Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3
IRENKO dziękuję za radę
. Spróbuję tak zrobić . Nic na tym nie stracę a moze tylko zyskam . One idą bardzo na długość i zrobił się już busz . Mają obok siebie żarłoczne słoneczniki ,więc mogą się po nich wspinać. Pietruszkę sieję tylko naciowa gdyż korzenie i tak nie urosną . Marchewki w tym roku w ogóle nie siałam . Deszcze wypłukały całą dobroć z ziemi

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Irenko skromna jesteś , jest tak jak u mnie albo bardziej kolorowo ,ja tak to widzę .
Czyżbym widziała dzwonek o pełnych kwiatkach .
Genia
Czyżbym widziała dzwonek o pełnych kwiatkach .
Genia

-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Witaj Irenko
Dopiero dotarłam,ale już z wrażenia zamarłam, jeszcze wszystkiego nie obejrzałam,ale muszę choć parę słów napisać....Bardzo pięknie u Ciebie, rh i azalie(moja wielka miłość) są tak pięknie wkomponowane,tak naturalnie wyglądają wśród iglaków i innych kwitnących,ze patrzę, patrzę i nie wiem jak to możliwe,że to ludzka ręka zrobiła...
Ile lat ma Twój ogród? Masz wykształcenie ogrodnicze czy tak łatwo Ci przychodzi projektowanie ogrodu?
Twój ogród będzie teraz mi się śnił po nocach... Wszystko tak pięknie dobrane,co raz coś rozkwita nowego i pięknego....chciałoby sie mieć .... zarzekałam się,że bylin nie będę miała.Teraz już lista moich "chciejstw" się wydłużyła niepokojąco ,bo u Ciebie nowe rośliny wypatrzyłam
Powiedz, co to za rośliny na 10 stronie pod różanecznikami i azaliami? Najpierw błękitna,potem biała i biało-różowa?Coś wspaniałego? Widziałam też roślinę niebieskofioletową w kępach z kłosami-czy to szałwia omszona?
Pozdrawiam serdecznie i idę dalej buszować w Twoim królestwie.
Anna

Dopiero dotarłam,ale już z wrażenia zamarłam, jeszcze wszystkiego nie obejrzałam,ale muszę choć parę słów napisać....Bardzo pięknie u Ciebie, rh i azalie(moja wielka miłość) są tak pięknie wkomponowane,tak naturalnie wyglądają wśród iglaków i innych kwitnących,ze patrzę, patrzę i nie wiem jak to możliwe,że to ludzka ręka zrobiła...

Twój ogród będzie teraz mi się śnił po nocach... Wszystko tak pięknie dobrane,co raz coś rozkwita nowego i pięknego....chciałoby sie mieć .... zarzekałam się,że bylin nie będę miała.Teraz już lista moich "chciejstw" się wydłużyła niepokojąco ,bo u Ciebie nowe rośliny wypatrzyłam

Powiedz, co to za rośliny na 10 stronie pod różanecznikami i azaliami? Najpierw błękitna,potem biała i biało-różowa?Coś wspaniałego? Widziałam też roślinę niebieskofioletową w kępach z kłosami-czy to szałwia omszona?
Pozdrawiam serdecznie i idę dalej buszować w Twoim królestwie.

Anna
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
Ireno, w Twoim ogrodzie zawsze, o każdej porze roku jest jest niezwykle kolorowo i kwitnąco.
A ogóreczki piękne, aż ślinka cieknie.
A ogóreczki piękne, aż ślinka cieknie.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
IRENKO!
Kolejne cudowne zdjęcia. Ogród wygląda zachwycająco. Kwiaty brak słów
by je opisać.
Kolejne cudowne zdjęcia. Ogród wygląda zachwycająco. Kwiaty brak słów
by je opisać.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Irenko jest cudnie.
Taką zieleń trawnika zachować i cudownie kwitnące rośliny w takie upały i suszę wymaga heroicznej pracy.
Widzę, że krokosmia Ci już kwitnie?
Taką zieleń trawnika zachować i cudownie kwitnące rośliny w takie upały i suszę wymaga heroicznej pracy.
Widzę, że krokosmia Ci już kwitnie?

