widzę że w stylistyce wraca moda na babciny ogród bardzo mnie to cieszy

ogród u stop klasztoru
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Izuniu, kliknęłam w stopkę w wątku, napisałam post, ale teraz już sama nie mogę tego znaleźć... nie przejmuj się, może poszło w kosmos ;:224
Pytasz o zmiany... hmmmmm.... trudno powiedzieć, bo planować nie potrafię :;230 W zamierzeniu, chciałabym stworzyć ze dwa kąciki energetyczne... pomarańcz, fiolet... a z reszty ogrodu uciekać z kolorem. Na ile będzie to realne, przyszłość pokaże. W miejsce ostrych kolorów dosadzam teraz hortensje bukietowe. Nie wiem... sama nie mam pojęcia co z tego wyjdzie... duuużo zieleni, to na pewno i wśród niej tylko akcenty kolorystyczne ;:224
Ostatnie założenie, też mi się bardzo podoba... emanuje z niego taki spokój, tylko kamień, drewno, zieleń i fiolet.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

W ogrodzie Sue Hayward najwięcej uwagi przyciągają kunsztownie ułożone kamienie, ładnie wkomponowane są amonity. Natomiast nawierzchnia, hm najoględniej mówiąc troszkę mnie zawiodła. Niewątpliwie idea ogrodu interesująca, sama miałabym chrapkę na stworzenie zakątka z reliktowymi roślinami. Nieco interesuję się historią planety i życia na niej, mam świadomość gigantycznych zmian jakie zaszły choćby na najbliższym terenie. Nieźle jest czasem sobie wyobrazić jak wyglądało dane miejsce przed milionami lat. Ja mieszkam np. na dnie mioceńskiego morza, na jego brzegach rosły zimozielone zarośla z magnoliami, a w suchszym okresie sosny :) Czasem chodzę zbierać muszelki (głównie ostrygi :lol: pozostały, ale rzadko można trafić na nieuszkodzony okaz).

Bardzo podoba mi się Twoje łączenie liliowców z iglastymi krzewami. Zachęcam do prób komponowania ich z bylinami o dużych liściach, bo takie kontrastujące formy zawsze wyglądają dobrze. Z Twoim talentem pewnie szybko będzie można podziwiać kolejne udane nasadzenia ;:108
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

A może jodła miała za mało czasu na przygotowanie się do zimy ;:224 myśle, że tak.
Ostatni prezentowany przez Ciebie ogród jest bardzo klimatyczny.... "Krótka historia czasu" to chyba dobra inspiracja ;:108
A ja myślałam, że to kolejny zakątek Twojego ogrodu powstaje ;:14
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ostatni ogród szlachetnie piękny. Nic dodać, nic ująć.
Z wielką uwagą oglądam biały zakątek, kibicując wiernie jego tworzeniu. Niezmierną przyjemność sprawiła mi obecność białego łubinu przy hortensji :D
A jak się ma pole wrzosów? Ze smutkiem stwierdziłam, że moje wrzosy zaczynają kwitnąć. Więc jesień za progiem.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Iza dziekuje za pokazanie kompozycji z liliami. Teraz już coś wiem. po 1, muszą rosnąć na słońcu po 2,efektowne są w dużych kępach po 3, kontrastujące tło najlepiej wysokie.
A tak na marginesie twoje bardzo ładnie się prezentują. Będę dążyć również do takiego efektu. ;:79
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Cudowne są twoje kompozycje :D Liliowce piekne. Jakiego stanowiska wymagają?
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Izo, Twój wątek jest niesamowitym źródłem inspiracji. Ostatni ogród ma w sobie coś magnetyzującego. Twoje kompozycje też wyglądają rewelacyjnie. Czasem nie jestem pewna czy prezentujesz swój ogród czy jakąś angielską perełkę :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Wolemia, to niezwykła rzadkość. Miałaś szczęście, oglądając tę prehistoryczną roślinę niedawno odkrytą ;:63
Tak, liliowce lepiej wyglądają rozrośnięte i poszczególne odmiany osobno. Choć duże grupy są mniej ciekawe poza okresem kwitnienia. Staram się sadzić inne byliny pomiędzy liliowcami. Twoje nasadzenia są bardzo przemyślane ;:63
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Zgadzam się z Agnieszką :D Iza, twój ogród jest :D na poziomie tych wystawianych :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”