Moje miejsce-ogródek majowej
Re: Moje miejsce-ogródek majowej
Dzban na skalniaku rewelacyjny, uwielbiam takie klimaty 

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym na tej powiększonej rabacie dała jakiś czerwonolistny klon albo buk.
Miałabyś plamę koloru i miejsce dołem też do obsadzenia.
Ale pomysł z gigantyczną hostą też jest piękny, mam taką gigantkę i potrzebuje dużo miejsca.
Miałabyś plamę koloru i miejsce dołem też do obsadzenia.

Ale pomysł z gigantyczną hostą też jest piękny, mam taką gigantkę i potrzebuje dużo miejsca.
- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mariolu,a jak nazywa się Twoja Gigantka? Ja mam Big Mama,to moja największa hosta,ale są większe,no właśnie jakie?Pozdróweczka 

- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Dzisiaj serdecznie witam Emkę i Mariolę
Zapraszam częściej w moje skromne progi.
Co do rabatki - klon lub buk byłby cudnym akcentem kolorystycznym, ale wydaje mi się, że mimo wszystko mam tam za mało miejsca. Tego nie widać na zdjęciach, ale to jest róg (tył to ściana domu, bok prawy - ściana z winobluszczem), a od przodu jest duża wierzba i sumak. Na rabacie jest już duży cis. Drzewka zginęły by w tej "zieleni". Ostatecznie postanowiłam, że będą tam funkie nawiązujące kolorem do derenia ale z ciemniejszą zielenią (jedna duża odmiana, druga ze średnich). I postawiłam też na jeden akcent koloru - w postaci kiścienia Scarletta (kolorystycznie będzie współgrał z jesiennym winobluszczem). Dołem od tyłu rabaty, tam gdzie mam żurawki - posadzę 2 kolejne żurawki: w kolorach rabaty (jedna miętowa i druga w kolorze jesiennego winobluszcza). Nie pamiętam teraz nazw, ale jak posadzę to je wszystkie poopisuję.
Dziękuję Wam za cenne rady

Co do rabatki - klon lub buk byłby cudnym akcentem kolorystycznym, ale wydaje mi się, że mimo wszystko mam tam za mało miejsca. Tego nie widać na zdjęciach, ale to jest róg (tył to ściana domu, bok prawy - ściana z winobluszczem), a od przodu jest duża wierzba i sumak. Na rabacie jest już duży cis. Drzewka zginęły by w tej "zieleni". Ostatecznie postanowiłam, że będą tam funkie nawiązujące kolorem do derenia ale z ciemniejszą zielenią (jedna duża odmiana, druga ze średnich). I postawiłam też na jeden akcent koloru - w postaci kiścienia Scarletta (kolorystycznie będzie współgrał z jesiennym winobluszczem). Dołem od tyłu rabaty, tam gdzie mam żurawki - posadzę 2 kolejne żurawki: w kolorach rabaty (jedna miętowa i druga w kolorze jesiennego winobluszcza). Nie pamiętam teraz nazw, ale jak posadzę to je wszystkie poopisuję.
Dziękuję Wam za cenne rady

- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15

- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Ojej, Iwonko, cudne dekoracje Ci do ogrodu wpadły! Masz wyczucie artystyczne 
Clematisy też niczego sobie

Clematisy też niczego sobie

Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- majowa
- 1000p
Ewuniu - a ja lubię mojego sumaka. Dostałam siewkę od Babci i nie miałam serca wyrzucić. Sprawia kłopot tylko wiosną po aeracji trawnika, (jak jego korzenie są naruszone to wypuszcza miliony siewek).
Po pierwszym koszeniu trawy siewki przestają się u mnie pojawiać, no może kilka od czasu do czasu...
Widziałaś mojego sumaczka? - jest na 8 albo 9 stronie.
-- 10 sie 2012, o 19:44 --
Ooo Anusia u mnie - witaj Kochana
Po pierwszym koszeniu trawy siewki przestają się u mnie pojawiać, no może kilka od czasu do czasu...
Widziałaś mojego sumaczka? - jest na 8 albo 9 stronie.
-- 10 sie 2012, o 19:44 --
Ooo Anusia u mnie - witaj Kochana

- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Przepraszam, że z opuźnieniem wpadam, ale jeszcze się nie mogę rozkręcić ze wszystkim tyle mam na głowie...
Postaram się jak najczęściej wpadać i podziwiać. Powiedz, sama wpadasz na takie genialne pomysły?
Postaram się jak najczęściej wpadać i podziwiać. Powiedz, sama wpadasz na takie genialne pomysły?

Ogród w lasku
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko, masz świetne pole do popisu - jestem bardzo ciekawa planu
Ja zaczęłabym od planowania nasadzeń osłaniających - od brzegu działki i kilku drzew. grunt to dobry plan
Realizację zaczniesz krok po kroczku, będzie dobrze 

- majowa
- 1000p
Czy genialne? nie wiem, ale sama wpadamkonwalia12 pisze:Przepraszam, że z opuźnieniem wpadam, ale jeszcze się nie mogę rozkręcić ze wszystkim tyle mam na głowie...

-- 10 sie 2012, o 19:59 --
A przepraszam....pomysł ze skrzynkami zgapiłam u Julki.
- majowa
- 1000p
To tez chyba można nazwać ozdobą (po lawendowych sianokosach)

- majowa
- 1000p
Kasiu - w głowie to ja już to widzę. na początek, tak jak piszesz - brzegi działki. Pewnie będą i iglaki i liściaste.
Planuję posiać łąkę kwietną (może ktoś ma doświadczenie), żeby przez jakiś czas, zanim nie ogarnę tego nie mieć problemu z chwastami i z koszeniem trawy. Zwłaszcza od końca działki, gdzie widzę brzozy, derenie, leszczynę, sosenki - bardziej leśnie niż rabatowo. Bliżej domu, tam gdzie mam zrucone głazy (widać na zdjęciu) planuję altanę, miejsce ogniskowe - wszystko otoczone niższymi krzewami. Najbliżej pewnie jakieś rabaty, wysokie ozdbne trawy. Do altanki kamienna ścieżka (inspiruję się Twoją).
To tak na razie.....

Planuję posiać łąkę kwietną (może ktoś ma doświadczenie), żeby przez jakiś czas, zanim nie ogarnę tego nie mieć problemu z chwastami i z koszeniem trawy. Zwłaszcza od końca działki, gdzie widzę brzozy, derenie, leszczynę, sosenki - bardziej leśnie niż rabatowo. Bliżej domu, tam gdzie mam zrucone głazy (widać na zdjęciu) planuję altanę, miejsce ogniskowe - wszystko otoczone niższymi krzewami. Najbliżej pewnie jakieś rabaty, wysokie ozdbne trawy. Do altanki kamienna ścieżka (inspiruję się Twoją).
To tak na razie.....

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oo, no to wspaniale - plan już jest
Będziemy Ci mocno kibicować i podziwiać realizację, a potem efekty
Brzozy świetnie wyglądają w grupie - zobacz u Aguniady i Danusi/mm-complex

Brzozy świetnie wyglądają w grupie - zobacz u Aguniady i Danusi/mm-complex

- majowa
- 1000p
Widziałam
piękne!! A u Aguniady (chyba u Niej
) widziałam krąg ogniskowy i tak mi się wbił w pamięć, że jak tylko podjęłam decyzję o działce to pomyślałam właśnie o takim miejscu.

- MonaeS
- Od: 22 mar 2010, o 22:02
Iwonko niby przypadkiem wpadłam do twojego ogrodu i golopem przebiegłam wszystkie strony, bo jestem zachwycona tym co w nim stworzyłaś. Najbliższą wolną chwilę przeznaczę na dokładne przeczytanie twojego wątku.To będzie bardzo miły wieczór.