Kwiaty na bukiety w ogrodzie Krychy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiaty na bukiety w ogrodzie Krychy

Post »

A u mnie Krysiu choć okropnie mokro mają, zakwitły. I tylko kilka cebulek nie ma kwiatów. Sama zobacz:
Obrazek
Czy nie wyglądają ślicznie
A mieczyki posadzone na początku czerwca kwitną sobie w najlepsze
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, ja bardzo późno posadziłam krokosmie od Ciebie. Ale doczekałam się, teraz przepięknie kwitną. Wprost nie mogę się napatrzeć na ich cudny kolor.

Co za bukiet astrów :shock: cud miód!
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krycha pisze: Obrazek
to najpiękniejszy bukiet astrów jaki w życiu widziałam
przepiękna kompozycja i kolory jak fajnie porozkładane i podobierane..
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Astry piękne! ;:138

Krysiu, kiedy wykopujesz krokosmie? (jeśli już komuś odpowiadałaś na to pytanie, to przepraszam :) )
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Obrazek

Myślę, ze już czas wykopywać, ja jeszcze wykopuję mieczyki te późniejsze.
Krokosmię po wykopaniu przycinamy na wysokość 5 cm zostawiamy do obeschnięcia po jakichś 2 tygodniach usuwamy korzonki starą cebulę i zimowe pędy. Przechowuje się bardzo dobrze w różnych warunkach. Myślę że nawet przesuszenie nie zaszkodziłoby im, ale wtedy pewnie na drugi rok bardzo długo wschodziłyby.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Moje jesienne maliny i mój malinowy król, który ostatnio się zbiesił i nie chce pomagać mi w ogrodzie, w związku z czym nie mam na nic czasu.
Awatar użytkownika
hanusia
200p
200p
Od: 19 cze 2009, o 17:53

Post »

Ja już wykopałam krokosomie i postępowałam zgodnie z Twoja instukcją Krysiu :wit
Teraz czekają na wiosne :wink:
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Zbieś się i Ty.Szybko mu minie.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu, ja wczoraj wykopałam gladiole i mieczyki,odciełam zielone pędyczy te korzonki włochate mam już poobrywać czy aż przescną? Na razie leżą w kotłowni.Wykopałam też już eucomis.A dalie kiedy? One jeszcze pięknie kwitną.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczekaj aż przeschną tak ze dwa tygodnie, wtedy stara cebula z korzonkami oddzieli się dość lekko, teraz byś je tylko pokaleczyła. Ja po oddzieleniu cebuli i po posortowaniu według gatunków i wielkości, przynoszę cebulki do domu, trzymam w cieple, aby wierzchnia warstwa łusek zaschła, wtedy cześć łusek usuwam, zostawiając przynajmniej jedną na cebuli, jeszcze raz przeglądając i wynoszę do piwnicy. W tym roku chyba jeszcze leciutko opylę kaptanem, bo się boję że mokry rok mógł nanieść jakichś choróbsk.

Co do dalii to myślę, że po pierwszych przymrozkach będzie można je wykopywać, byłoby barbarzyństwem przerwać kwitnienie dalii.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dziękuję za fachową odpowiedz.
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 23 lut 2008, o 23:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam , zajrzałam tu pierwszy raz .Przeczytałam cały wątek od A do Z .Teraz już wiem czemu mi zdechły białe pełne margerytki , bo za długo rosły w jednym miejscu.W tamtym roku miałam białe pełne ale inne -takie rozczochrane ale tej zimy zmarzły i nie ma ani jednej.Te żółte cudne , takich jeszcze nie widziałam.
Pozdrawiam cieplutko Anka
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu myślę że te rozczochrane to moje żółte, one są takie więcej kremowe. Faktycznie margerytki tak jak goździk brodaty są dwuletnie. W dobrych warunkach kwitną na trzeci rok, ale to wszystko.

A teraz parę słów o krokosmii kopiuję to z wątku nadwyżki kwiatowe, może administrator się nie dopatrzy

KROKOSMIA

Oczywiście wykopujemy na zimę te które zakwitły i te które nie . Z tych niezakwitniętych mamy ładne cebulki. Obcinamy tak z 5 cm nad cebulką i zostawiamy do przeschnięcia. Jak wielokrotnie pisałam przechowują się bez problemu, aby tylko nie zmarzły. Jeśli za bardzo się przesuszą to wiosną długo będą wschodzić, a jeśli będą miały zimą za mokro to będą kiełkować, no i potem oczywiście słabszy plon kwiatów.Któregoś roku zostawiłam takie tylko wykopane w wiadrze, wiosną miałam w tym wiadrze mnóstwo pędów.
Jeszcze jeden powód żeby wykopywać. W przyszłym roku, nawet gdyby przezimowały, byłyby zbyt zagęszczone. U mnie nigdy nie przezimowały. Poprzednie lata zostawiałam część niewykopanych, bo miałam za dużo, wiosną były wszystkie cebulki zmarznięte. Ale może to zależy od gatunku.

Podobno krokosmia Lucifer zimuje w gruncie. Ja miałam tylko jedną cebulkę posadzoną, więc na wszelki wypadek wykopałam (rozmnożyła się tylko na 3 cebulki, ale była śliczna).
Obrazek Obrazek Obrazek

No zebrałam się na odwagę i piszę, przepraszam bardzo, że nie do wszystkich wysłałam paczki, właściwie tylko do paru osób. Jestem zarobiona pracą, właściwie sama wszystko robię, nawet mąż mi się zbiesił i uciekł do miasta. Poza tym trochę chorowałam, a najbardziej mnie wkurza że mam rozgrzebany dom. Latem namówili mnie do remontu, nakupiłam farb, powynosiłam meble i na tym stanęło. Nowe meble leża w kartonach, a za progiem zima. Odechciewa się wszystkiego.

A to już moja jesień w ogrodzie

Obrazek

Obrazek

Te dywaniki porozkładane to mój sposób na miejsca bardzo zarośnięte. Pod takim dywanikiem ziemia jest mięciutka a chwasty wyduszone.

Obrazek
terewa
200p
200p
Od: 24 lip 2008, o 19:23

Post »

Witaj Krysiu
Krokosmie od Ciebie wciąż w najlepsze kwitną, chociaż były już lekkie przymrozki, były dość późno posadzone, może dlatego.
To piękne kwiaty, posadzone w dużej grupie wyglądają fantastycznie i nawet nie spodziewałam się, że tak długo kwitną.
Bardzo szkoda mi ich wykopywać, kiedy cieszą oko akurat teraz, kiedy już niewiele kwiatów kwitnie.
Na razie część kwiatów ścięłam do wazonu i te cebulki wykopałam a resztę zostawiłam. Mam nadzieję, że póki ziemia nie zamarza, to nic im nie będzie :wink:
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 23 lut 2008, o 23:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie Krysiu , te roczochrane były czysto białe,a te żółte bardzo mi się podobają i zapoluję na takie.
Pozdrawiam cieplutko Anka
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”