Mój ogródek - cilla77

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Kasiu. Co u Ciebie? Widziałam Twoje piekne hortensje w wątku hortensjowym. Ja juz prawie skończyłam rabatę hortensjową. Została do zrobienia ścieżka ale to już zostawiam na przyszły rok. Dziś dokupiłam jeszcze jedną hortemsję, pierwszą piłkowana w moim ogrodzie, Blue Bird. Złożyłam zamówienie w Rosarium na Eden Rose 85, 3 Erotiki, 2 Leonadro da Vinci i 2 Marie Antoinette. A LM chcę kupić Acropolis tez chyba 2 szt i będę szukać Niny Weibull potrzebuje chyba 6 sadzonek, 2 Boniki i 1 Chopina. Tak już bym chciała skońmczyć z tymi nasadzeniami. Pochłaniają mi strasznie dużo czasu. Kupiłam trochę cebulek Z tulipanów udało mi się kupić Angelique i Apricot Beauty, które tak pieknie pokazywał na zdjęciach Mieczysław eMZet. Kupiłam też sporo cebulicy syberyjskiej, którą bardzo lubię. Nie widziałam natomiast cebulicy hiszpańskiej. Odezwij się co słychać w Twoim pięknym ogrodzie. jakie zmiany szykujesz.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

witaj Kasiu jeszcze mnie u Ciebie nie było :wink: ale jakies dobre duchy tego forum przygnałay mnie na poranna kawe do Ciebie :D przeszłam wszystkie posty od początku i musze powiedzieć prześlicznie, jestem pod wielkim wrażeniem róznorodności roslin, ich kondycji i Twojej pracy włożonej w ogród, to wspaniałe miejsce z pewnościa będę Cie odwiedzała. Pozdrawiam ciepło Isia
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności:)
Dziewczyny dziękuje również za odwiedziny!
Zastanawiam się ostatnio jak niektórzy z Was znajdują czas na tak aktywne "forumowanie"? Mnie się ostatnio nie udaje po mimo wielkich chęci. Praca, praca, praca.... :cry:
Za to w weekend zamierzam nadrobic zaległosci! :wink: Przede wszystkim zamieszczę ostatnie zdjęcia z ogródka. Zbliża się połowa września a w moim ogrodzie całkiem całkiem kolorowo. Chcę się cieszyć jeszcze ostatkami lata ale już powoli zaczynam myśleć poważnie o jesieni, zabezpieczeniu roślin, ostatnim jesiennym dożywieniu i czywiscie przesadzaniu :wink: Przesadzaniu, którego miało nie być ale musi jeśli ma być ładne ROSARIUM :D To marzenie nr 1! Póki co nadrabiam fotki :D

Ślicznie krzewiąca się NN
Obrazek

Hortensje i moje tytonie - przypadkowe połącznie i chyba fajne :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zafascynował mnie ten owad! W powietrzu niczym koliber spijał nektar przekwitających floksów, głośno brzecząc i szybko się przemieszcając. Cudowny! Ktoś go zna?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kronenbourg
Obrazek

Fishemran Friends
Obrazek

Charles Austin
Obrazek

Piękna nieznajoma :cry: (jedna z uratowanych markietanek za 1,50zł) :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Winogronka, w tym roku udało mi się uratować owoc przed mączniakiem (będzie winko)
Obrazek

Obrazek

Charles Austin
Obrazek

Obrazek

Tawułka
Obrazek

Anabelle w jesiennych barwach
Obrazek

Moje asterki odm Ping Pong Mix
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosa de Rehst Zaczynam ją bardzo doceniać. Piękne krzaczysko się robi, nie choruje na nic i kwitnie non stop!
Obrazek

Obrazek

Hortensja dębolistna - zdrowiutka, slicznie się przebarwia
Obrazek

Romantyczna New Dawn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fishermans Friends - niestety mączniak okrutnie go męczy
Obrazek
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Witam Cię Kasiu! doprawdy nie wiem czemu tak późno do Ciebie zawitałam. to nie jest ogródek ROD, toż to raj na ziemi !!! podoba mi się przebardzo!!, ogrom i kompozycje roślinek zachwycają! ależ z Ciebie ogrodniczka dziewczyno! kiedy u mnie będzie tak pięknie (może po 10 latach? hi hi)
Widziałam że masz dużo hortensji, ja w swoim wątku pisałam o problemach z moją, może jako znawczyni doradzilabyś co zrobić. W tamtym roku, moja dobra teścowa chciała je odmłodzić nie wiem czy kwitły wcześniej bo dopiero kupiliśmy ogródek) poprzesadzała je i ścięła prawie całkowice. W tym roku puściły troche liści ale nie zakwitły, są teraz w samym słońcu, proszę doradz przesadzać je? czy jeszcze sie uratują i zakwitną kiedyś? będę wdzięczna za informacje :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Te różyska , faktycznie rosną u Ciebie Kasiu, jak na sterydach :shock:
Obrazek
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pięknie :D
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Śliczne zdjęcia Kasiu. Nie chcę sie powtarzać więc powiem krótko - piekny ogród. Zaciekawiłaś mnie planami dotyczącymi rosarium. Powiesz troszkę czy poczekasz aż będzie gotowe? W moim ogrodzie nastapiło przyspieszenie, bo dwoje przemiłych młodych ludzi przyszło mi z pomocą i moge powiedzię, że ogród nabrał takiego kształtu o jakim marzym i do którego Ty mnie namawiałaś. Chciałam napisać "ostatecznego kształtu" ale pod wpływem tego Forum zmiana goni zmianę, więc nie będę się zarzekać. Jezeli jutro nie będzie padać, będę robić opryski i sadzić troche cebul. Dziś sporo pieliłam i wyrzuciłam róże, które sprawiły mi wielkie rozczarowanie Sweet dream. Kwitły tylko w czerwcu, zupełnie nieciekawie. Na ich miejsce chcę posadzić Bonike. Ale to już raczej w październiku.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18

Post »

Kasiu, jestem pod poteznym wrazeniem ogladajac zdjecia Twojego ogrodu. Niesamowita roznorodnosc kwiatow. Rowniez rosliny bardzo zdrowe i zadbane. Gratuluje.

