Storczyki Storczykowej cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 2

Post »

Obrazek
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Dusiu śliczne rysunki masz talent :) no i cudne storczyki lubię oglądać tak dobre fotki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu śliczne rysunki masz talent no i cudne storczyki lubię oglądać tak dobre fotki
Cieszę się, że ci się podobają rysunki i zdjęcia. Chciałabym robić lepsze zdjęcia, ale ten aparat nie jest przeznaczony do zdjęć roślinności, więc są tylko takie. Ale lubię robić zdjęcia, dzisiaj też porobiłam dużo i jak zmniejszę, to wstawię.
śnieżka pisze:Dusia, piszesz, że niektóre pąki Phalaenopsis opadają, bo jest zimno w Twoim pokoju , ale czy Ty też w tym pokoju przebywasz? Nie jest Ci tam zbyt zimno? Ja jestem straszny zmarzlak i muszę mieć co najmniej 22-24 stopnie C. Na szczęście na oknach storczykowych jest u mnie trochę inna temperatura.
Tak, przebywam większość dnia, w końcu to mój pokój i bardzo niechętnie go opuszczam. Jestem taką typową samotniczą domowniczką. Zmarzluchem nie jestem, jest teraz 19 stopni, a ja siedzę w krótkim rękawie. Ale dla storczyków jest bardzo zimno i delikatne pąki marzną i opadają. W lato mam bardzo gorąco w pokoju, w ciepłe dni jest czasami 25-30 stopni. Nie lubię takiego upału. Latem czasem otwieram okno, żeby było trochę świeżego powietrza (a pewnego dnia wleciało przez okno to cudo, co mam w avatarku).

A dzisiaj do mojej kolekcji przybyło parę nowości: 2 Phalaenopsisy (w sumie trzy, bo w jednej doniczce są 2) i 2 Cymbidia. Te Cymbidia mój T. sam mi kupił, bo były po 8 zł, ale już przekwitające. Jeszcze dzisiaj wstawię fotki, ale w innym poście, bo w tym i tak się nic nie zmieści, bardzo mnie denerwuje to okienko migające, nie widać, co piszę, kiedy już przekroczę pewną długość.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje nowe storczyki:
Nakrapiany Phalaenopsis, jest ich 2 w jednej doniczce:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Woskowy żółty w bordowe kropki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jedno z Cymbidiów:
Obrazek

Żółty Phalaenopsis:
Obrazek
Obrazek

Phal. philadelphia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I inne:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Dusia, ale przybyły Ci cudne storczyki. Ten cały w drobne kropeczki to taki chyba bardzo mało spotykany? Ja na takiego jeszcze nie natrafiłam. Ten woskowy też śliczny. No to niech Ci jeszcze długo kwitną i cieszą oczy.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śnieżka pisze:Dusia, ale przybyły Ci cudne storczyki. Ten cały w drobne kropeczki to taki chyba bardzo mało spotykany? Ja na takiego jeszcze nie natrafiłam. Ten woskowy też śliczny. No to niech Ci jeszcze długo kwitną i cieszą oczy.
Nie, ten pierwszy nie jest rzadki, już kilka razy takie widziałam. Tego kupiłam w praktikerze, były 2 rośliny w jednej doniczce i do tego tanie, 14 zł za te 2. Każda z tych roślin ma swój pęd, w sumie ma 14 kwiatów. Woskowy kupiłam w LM, sporo takich było. W ogóle był duży wybór, ale te były najoryginalniejsze i od razu je wypatrzyłam. Były też jakieś Cattleye, parę pełnowymiarowych Cymbidiów po 45 zł (a T. za przekwitnięte miniaturowe w kauflandzie dał 8 zł za sztukę) i bardzo marniutkie Vandy za 129. No i Dendrobia, Paphiopedila też były.

A tego podwójnego musiałam przesadzić, bo miał glony na doniczce i korzenie nieco przelane. Dałam go (a właściwie je, bo to 2) do normalnej doniczki 12 cm (a był w 9). Nie rozdzieliłam ich, niech sobie rosną razem, zwłaszcza, że nie mam za bardzo miejsca. To nie jest roślina z keiki, ale 2 osobne Phalaenopsisy, jakimś cudem wsadzone do jednej doniczki.
A Cymbidia postawiłam na oknie na korytarzu, myślę, że będzie im tam dobrze. Już przekwitają, ale jedno jest jasnozielone, drugie raczej też. Szkoda, że nie było różowych albo żółtych.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, ale zielone Cymbidium też jest ładne i mnie się bardziej podobaja od rózowych. A różowe to jeszcze kiedyś sobie kupisz lub może kiedyś w prezencie dostaniesz?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śnieżka pisze:Dusia, ale zielone Cymbidium też jest ładne i mnie się bardziej podobaja od rózowych. A różowe to jeszcze kiedyś sobie kupisz lub może kiedyś w prezencie dostaniesz?

No, ale teraz mam 3 zielone Cymbidia. Jedno ma kropki na warżce, drugie nie, a trzecie nie wiadomo, jest już bardzo przekwitnięte. Wszystkie mają kilka nowych pseudobulw i są w dobrym stanie. Ładne różowe było w LM, ale po 45... Podobają mi się różowe i żółte, jak te będą u mnie rosły i kwitły, to kiedyś sobie kupię takie.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to życzę Ci, żeby się Twoje marzenia spełniły.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia- Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku- niech się spełnią Twoje marzenia.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Duśka, piękne nowości ;:138 ;:138 ;:138

Ja też trafiłam na przecenione na 8zł Cymbidium i to ostatnie, jeszcze dość ładnie kwitnie ;)
Ale nie jest zielone jak Twoje, po świętach wstawię fotkę w moim wątku ;)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj :D
Ale super zakupy :shock: , cudeńka :P .
Przybyło ci 2 cymbidia ? , duże są ? Znajdzie sie i miejsce na kolekcję cymbidii :;230 .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie są bardzo duże, to Cymbidia miniaturowe, te pełnowymiarowe są dużo więkze. Kiedyś w kwiaciarni widziałam trzypędowe, miało ponad metr wysokości. Takie to bym musiała na podłodze trzymać. Te 2 nowe postawiłam na korytarzu. T. się na nie połaszczył ze względu na niską cenę, za to pierwsze podobno dał 45 zł. Nie wiedziałam, że tak je przecenią. I teraz mam 3 Cymbidia, nigdy tyle nie miałam. Ostatnio miałam Cymbidium 4 lata temu, a pierwsze Cymbidium 5 lat temu. Trochę sobie zapomniałam, jak je uprawiać, ale jakoś sobie dam radę. Na lato pójdą na podwórko lub do szklarni, mam nadzieję, że puszczą mi kiedyś kwiaty.

A teraz u mnie kwitnie mało, bo tylko ok. 14 Phalaenopsis, a pozostałe 50 albo ma pędziki albo stoi. Te co stoją pewnie zakwitną na wiosnę. Niektóre są takie, że kwitną 3 razy w roku, a inne czasem rzadziej niż raz w roku, ale to zależy od rośliny. Każda jest inna, i mimo, że wszystkie to Phalaenopsis, każdy kwitnie inaczej. Ale i tak mam pięknie i kolorowo, bardzo miła odmiana od ponurych widoków za oknem. Zima to okropna pora :/ .
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Nowe nabytki bardzo ładne i niepopularne. Ale i tym starszym nie można odmówić urody. Biały aż lśni. Piękny jest.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

;:31 Piękne nowości,ten nakrapiany mi się podoba Wesołych Świąt! ;:31
Pozdrawiam Iwona
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”