Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 paź 2011, o 16:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompost

Post »

MirekL pisze:Wywalam wszystko, co organiczne. Pewno z samych łupin z cebuli i czosnku wiele by nie było, ale ile tego masz? Procentowo do reszty masy? Też się przerobi.
Niewiele :), bo ileż tego można zjeść :D .
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Duże gnaty się nie rozłożą, ale resztki mięsa na nich - owszem. Ja to wrzucam do kompostownika, potem kości odrzucam przy przesiewaniu. Oczywiście w niewielkiej skali, raz na miesiąc jakieś resztki kurczaka z obiadu. Wybitni kurczakożercy jednak powinni znaleźć inny sposób utylizacji...

Obierki z ziemniaków są świetnym dodatkiem, nie dość, że szybko się rozkładają to jeszcze z oczek wyrastają na kompoście krzaki ziemniaków :wink:

Gałązki na spód potnij, żeby nie były dłuższe niż 15-20 cm. Inaczej przy przerzucaniu kompostu za rok trudno Ci będzie to ruszyć, bo długie poplątane gałązki przysypane kompostem zaklinują się wzajemnie.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

viki50
Do farbowania to kiedyś dżinsy były dobre :)
brak polskich znaków
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

majs pisze:Ziemniaki uwielbia grzybek-wertycylioza, i na pewno nie jesteśmy wstanie ocenić gołym okiem, czy ziemniaczek który obraliśmy był z grzybkiem czy bez..
Oczywiście że nie. No i co mam niby zrobić z tą obierką? Zarodniki grzybów fruwają sobie swobodnie wszędzie... i na Grenlandię zalecą... Mam jakoś dezynfekować one obierki?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

viki50 pisze:Czy łupiny z cebuli i czosnku nadają się na kompost, czy tylko do farbowania jajek ;)?
Proponuję najpierw zafarbować jajka a potem łupiny z farbowania i skorupki z jajek wywalić na kompost. Będzie podwójny pożytek no i pewność, że nie skazisz sobie kompostu węgorkiem niszczykiem z kupnej cebuli albo nicieniami.

Pozdrawiam
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

majs pisze:viki50
Do farbowania to kiedyś dżinsy były dobre :)
Oj niejedna zbłąkana skarpetka została przerobiona na błękitną ;:112 .
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak więc łupiny z cebuli i czosnku odpadły w przebiegach, nie brzmią dla mnie najlepiej nazwy węgorek i nicienie, fuuuuuj.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

A co z pleśniejącymi resztkami? Czytałam, że jak mi obierki warzyw zapleśnieją to już nie wolno na kompost. Prawda, to?
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bishop
Ziemniaki i to jeszcze rosnące w kompoście :shock: to naprawdę porodówka dla wertycyliozy.
Wiem jak to paskudztwo potrafi wykosi pole i naprawdę proponuje uważać z tymi pyrkami.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

forumowicz pisze:
viki50 pisze:Czy łupiny z cebuli i czosnku nadają się na kompost, czy tylko do farbowania jajek ;)?
Proponuję najpierw zafarbować jajka a potem łupiny z farbowania i skorupki z jajek wywalić na kompost. Będzie podwójny pożytek no i pewność, że nie skazisz sobie kompostu węgorkiem niszczykiem z kupnej cebuli albo nicieniami.

Pozdrawiam
Też prawda...ale...
Każda roślinka ma jakieś swoje patogeny i szkodniki. Podchodząc do tego w ten sposób (obierek nie , bo... łupin cebuli nie, bo...
nadgniłego jabłka nie, bo...) zadam pytanie- to co, do licha, mam wyrzucić na ten kompost?
Sterylizować mam w autoklawie przed wyrzuceniem na pryzmę?
W prawidłowo założonej i przerabianej pryzmie kompostowej większość patogenów w fazie termofilnej ginie. Owszem, niektóre tworzą przetrwalniki, ale zapomnij, że jakoś istotnie ograniczysz występowanie chorób zastanawiając się nad każdym farfoclem, który można wyrzucić na pryzmę.
Rossynant
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Dodam do Mirka że odpadki mięsne są wręcz korzystne, bo wzbogacają w azot i inne 'pożywki' dla bakterii kompostujących. W efekcie właśnie rozkład kompostu będzie szybszy i lepszy. Kości - jeśli pryzma latami leży, to tylko najgrubsze przetrwają; można potem potłuc (juz będą kruche), wrzucałem też pod drzewka.
Ziemniaki, pleśnie itp - nie zaszkodzą jeśli kompost rzeczywiście fermentuje. A przede wszystkim trzeba mu dać czas - w miesiąc się pewne rzeczy nie rozłożą (także nasiona chwastów, zarodniki niektórych patogenów), więc przy krótkim kompostowaniu trzeba uważać, a w rok - wszystko się rozłoży.
:wit
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wszędzie piszą, żeby nie dodawać do kompostu skórek z cytrusów. Bo pryskane środkami grzybobójczymi, czy cóś...
U mnie świetnie się rozkładają.

To co z kompostu wybieram nierozłożone przy przesiewaniu to:
- Niepogniecione skorupy jaj
- pestki z avokado, liczi, mango, wiśni, śliwek
- łupiny orzechów włoskich i kokosowych
- Grube kawałki gałązek i kory
- Nadpalone patyki z ogniska
- Grube kawałki kości
- karpy paproci
- torebki do herbaty expresowej uszlachetniane plastikiem

Za wyjątkiem ostatniej pozycji reszta trafia do dalszego przerobu w tegorocznym kompoście.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No, to ostatnie... jeszcze te sznurki się na rafce plączą :lol:
Praktycznie nierozkładalne w rozsądnym czasie są igły modrzewia.
Rossynant
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Alembik pisze:chciałem zapytać, ponieważ jak na razie nikt nie odpowiedział, czy w trakcie zimy proces kompostowania nie ustaje.
Musi być temperatura. Fermentacja w świeżym w miarę kompoście ciepło wytwarza, ale żeby proces trwał zimą kompost musi być izolowany termicznie, albo po prostu pryzma wystarczająco duża by nie stygła w środku.
Kiedyś widziałem taki izolowany kompostownik, typowy plastikowy ale ze ścianką zawierającą 5 cm styropianu - zimą w środku było ciepło.
:wit
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

viki50
Nie miałem na myśli skarpet, czasami jak człek w deszczu szedł to już nie musiał w domu wydmuszek farbować :)
MirekL
Tylko że ten grzybek nie lata, siedzi sobie spokojnie na ziemniaczku i czeka na odpowiednie warunki do rozmnażania.
Rossynant
W ziemi to świństwo potrafi siedzieć nawet ponad 5 lat, w kompoście na skutek fermentacji i podniesionej temperatury może faktycznie ginie po jakimś czasie.
brak polskich znaków
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”