Wisienka - mój kawałek ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja w ubiegłym roku wysiałam rukolę (nasionka notabene miałam od Wisienki ;) ) - trochę w gruncie i trochę w szklarence. W gruncie rosły bardzo marnie i wreszcie uschły, a w szklarence często podlewane, w niezłej ziemi rosły jakby chciały a nie mogły :? W końcu osiągnąwszy jakieś 6-7 cm złapały maczniaka i musiałam wszystkie wywalić :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie osiągnęła wysokość około 25 cm a co nie dałam rady zjeść to zakwitło. Ale najlepsza jest kiedy osiągnie wielkość 15 do 20 cm. Wtedy ma najbardziej aromatyczny smak. Jest doskonała na chleb z masłem lub jako surówka z innymi składnikami.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kogra pisze:Aniu - rukola ma ostry orzechowy smak. Inaczej mówiąc orzeszki laskowe z pieprzem. :wink: Ja bardzo ją lubię.
Próbowałam kiedyś uprawiać rukolę, urosła a jakże, ale nie znalazła u mnie żadnego chętnego co by ją polubił :cry:
Może coś żle zrobiłam że nie smakowała :?:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gabi - Ty nic żle nie zrobiłaś. To po prostu kwestia gustu i indywidualnego smaku. Nie każdy lubi takie połączenie. Poza tym to roślina przyprawowa śródziemnomorska u nas ciągle jeszcze mało popularna. Na razie doceniają ją tylko smakosze. A szkoda, bo ma wiele witamin i mikroelementów.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

No tak - kota nie ma a myszki harcują :lol: . Witam wszystkich serdecznie! :D :D :D

Izuniu - kotki zostały zabrane przed naszym zakupem działki. Teraz zostały zastąpione innym towarzystwem,
z którego na działce jest jednak mniej pożytku :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek

A tu wspaniała zabawa starym butem, który gdzieś znalazły (niestety do tej pory różne dziwne rzeczy wykopuję z ziemi :( ).
Potrafiły pół dnia latać z tą "zabawką" po działce. Raz była w posiadaniu u jednego, raz u drugiego, nie obyło się bez warczenia, zaznaczania kto tu jest starszy i ważniejszy. Fajnie się to oglądało, a my cieszyliśmy się, że wszędzie na razie tylko trawa, bo w innym wypadku ;:29
Obrazek

Oj! szkoda Iza, że nie wyszła Ci uprawa rukoli :( .
Mnie ona bardzo smakuje, ale faktycznie nie wszystkim może smakować.
Grażynko, u mnie kiepsko z miejscem na parapetach ... Chociaż może bym wcisnęła w kuchni
skrzynkę obok mojej melisy. Tylko czy z małej skrzyneczki będzie plon chociaż na jedną sałatkę ?

Niestety muszę już opuścić miłe towarzystwo ... Na szczęście przede mną weekendzik, to będzie trochę czasu na posiedzenie na forum.
Chciałam napisać "na nadrobienie zaległości" ale tego po prostu nie da się zrobić ...
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wisienko - ważne, że początek został zrobiony ;:215
Pieski wyglądają na zadowolone i dobrze, że nie masz jeszcze zbyt wielu rabat , bo po takich harcach to zbyt dużo by z nich nie zostało.Czy wszystkie te pieski są twoje ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przydałyby Ci się Jadziu te kotki ;)
Rukolę spróbuję jeszcze raz wysiać w tym roku, moze teraz pójdzie mi lepiej i urosnie? Ciekawa jestem, jak smakuje.
Strasznie smieszny ten łaciaty tubylec : ni to krowa ni królik :lol:
Nie wiem kiedy tu zajrzysz, więc odpowiem Grażynce za Ciebie: Jadzia ma jednego pieska, to ten żółty :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

;:219 Nie, nie!!! Grażynko - cóż ja biedna bym robiła z takim zwierzyńcem!!??
Tylko goldenek jest mój - reszta to jego kumple :wink:

Byłam wczoraj w markecie i cóż zobaczyłam? Że tam wiosna! Krokusy, narcyzy, hiacynty
i prymulki.
I co? No oczywiście nie umiałam się oprzeć! A teraz poczytałam sobie na forum i
w czarnych barwach widzę utrzymanie sadzonki do wiosny. Ale zobaczymy :lol:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Goldzio ślicznota!!! A nowe nabytki z marketu piekną kompozycję z nim mogłyby stworzyć!!!! No chyba , że roślinożerny.... ;:1
A tak na serio napisz w jakich marketach juz wiosennie ????
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A, jednak jesteś :D Dlaczego uważasz, ze nie utrzymasz tego pierwiosnka do wiosny?
Przecież to już niedługo ;) Na pewno się uda! ;:333
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Podlewaj umiarkowanie to dotrzyma wiosny. I od czasu do czasu zasil Florovitem.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie!
Ulko! no w sumie to szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia, jak Dino wąchał tę prymulkę! Roślinożerny nie jest, ale jak przynoszę jakieś rośliny do domu, to oczywiście wszystkie musi obwąchać :D
A wiosna zawitała do mojego Carrefoura.