Jadziu w tym roku wiele roślin jest "niewydarzonych" nie tylko warzywa, niektóre kwiaty też ucierpiały np. lilie, które zimowały w gruncie są małe niewyrośnięte, dotyczy to też drzew owocowych.
Geniu pozostaję nadal przy mojej opinii, nigdy nie będę miała tak kolorowo jak u ciebie. Dobrze zauważyłaś to jest dzwonek pełny kupiony jako karpacki.
Witaj Aniu, miło cię gościć w moim ogródku, po pierwszej wizycie tyle pochlebnych i sympatycznych słów, serdecznie dziękuję. Mój ogród ma 28 lat, jest to działka a naszą przygodę rozpoczęliśmy od usuwania zielska i kamieni. Prze lata przechodziła różne modernizacje, od ogrodu warzywno-owocowego do stanu obecnego tj. rekreacyjnego. Krzewy i kwiaty kupowane były gdy pojawiało się coś nowego na rynku. Co do projektowania ogrodu to może nie uwierzysz ale nie było żadnego. Interesowałam się roślinami, które kupowałam, jakie mają wymagania, jakie duże rosną, wtedy sadziłam na odpowiednie miejsca. Wykształcenia ogrodniczego nie mam ale ogrodnictwo to moje hobby. Interesują cię roślinki, które u mnie widzisz, te niebieskie to litodora, następne to roślinki skalne, mam je od dawna i nazwy nie pamiętam, ta ostatnia roślina to szałwia omszona, bardzo się rozrasta. Jeżeli masz jeszcze pytania chętnie odpowiem.
Romku nie zawsze jest kolorowo, są okresy kiedy jest tylko zielono. Co do ogórków są smaczne a zwłaszcza "małosolne".
Krysiu same miłe i ciepłe słowa, dziękuję.
Tajko rzeczywiście trudno utrzymać zieleń w ogrodzie, to codzienne podlewanie wymaga wiele pracy i czasu. Kroksomia kwitnie ale przez upały pewnie szybko przekwitnie.
Geniu pozostaję nadal przy mojej opinii, nigdy nie będę miała tak kolorowo jak u ciebie. Dobrze zauważyłaś to jest dzwonek pełny kupiony jako karpacki.
Witaj Aniu, miło cię gościć w moim ogródku, po pierwszej wizycie tyle pochlebnych i sympatycznych słów, serdecznie dziękuję. Mój ogród ma 28 lat, jest to działka a naszą przygodę rozpoczęliśmy od usuwania zielska i kamieni. Prze lata przechodziła różne modernizacje, od ogrodu warzywno-owocowego do stanu obecnego tj. rekreacyjnego. Krzewy i kwiaty kupowane były gdy pojawiało się coś nowego na rynku. Co do projektowania ogrodu to może nie uwierzysz ale nie było żadnego. Interesowałam się roślinami, które kupowałam, jakie mają wymagania, jakie duże rosną, wtedy sadziłam na odpowiednie miejsca. Wykształcenia ogrodniczego nie mam ale ogrodnictwo to moje hobby. Interesują cię roślinki, które u mnie widzisz, te niebieskie to litodora, następne to roślinki skalne, mam je od dawna i nazwy nie pamiętam, ta ostatnia roślina to szałwia omszona, bardzo się rozrasta. Jeżeli masz jeszcze pytania chętnie odpowiem.
Romku nie zawsze jest kolorowo, są okresy kiedy jest tylko zielono. Co do ogórków są smaczne a zwłaszcza "małosolne".
Krysiu same miłe i ciepłe słowa, dziękuję.
Tajko rzeczywiście trudno utrzymać zieleń w ogrodzie, to codzienne podlewanie wymaga wiele pracy i czasu. Kroksomia kwitnie ale przez upały pewnie szybko przekwitnie.
Irenko
..... och jak pięknie wyglądają Twoje rabaty .
Takie kolorowe , a najbardziej podziwiam te rozrośnięte
kępy roślin - liliowców i goźdźików . Dają takie niesamowite widoki i plamy różnych kolorów .

kępy roślin - liliowców i goźdźików . Dają takie niesamowite widoki i plamy różnych kolorów .