Twoje zdjecie na wsi (na 6 stronie) przypomina mi moja rodzinna wioske w poznanskim (Kaliszkowice Kaliskie).
W czasie weekendu przeczytam wszystkie Twoje komentarze.
Jeszcze raz gratuluje ogrodu,
Marek
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu żadnego dopingu dla moich róż nie stosuje :wink: A niech trochę sobie szukają jedzonka i się wysilą a na pewno kilkanaście cm w głąb ziemii coś znajdą :D Ale faktycznie rosną, rosną!:)

Isiu, Bogusiu bardzo dziękuje za odwiedziny. Zapraszam ponownie. O planach mojego minii rosarium i małego zarysu wkrótce napiszę :wink:

Marku dziękuje za odwiedziny i miłe słowo. Tak, bardzo kocham kwiaty i lubię je mieć w ogrodzie. Najbardziej właśnie te pospolite z wiejskich sielankowych ogrodów.
Tak, to zdjęcie z przepięknych wiejskich okolic w opoczyńskich stronach (woj. łodzkie) Co rok spędzam tam wakacje! Polska wieś i jej przyroda jest dla mnie najpiękniejsza! Widzę Marku że Ty tez miło wspominasz swe rodzinne strony :)

A tu kolejne zaległe foteczki z przed tygodnia

Fredensborg - kwitnie nieprzerwanie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pergole obsadzone w tym roku pnącymi różami: Alchemyst, Rosarium Utersen, , Parade, Gold Shower i powojnik The President
Obrazek

Róża The Fairy
Obrazek

Obrazek

Charles Austin
Obrazek

Hortensja bukietowa Pinky Winky
Obrazek

Obrazek

Oczko wodne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grzybki :D
Obrazek

Pinky Winky
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża Chopin
Obrazek

Obrazek

Boczny pęd pewnej parkowej róży (z pracy), która strasznie mi się podoba - wsadziłam w donice i czekam co z tego wyjdzie. na razie stoi zielony :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Angielka NN - może ktoś zna?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obrazek

Kasiu, czy ta NN nie jest przypadkiem "Queen of Sweden"?
http://www.davidaustinroses.com/english ... showr=4074

Przypomina mi rownież starszą różę Davida Austina "Heritage":
http://www.regannursery.com/roses/detai ... 5074FF4F6D

Hania podaje że to moze jest Scepter'd Isle/AUSland.
Nie znam tej róży ale po zdjęciach widać że róża AUSland jest bardzo
fikuśna z kolorem, w zależnosci od temeratury może mieć różny odcień.
Natomiast Twoja NN na zdjęciu wygląda na kolorowo stabilną.
Marek
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obrazek
A ta NN może być angielka "Scarborough Fair"
http://www.davidaustinroses.com/english ... showr=4334
Marek
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękna masz jesień w ogrodzie :D czy Chopin jest cytrynowy czy biały ??
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku, bardzo dziękuje za bezinteresowne próby rozpoznania moich NN róż! :D Rzeczywiście podana przez Ciebie propozycja Queen of Sweden bardzo mi pasuje, choć różę mam pierwszy rok (zresztą jak wszystkie moje :wink: ) i nie znam jej jeszcze dobrze. To jedyne zdjęcie i jej kwitnienie. Kolor faktycznie ma zdecydowanie stabilny, ale ja już zgłupiałam.... :roll: Hani propozycja też mi odpowiadała ale teraz chyba Twoja bardziej.....
Natomiast proponowana przez Ciebie Scarborough Fair dla drugiej NN trochę mi nie pasuje. A co myślisz o podobieństwie do niej angielki Lucetta? :wink:
http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=2055&tab=1

A tu fotki mojej ale z pąkami

Obrazek

Obrazek

Isiu, dziękuje za odwiedziny. Rzeczywiście jest u mnie w ogrodzie sporo jeszcze kolorków ale zimnisko straszne. Choć week zapowiada się ładnie. A co do Chopina - powiem Ci że nie jest ani zdecydowanie biały ani cytrynowy. Dla mnie jest cytrynowo- biały! :wink:
Fantastyczne fotki Chopina prezentuje Deirde!
ZObacz!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=160
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Pewnie nic nowego nie napiszę ale róże masz śliczne,hortensje również.
I taki piekny,zadbany ogród.
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kasiu, może to Lucetta. Nigdy jej nie widziałem, zatem zajrzałem do katalogu Dawida Austina i róża Lucetta (nazywa się jak postać z książki Szekspira "Dwóch dzentelmenów z Verony") jest bardzo duża. Zarówno krzak, sklasyfikowany jako pół-pnący, jak i kwiat jest ogromny. Kwiat otwiera sie całkowicie, i gdy jest płaski, średnica kwiatu dochodzi do 15 cm. Wygląda prawie jak mały słonecznik. Płatki (jak na Twoim zdjęciu) są jaśniejsze na wewnętrznej stronie niż na wewnątrz. Po otwarciu rozjaśnia się i bieleje. Czy Twoja róża jest podobna?
http://www.davidaustinroses.com/english ... ?showr=536
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”