Storczyki dorotykol

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki dorotykol

Post »

Kąpanie nie jest jakieś bardzo uciążliwe, wystarczy Vandę włożyć do np. wiaderka z wodą i zostawić ją na kilka godzin, by się dobrze napiła.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorota, wpadłam do Twoich storczyków ;:7
Świetny dobór, piękna kolorystyka, niebanalne rośliny ;:138
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Jestem zwolennikiem kąpania w wazonie i życie już mnie nauczyło by nigdy nie kąpać storczyków w tej samej wodzie (ze względu na przenoszenie się chorób). Szczególnie trudno o deszczówkę zimą, toteż w tym okresie kapię vandy w przegotowanej wodzie ze stawu :D
grazka2211 pisze:To prawda kąpiele ,ale u mnie raczej nie będą musiały mieć ich tak często bo nawet zwykłe phalenopsisy podlewam rzadziej niż w Polsce.A nawet gdyby to mi to nie przeszkadza już codziennie zraszam owadożerne roślinki
Grażko ja Cię nie zrażam, bo to bardzo piękne rośliny i myślę, że warto ponieś ten trud :D

Dziękuję Anako ;:180
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotakol pisze:Jestem zwolennikiem kąpania w wazonie i życie już mnie nauczyło by nigdy nie kąpać storczyków w tej samej wodzie (ze względu na przenoszenie się chorób). Szczególnie trudno o deszczówkę zimą, toteż w tym okresie kapię vandy w przegotowanej wodzie ze stawu :D
grazka2211 pisze:To prawda kąpiele ,ale u mnie raczej nie będą musiały mieć ich tak często bo nawet zwykłe phalenopsisy podlewam rzadziej niż w Polsce.A nawet gdyby to mi to nie przeszkadza już codziennie zraszam owadożerne roślinki
Grażko ja Cię nie zrażam, bo to bardzo piękne rośliny i myślę, że warto ponieś ten trud :D

Dziękuję Anako ;:180
Deszczówka jest zła!!! Już sporo storczyków od niej straciłam, w tym 2 Vandy. A kąpanie w wazonie uważam za bezsens i stratę czasu i wody (a poza tym moje mają korzenie poza wazonami z wyjątkiem jednej). A moje Vandy nie są chore (tylko rózowa ma parę plamek, ale to pewnie nic groźnego, nie miała jak zarazić się chorobą, bo już 2 lata jest u mnie).
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Dusiu, co Ty wypisujesz :evil: Deszczówka to najlepsza woda dla storczyków, tylko musi pochodzić z rejonu, gdzie nie ma przemysłu lub skażonego chemią otoczenia. Najlepiej ją zbadać w stacji SANEPID i będzie pewne, czy możemy podlewać nią storczyki :D
Ja stosuję tylko wodę deszczową :P

Popieram Cię Dorota- moczenie indywidualne. A Vandy wyłącznie w wazonie :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deszczówka jest najgorsza, same złe rzeczy z niej są, takie ładne Vandy mi od niej uschły. A moczenie w wazonach to bezsens. Trzeba wlewać, wylewać, to strata czasu, mi by się nie chciało. Lubię iść na łatwiznę, więc sobie kąpę Vandy w wiaderku, bo tak jest najlepiej.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogę tylko za Anaką powtórzyć '' Dusiu, co Ty wypisujesz :evil'' mieszkam na wsi i wiem że dla moich podopiecznych najlepszą wodą jest właśnie deszczówka, a wyciąganie vand z wazonów zupełnie nie potrzebnie naraża korzenie na urazy mechaniczne
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Dorotka nie zrażasz mnie do Vand bo ja na nie choruję już od pewnego czasu.I jak nie dostanę w prezencie do na wiosnę sobie na pewno kupię jak finanse pozwolą
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Dorotko, cudne vandowate !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotakol pisze:Mogę tylko za Anaką powtórzyć '' Dusiu, co Ty wypisujesz :evil'' mieszkam na wsi i wiem że dla moich podopiecznych najlepszą wodą jest właśnie deszczówka, a wyciąganie vand z wazonów zupełnie nie potrzebnie naraża korzenie na urazy mechaniczne

Ja mieszkam w najbardziej brudnej okolicy, tutaj deszczówka jest szkodliwa i nie nadawałaby się nawet do zwykłych kwiatków domowych. Ale kąpanie w wazonach i tak uważam za bezsensowne, ja sobie nie będę robić tyle kłopotów, jak istnieją prostsze metody. Moje Vandy i tak mają większość korzeni na zewnątrz wazonu, więc nie ma innej możliwości jak kąpanie w wiaderku (ale żółta ledwo do niego wchodzi, a wiadro ma szerokość 30 cm, ale jej korzenie rosną na boki).
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uprawa w wazonie (bez wyciągania) powoduje, że korzenie vand nie rosną gdzie chcą, a zawijają się wewnątrz naczynia i to też jest plus takiej hodowli :wink:
Tak , ja jednak pozostane przy swoim, a Ty przy swoim i takie nasze prawo :D a po za tym gratuluję pięknego kwitnienia u vandzi.
Iloma kwiatkami Cie obdarzyła?
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Dorotko...zgadzam się z tobą całkowicie.Ani jedna z moich 12 wand nie ma korzeni na boki,a też moczone są w wazonach.Chyba coś w tym jest :D
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu już 12 :shock: to znowu jedna do koszyczka wskoczyła :D u mnie też dwie przybyły :wink:
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotakol pisze:Uprawa w wazonie (bez wyciągania) powoduje, że korzenie vand nie rosną gdzie chcą, a zawijają się wewnątrz naczynia i to też jest plus takiej hodowli :wink:
Tak , ja jednak pozostane przy swoim, a Ty przy swoim i takie nasze prawo :D a po za tym gratuluję pięknego kwitnienia u vandzi.
Iloma kwiatkami Cie obdarzyła?
Vanda ma 4 kwiatki, jak kwitła wiosną miała 6. Ta Vanda ma korzenie wewnątrz wazonu, ponieważ kupiłam ją wiszącą i miała korzenie w dół, a teraz jej nie idą w górę, bo jej wazon jest bardzo wysoki i muszą być w środku. A różowej to rosną jak chcą. Bardzo się o nią martwię, bo ma plamki na górnych liściach. Ale wszystkich Vand mam niestety bardzo mało, bo 5 dorosłych i 2 sadzonki. Chciałabym mieć chociaż 10, a najlepiej 15-20, szkoda, że zajmują tak dużo miejsca...
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

dorotakol pisze:Danusiu już 12 :shock: to znowu jedna do koszyczka wskoczyła :D u mnie też dwie przybyły :wink:
Dorotko...ja gdzieś podawałam,że mam ich jedenaście,bo zapomniałam o jednej wiszącej.Ale od jakiegoś czasu i ta wisząca mieszka w wazonie.
Za to w ubiegłym tygodniu do koszyczka wskoczyła pomarańczowa ascocenda z czego się bardzo cieszę.Ma trochę mało korzeni,ale zdrowo wygląda :D
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”