Dziewczyny! natchnęłyście mnie nową nadzieją!
Dzięki Grażynko za radę - mam nadzieję, że nie spóźnioną :( . Właśnie wczoraj podlałam prymulkę obficie :wink: , bo listki zaczynają żółknąć.
Ale kwitnie pięknie - uwielbiam ten nasycony żółty kolor!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Witaj Wisienko!
Tak rozrosło się nasze Forum, że nie sposób zaglądać do wszystkich systematycznie.
Śledziłam Twoje postępy, ale nie zostawiłam śledów po wizytacji. :wink: :lol:
Nie bedę oryginalna i powiem, że śliczne te Twoje włości, a ta przestrzeń i jeszcze pejzaż górski w zasięgu wzroku. ;:111
Nie powiem, bym nie odczuła, ukłucia żądła zazdrości. :oops:
Zastanawiam się czy masz czas na odpoczynek, czy tylko ciężko pracujesz, bo postępy są galopujące. Podoba mi się bardzo miejsce do wypoczynku, już nie mogę się doczekać efektu końcowego. :shock: Roślinki Cię lubią, to widać. Za kilka lat zmienisz to miejsce w prawdziwe uroczysko.
Pozdrawiam serdecznie.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wisienko a jak tam pierwiosnki ? Czy trzymają się dzielnie ? A może coś przybyło - jakieś nasionka albo roślinki ?
Pochwal się przygotowaniami do wiosny. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam serdecznie! :D

Dorotko - oj rozrosło się to nasze forum okropnie! Też żałuję, że nie sposób wszędzie być, wszędzie zajrzeć. :(
Ja Ci zazdroszczę uporządkowanego, urozmaiconego ogródka i to w dodatku przy domu, a Ty mi przestrzeni ... :wink: Ech... żeby można było mieć wszystko naraz!
To dopiero byłoby fajnie! ;:11
Z tym wolnym czasem na działce to różnie bywa... Jak przyjeżdżamy, to nie wiem, w co najpierw ręce włożyć.
Trochę będę musiała w tym roku przystopować, bo mój mąż się buntuje! A wolałabym nie zniechęcić go do działki.
Ale na kawkę pod wiązem czas zawsze musi się znaleźć. I to jest ta chwila dla której warto żyć :wink:
Ja już też nie mogę się doczekać zakończenia prac przy "tarasie". W zeszłym roku kupiliśmy pergolę, ale nie zdążyliśmy
ani jej pomalować, ani zamontować. :( A w tym roku może koncepcja się już zmieni :wink: .

Grażynko! Pierwiosnki wyglądają marnie :( . Ale nie poddaję się!
Jeśli chodzi o wiosenne zakupy, to staram się powstrzymywać i nawet mi to (choć muszę przyznać, że z trudem!)wychodzi.
Mam trochę nasion z zeszłego roku, których nie miałam jak wysiać. Może w tym roku mi się uda?
Poza tym jesienią dostałam od Izy-Chatte mnóstwo! roślin :D i tylko część daliśmy radę zasadzić na miejsca stałe.
Inna część rośnie sobie spokojnie na ... warzywniaczku (bo tylko tam była przygotowana i wolna gleba) a jeszcze inna
jest zadołowana. Tak że wiosną będziemy przygotowywać miejsca dla tych roślin i sadzić je.
Jak już z tym się uporamy, wtedy będę może mogła trochę poszaleć w ogrodniczych. :lol:
Albo i nie, hihihi... Przypomniałam sobie, że Iza już szykuje mi partię bylin, których nie wzięłam w zeszłym roku :;230
No i jak tu nie lubić tego forum i ludzi, którzy je tworzą? ;:97

Ale coś jednak kupiłam. No rozumiecie... MUSIAŁAM kupić :;230

Obrazek Obrazek

Aksamitkę widziałam u Yaro, portulakę u Ciebie, Dorotko, nemezję u Grzegorza B. a chabry u Mietka. I ... zachciało mi się je też mieć :lol: . A szukam jeszcze gwiezdnego pyłu, który widziałam u Ani-Amlos :lol:
Marchew i cukinię pierwszy raz będę siała. Mam nadzieję, że plon będzie dobry. aha! Nasiona marchwi są na taśmie i ciekawa jestem, jak z nimi będzie.

Uff... ależ się rozgadałam! :oops:

Pozdrawiam prawie wiosennie!
Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”