Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.1

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)

Post »

Czy ktoś próbował połączyć kwiat lipy z alkoholem?
Bo właśnie przeskoczyłem z wątku w którym Stasia ma przepis na syrop z tego kwiatu(smak z dzieciństwa pamiętam że bardzo przyjemny) to może by połączyć przyjemne z pożytecznym. :D
cx

Post »

Witam.

W minione Święta ,nasz przyjaciel przywiózł produkt białoruski ,fabryczny ale nad wyraz smaczny była to nalewka(fabryczna) miód z kwiatem lipy.Co tu gadać bardzo smaczne.... i szkoda że kolega będzie tam znowu dopiero za kilka miesięcy :wink: .
Zapewne taki produkt domowego wyrobu musi być przedni.

Siup.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jak już tam pojedzie to może przywiezie nam po jednej maszynce do wyciskania soków z owoców typu winogrona, porzeczki itp.? Taką ręczną, z korbką, podobną w kształcie do maszynki do mięsa. Szukam takiej od miesięcy! Eh, rozmarzyłam się... Tak sobie myślę, że już tylko w rejonach, gdzie z prądem bywa krucho, można dostać takie ustrojstwo... Ciężkie, przykręcane do stołu, srebrzyste, z długim "nosem", przez który wyciska się sok... U nas nie do zdobycia... No chyba, że niemiecka za 260 albo 620 złotych :twisted:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
cx

Post »

Witam.

Nie będę się chwalił :D ale taką maszynkę mamy.Ojciec jej używa przy produkcji wina,przy odpowiedniej regulacji i użyciu spooorej siły wytłoki np z porzeczki to niemal sucha miazga resztek owoców.
W ferie będziemy razem to nieomieszkam zadać mu taki temat.Kolega współtworzy przewodnik turystyczno-krajoznawczy z Białorusinami i będzie tam jeszcze kilka razy.
Choć nie wiem czy taka maszynka nie jest dostępna u nas(oczywiście w rozsądnej cenie),zapytam ciotki,co też ją posiada.

Hej.
Fallenangelv
---

Post »

Ciekawych rzeczy tu można się dowiedzieć. :D
Nalewka z lipy -pozycja numer dwa w tym roku.
A i jeszcze jedno widziałem że pszczelarze używają takich cedzideł:
http://pszczelnictwo.com.pl/cedzidlo_-_ ... d_628.html

Jeśli do wina wybrał bym ocynk a jeśli do nalewek to musi być stal nierdzewna.
Pytam czy ma sens kupno czegoś takiego,tanie to to nie jest może nie warto?
Ale co widziałem jak to miód oczyszcza to pierwsza klasa-miodek czyściutki jak łza.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takie maszynki można znaleźć na targach, gdzie sprzedają artykuły gospodarstwa domowego- garnki, patelnie,itp. Latem taką widziałam.Myślę,że to kwestia trafienia na takie miejsce :D
Zapraszam
Moje wątki
cx

Post »

Witam.

Potwierdzam to co napisała Anaka.Ciotka kupiła ją-maszynka do owoców alfa- kiedyś na targu w Piastowie(z resztą chyba najbliższy Tobie Nalewko,targ jest ogromny czynny we środy i soboty).Ciocia dostanie polecenie sprawdzenia czy jest obecnie dostępna.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki serdeczne za dobre chęci :wit

Przekopałam już internet, wszystkie (!) odlewnie metali różnych, większość hurtowni i sklepów z AGD, obeszłam na własnych nogach większość sklepów typu GS w W-wie i woj. warmińsko-mazurskim, u znajomego właściciela sklepiku z mydłem i powidłem poprosiłam o sprawdzenie w trzech znanych mu hurtowniach (ostatnie takie sprzęty widziano tam 20 lat temu...), zleciłam kupno na Ukrainie (bez skutku), rozesłałam wici po rodzinie i znajomych (ale nikt nic nie znalazł, albo nie chce się pozbyć zdobyczy :D), nawet próbowałam kupić na All uszkodzoną, że niby ją sobie sama zreperuję ;:224 - i nic! Wydaje mi się, że doszłam do ściany... Teraz zdam się na forum ;:180
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
cx

Post »

Witam.

Widzę Nalewko dużą determinację :D w dążeniu do posiadania tego ustrojstwa.
Prawdopodobnie w tę sobotę ciotka będzie na targu w Piastowie ,to zasięgnie języka.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

I słusznie Nalewko. Mam taką maszynkę, kupioną wiele lat temu, której nie używam i już na pewno nie będę używała. Bardzo chętnie oddam ją w Twoje ręce, będę miała okazję pozbyć się z domu nie używanego sprzętu. Podaj mi adres na priv i wysyłam. :lol:
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ado, z nieba mi spadasz!!!

Już się przenoszę na pw :wit
Fallenangelv
---

Post »

Widziałem że pszczelarze używają takich cedzideł:
http://pszczelnictwo.com.pl/cedzidlo_-_ ... d_628.html

Jeśli do wina wybrał bym ocynk a jeśli do nalewek to musi być stal nierdzewna.
Pytam czy ma sens kupno czegoś takiego,tanie to to nie jest może nie warto?
Ale co widziałem jak to miód oczyszcza to pierwsza klasa-miodek czyściutki jak łza.[/quote]
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale po co ci to?
Jeśli chcesz wino czy nalewkę przecedzić, to zwykły cedzak / sito wystarczy.
Jeśli chcesz oczyścić płyn bardziej, wkładasz do cedzaka pieluchę, kilka razy złożoną gazę albo lnianą luźno tkaną ścierkę.
Kolejny stopień to worek płócienny i odcedzanie owoców metodą grawitacyjną czyli co skapnie to ok, bez wyciskania.
Następny - wyciskanie w rękach, albo mocniej w prasce do owoców (też w tkaninie).
Ostatnim sposobem jest filtracja, przy użyciu różnego rodzaju filtrów, od waty w lejku, po filtry diamentowe ( :shock: ).
A i tak nic nie zastąpi natury i czasu (klarowanie naturalne z opadaniem fuzli na dno słoja czy gąsiora). Cedzi się właściwie tylko owoce macerowane albo fermentowane w miazdze, samo gęste :)

Na koniec - ja bym tego cedzidła nie kupiła, może takie sitkoto tak, ale zobacz inny filtr, co powiesz o nim?
- http://sklep-masarski.pl/product_info.p ... cts_id=651
Fallenangelv
---

Post »

Nalewka -ja szukam rozwiązań które w bardzo szybki sposób (bez chemii oczywiście)przefiltrują mi płyn.Najgorzej jest ze słodkim.I tak w wielu przypadkach wata i wiekszość filtrów odpada.
Zależnie też z jakich owoców się robi(śliwka i porzeczka,truskawka dużo odpadów).Być może z nie tej strony zaczynam?
Ja jak robię wino to z gniecionych owoców,(a niektórzy robią z soku-ja nie robiłem i nie znam osobiście takiej osoby to nie wiem).A chciałbym trochę mieć mniej pracy,robię bardzo dużo wina i chciałbym mieć jak najczystsze .
Fallenangelv
---

Post »

Może i ja ustawię się w kolejkę po maszynkę taką jakiej ty szukasz.I wtedy zwykłe filtry dadzą radę.Wino zrobione z soku.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”