Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
Może to cię trochę uspokoi, ja też swoją Hakuro szczepioną przyciąłem jakiś czas temu. U mnie mrozów nie było a wierzba też jeszcze nie ruszyła więc to, że u Ciebie nie ruszyła jeszcze może wcale nie oznacza, że Ci przemarzła. (gałązki ucięte, które wstawiłem w domu do wazonu to już mają spore listki
).

- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
moje gałązki tez mają listki a dwie puściły korzonki, to juz są w doniczki wsadzone:-). Ukorzeniam co się da i co chce puścić korzonki. Maniaczka ;-)
Trochę mnie uspokoiłeś z moją wierzbą, bo tak bardzo się nią cieszyłam. No i dalej mam nadzieję się nią cieszyć.
Trochę mnie uspokoiłeś z moją wierzbą, bo tak bardzo się nią cieszyłam. No i dalej mam nadzieję się nią cieszyć.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 maja 2012, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie.
Z tego co tu gdzieś poczytałam to przespałam czas cięcia róż. A ponoć przyciąć je muszę.
Działką muszę się opiekować z powodu choroby mamy, nie chciałabym jej zaniedbać. I nie chciałabym potracić jej ukochanych roślin.
jak ciąć róże w tej chwili??
Anna
Z tego co tu gdzieś poczytałam to przespałam czas cięcia róż. A ponoć przyciąć je muszę.
Działką muszę się opiekować z powodu choroby mamy, nie chciałabym jej zaniedbać. I nie chciałabym potracić jej ukochanych roślin.
jak ciąć róże w tej chwili??
Anna
Pozdrawiam, Ania
1. Zielony Zakątek Maminki
1. Zielony Zakątek Maminki
Ja bym wrzosy oczywiście obcięła.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Aggie - trzmieliny są bardzo wdzięcznie do cięcia.
A sposób cięcia zależy od efektu jaki chcesz uzyskać, mogą ro być formy kuliste albo np. jak pierwsza na Twoim zdjęciu - forma fantazyjna.
Ja swoje już lekko podcinałam, one teraz wypuszczają nowe przyrosty więc szybko się zagęszczą.
Tnie się je wiosną, później w czerwcu i na początku sierpnia.
Anndy - przytnij szybko.
Nie cięte zrzucą stare kwiaty a nowe przyrosty pojawią się na końcach łodyg i będziesz miał częściowo łyse pędy.
Nikka - poczytaj wątki w sekcji róż.
Tnij w zależności od ich wyglądu, przemarznięte bardzo nisko, a takie już wypuszczające liście wyżej.
No i w zależności od tego jaka to róża też tnie się inaczej.
Poczytaj w sekcji róż, lub zapytaj, ale musisz albo podać jakie to róże albo chociaż porobić zdjęcia.
A sposób cięcia zależy od efektu jaki chcesz uzyskać, mogą ro być formy kuliste albo np. jak pierwsza na Twoim zdjęciu - forma fantazyjna.

Ja swoje już lekko podcinałam, one teraz wypuszczają nowe przyrosty więc szybko się zagęszczą.
Tnie się je wiosną, później w czerwcu i na początku sierpnia.
Anndy - przytnij szybko.
Nie cięte zrzucą stare kwiaty a nowe przyrosty pojawią się na końcach łodyg i będziesz miał częściowo łyse pędy.
Nikka - poczytaj wątki w sekcji róż.
Tnij w zależności od ich wyglądu, przemarznięte bardzo nisko, a takie już wypuszczające liście wyżej.
No i w zależności od tego jaka to róża też tnie się inaczej.
Poczytaj w sekcji róż, lub zapytaj, ale musisz albo podać jakie to róże albo chociaż porobić zdjęcia.
W ogrodzie moich rodziców rośnie 20-letnia krzewuszka. Nigdy nie była przycinana.
Ma grube gałęzie, mało liści i prawie nie kwitnie.
Domyślam się,że powinnam ją przyciąć. Problem jednak jest taki ,że nie wiem jak to zrobi? Czy nisko , ale czy wtedy stare grube zdrewniałe gałęzie wypuszczą nowe gałązki? Czy może przyciąć tylko u góry?Proszę o radę. 

witam
czytałam ze migdałka należy przyciąć po kwitnieniu mój przekwitł już dawno jest młodym małym krzaczkiem i nie miał dużo kwiatków. no i tak przycięłam go przedwczoraj i się zastanawiam czy nie za wcześnie bo teraz gdzieś doczytałam ze robi się to w czerwcu.. czy nie zrobiłam mu zbyt dużej krzywdy?
czytałam ze migdałka należy przyciąć po kwitnieniu mój przekwitł już dawno jest młodym małym krzaczkiem i nie miał dużo kwiatków. no i tak przycięłam go przedwczoraj i się zastanawiam czy nie za wcześnie bo teraz gdzieś doczytałam ze robi się to w czerwcu.. czy nie zrobiłam mu zbyt dużej krzywdy?
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
ciekawy wąteczek zapisuję aby nie uciekł 

- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Anno, najlepiej napisz do Ursulki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=50249an_na pisze:W ogrodzie moich rodziców rośnie 20-letnia krzewuszka. Nigdy nie była przycinana.Ma grube gałęzie, mało liści i prawie nie kwitnie.
Domyślam się,że powinnam ją przyciąć. Problem jednak jest taki ,że nie wiem jak to zrobi? Czy nisko , ale czy wtedy stare grube zdrewniałe gałęzie wypuszczą nowe gałązki? Czy może przyciąć tylko u góry?Proszę o radę.
Ona ma taką starą krzewuszkę. Podcięła ją parę lat temu i pięknie uformowała. Na pewno Ci pomoże.
Agata
- kocurek
- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja ścinam po przekwitnięciu, nawet o połowę (mam na pniu). Cuuudnie kwitnie, bo kwitnie na nowych przyrostach, i po cięciu się zagęszcza.kawika pisze:witam
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Migdałka tnie się zaraz po kwitnieniu, on szybko zaczyna wypuszczać liście .Nieraz nawet pod koniec kwitnienia.Po co ma się wysilać na nowe liście jak mamy je później ściąć i wyrzucić.Lepiej niech energię włoży w tworzenie nowych pędów.Mój teraz wygląda tak.
Migdałek

Migdałek

dziękuję za odpowiedź
będę spać spokojnie

Dziękuję. Włażnie zajrzałam do poleconego ogrodu. Krzewuszka Ursulki jest naprawdę piękna, mam nadzieję,żriane pisze:Anno, najlepiej napisz do Ursulki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=50249an_na pisze:W ogrodzie moich rodziców rośnie 20-letnia krzewuszka. Nigdy nie była przycinana.Ma grube gałęzie, mało liści i prawie nie kwitnie.
Ona ma taką starą krzewuszkę. Podcięła ją parę lat temu i pięknie uformowała. Na pewno Ci pomoże.