Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
sylwekw

Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Post »

Może to cię trochę uspokoi, ja też swoją Hakuro szczepioną przyciąłem jakiś czas temu. U mnie mrozów nie było a wierzba też jeszcze nie ruszyła więc to, że u Ciebie nie ruszyła jeszcze może wcale nie oznacza, że Ci przemarzła. (gałązki ucięte, które wstawiłem w domu do wazonu to już mają spore listki :-) ).
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moje gałązki tez mają listki a dwie puściły korzonki, to juz są w doniczki wsadzone:-). Ukorzeniam co się da i co chce puścić korzonki. Maniaczka ;-)
Trochę mnie uspokoiłeś z moją wierzbą, bo tak bardzo się nią cieszyłam. No i dalej mam nadzieję się nią cieszyć.
Awatar użytkownika
aggie
50p
50p
Od: 28 lis 2010, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam!
ja w sprawie trzmieliny fortunei, kiedy ciac? teraz czy poczekac do lata? i w sumie to nawet nie wiem jak, moze byscie mi podpowiedzieli? oto moje krzaczki :D Obrazek Obrazek
anndy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2009, o 22:15

Post »

Witam,
jakoś tak wyszło, że przespałem początek kwietnia i teraz mam dylemat czy mogę jeszcze przyciąć o tej porze moje wrzosy. Aktualnie wyglądają tak:
Obrazek

z góry dziękuję
Andrzej
nikka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2012, o 19:52

Post »

Witam serdecznie.
Z tego co tu gdzieś poczytałam to przespałam czas cięcia róż. A ponoć przyciąć je muszę.
Działką muszę się opiekować z powodu choroby mamy, nie chciałabym jej zaniedbać. I nie chciałabym potracić jej ukochanych roślin.
jak ciąć róże w tej chwili??
Anna
Pozdrawiam, Ania
1. Zielony Zakątek Maminki
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Ja bym wrzosy oczywiście obcięła.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Aggie - trzmieliny są bardzo wdzięcznie do cięcia.
A sposób cięcia zależy od efektu jaki chcesz uzyskać, mogą ro być formy kuliste albo np. jak pierwsza na Twoim zdjęciu - forma fantazyjna. :)
Ja swoje już lekko podcinałam, one teraz wypuszczają nowe przyrosty więc szybko się zagęszczą.
Tnie się je wiosną, później w czerwcu i na początku sierpnia.

Anndy - przytnij szybko.
Nie cięte zrzucą stare kwiaty a nowe przyrosty pojawią się na końcach łodyg i będziesz miał częściowo łyse pędy.

Nikka - poczytaj wątki w sekcji róż.
Tnij w zależności od ich wyglądu, przemarznięte bardzo nisko, a takie już wypuszczające liście wyżej.
No i w zależności od tego jaka to róża też tnie się inaczej.
Poczytaj w sekcji róż, lub zapytaj, ale musisz albo podać jakie to róże albo chociaż porobić zdjęcia.
an_na
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 18:55

Post »

W ogrodzie moich rodziców rośnie 20-letnia krzewuszka. Nigdy nie była przycinana. ;:oj Ma grube gałęzie, mało liści i prawie nie kwitnie. :( Domyślam się,że powinnam ją przyciąć. Problem jednak jest taki ,że nie wiem jak to zrobi? Czy nisko , ale czy wtedy stare grube zdrewniałe gałęzie wypuszczą nowe gałązki? Czy może przyciąć tylko u góry?Proszę o radę. ;:223
kawika
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2012, o 08:25

Post »

witam
czytałam ze migdałka należy przyciąć po kwitnieniu mój przekwitł już dawno jest młodym małym krzaczkiem i nie miał dużo kwiatków. no i tak przycięłam go przedwczoraj i się zastanawiam czy nie za wcześnie bo teraz gdzieś doczytałam ze robi się to w czerwcu.. czy nie zrobiłam mu zbyt dużej krzywdy?
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

ciekawy wąteczek zapisuję aby nie uciekł :D
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

an_na pisze:W ogrodzie moich rodziców rośnie 20-letnia krzewuszka. Nigdy nie była przycinana. ;:oj Ma grube gałęzie, mało liści i prawie nie kwitnie. :( Domyślam się,że powinnam ją przyciąć. Problem jednak jest taki ,że nie wiem jak to zrobi? Czy nisko , ale czy wtedy stare grube zdrewniałe gałęzie wypuszczą nowe gałązki? Czy może przyciąć tylko u góry?Proszę o radę. ;:223
Anno, najlepiej napisz do Ursulki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=50249
Ona ma taką starą krzewuszkę. Podcięła ją parę lat temu i pięknie uformowała. Na pewno Ci pomoże.
Agata
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

kawika pisze:witam
czytałam ze migdałka należy przyciąć po kwitnieniu mój przekwitł już dawno jest młodym małym krzaczkiem i nie miał dużo kwiatków. no i tak przycięłam go przedwczoraj i się zastanawiam czy nie za wcześnie bo teraz gdzieś doczytałam ze robi się to w czerwcu.. czy nie zrobiłam mu zbyt dużej krzywdy?
Ja ścinam po przekwitnięciu, nawet o połowę (mam na pniu). Cuuudnie kwitnie, bo kwitnie na nowych przyrostach, i po cięciu się zagęszcza.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Migdałka tnie się zaraz po kwitnieniu, on szybko zaczyna wypuszczać liście .Nieraz nawet pod koniec kwitnienia.Po co ma się wysilać na nowe liście jak mamy je później ściąć i wyrzucić.Lepiej niech energię włoży w tworzenie nowych pędów.Mój teraz wygląda tak.

Migdałek

Obrazek
kawika
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2012, o 08:25

Post »

dziękuję za odpowiedź :D będę spać spokojnie
an_na
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 18:55

Post »

riane pisze:
an_na pisze:W ogrodzie moich rodziców rośnie 20-letnia krzewuszka. Nigdy nie była przycinana. ;:oj Ma grube gałęzie, mało liści i prawie nie kwitnie. :( Domyślam się,że powinnam ją przyciąć. Problem jednak jest taki ,że nie wiem jak to zrobi? Czy nisko , ale czy wtedy stare grube zdrewniałe gałęzie wypuszczą nowe gałązki? Czy może przyciąć tylko u góry?Proszę o radę. ;:223
Anno, najlepiej napisz do Ursulki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=50249
Ona ma taką starą krzewuszkę. Podcięła ją parę lat temu i pięknie uformowała. Na pewno Ci pomoże.
Dziękuję. Włażnie zajrzałam do poleconego ogrodu. Krzewuszka Ursulki jest naprawdę piękna, mam nadzieję,ż :D ;:33 ;:33 e i mnie też się tak uda swoją poprowadzić. ;:33
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”