- Hanka 1
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Witaj Irenko
Masz takie cudowne kępy floksów.Powiedz mi moja Droga czy Ty je jakoś podwiązujesz?.Uwielbiam te kwiaty-wspomnienie rodzinnego domu-.Ja też mam w swoim ogrodzie i co roku nie mogę ich ujarzmić.Ciągle mi się przewracają.A jak zwiążę w kopkę to zaś mi się nie podoba.A u Ciebie tak pięknie się prezentują.
Masz takie cudowne kępy floksów.Powiedz mi moja Droga czy Ty je jakoś podwiązujesz?.Uwielbiam te kwiaty-wspomnienie rodzinnego domu-.Ja też mam w swoim ogrodzie i co roku nie mogę ich ujarzmić.Ciągle mi się przewracają.A jak zwiążę w kopkę to zaś mi się nie podoba.A u Ciebie tak pięknie się prezentują.
Serdecznie witam miłych gości, upał dzisiaj osiągnął szczyt, było 37 C a w słońcu brakowało skali a jest do 50 C, nie było czym oddychać, teraz wieczorem jest trochę lepiej, u was chyba takich upałów nie ma.
Adamie kwiaty, które kwitną obecnie mam już od lat, są moimi ulubionymi, przypominają mi młode, beztroskie lata i do tego jeszcze pięknie pachną, nie są też kłopotliwe w pielęgnacji i jak zauważyłeś tworzą ładne widoki.
Haniu floksów mam kilka krzaków o różnych kolorach, tylko jeden z nich największy różowy jest lekko związny bo przechyla się na chodniczek po którym chodzimy, inne nie są związywane. Też je lubię bo przywołują wspomnienia. Może masz posadzone w półcieniu to wtedy wyciągają się i są wiotkie.
Dzisiejsze zdjęcia

Adamie kwiaty, które kwitną obecnie mam już od lat, są moimi ulubionymi, przypominają mi młode, beztroskie lata i do tego jeszcze pięknie pachną, nie są też kłopotliwe w pielęgnacji i jak zauważyłeś tworzą ładne widoki.
Haniu floksów mam kilka krzaków o różnych kolorach, tylko jeden z nich największy różowy jest lekko związny bo przechyla się na chodniczek po którym chodzimy, inne nie są związywane. Też je lubię bo przywołują wspomnienia. Może masz posadzone w półcieniu to wtedy wyciągają się i są wiotkie.
Dzisiejsze zdjęcia

Igorze nie będę musiała na razie włączać spryskiwaczy bo dzisiaj pięknie, spokojnie pada, jaka radocha po miesiącu upałów, rośliny odżyją i będą jeszcze piękniejsze.
Irenko strasznie zazdroszczę Ci tak spokojnego , delikatnego deszczu - to ukojenie dla zmęczonych upałami roślin
U nas wciąż żar leje się z nieba , nie do pozazdroszczenia .
Ziemia jak skała wysuszona na pieprz.

U nas wciąż żar leje się z nieba , nie do pozazdroszczenia .

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Irenko Twoje widoki ogrodowe są bajeczne, to jak oaza spokoju i wypoczynku w ten niesamowity upał. Trawka zieloniutka, soczysta, rośliny bujne, piękne, róże ogromne i ukwiecone. U mnie w ogrodzie popiół, każdego wieczora podlewam 2- 2,5 godziny rabaty i krzewy na trawę nie starcza już czasu i ochoty
Wyschła na siano, jest paskudna, aż płakać się chce, a ja całkiem zapomniałam o tych wbijanych w ziemię zraszaczach, co za skleroza za mnie , przecież trawka sama by się podlała 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
IRENKO uwielbiam spacerować po Twoim wyciacianym ogródku tu nawet trawa jest jak dywan tak jak u mojego brata
Adamie u nas też upały były niesamowite, ostatnio 37 C, podlewaniem byliśmy już bardzo zmęczeniu, nie wszystkie rośliny mogły być podlewane zraszaczem, ponieważ lanie po kwiatach bardzo je niszczy. Od wczoraj pada a dzisiaj w TV podawali, że deszcze dotarły do Podkarpacia to na pewno u ciebie też pada.
Agusiu u nas też było sucho, wokół na polach i w lasach wszystko wysuszone. Utrzymnie ogrodu w takim stanie kosztowało nas wstawaniem o świcie i podlewaniem. Od wczoraj pada, jaka radocha, teraz powinno być już dobrze.
Jadziu jesteś przemiła, dziękuję. Nie jest znowu tak pięknie, są miejsca gdzie różnie to wygląda.
Agusiu u nas też było sucho, wokół na polach i w lasach wszystko wysuszone. Utrzymnie ogrodu w takim stanie kosztowało nas wstawaniem o świcie i podlewaniem. Od wczoraj pada, jaka radocha, teraz powinno być już dobrze.
Jadziu jesteś przemiła, dziękuję. Nie jest znowu tak pięknie, są miejsca gdzie różnie to wygląda.