Albicja, drzewo jedwabne (Albizia julibrissin) - uprawa, pielęgnacja, sianie
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Albicja. Drzewo jedwabne (Albizia julibrissin)
2 lata próbowałem z nasion i zawsze po urośnięciu cit większym padały . Kupiłem dużą sadzonkę i kłopot zniknął ;)
Nie przesadzaj bo są za małe ( moje zdanie )
Nie przesadzaj bo są za małe ( moje zdanie )
Maniak roślin egzotycznych 

- piterrs
- 100p
- Od: 19 maja 2012, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oki tylko boję się, że w tych maleństwach zaraz je coś trafi 
W kazdym razie bardziej zależy mi na tym czy one wszystkie trzy mogą rosnać w jednej doniczce - czy raczej osobno. Oczywiście jeszcze poczekam z przesadzaniem. Z nimi dopiero eksperymentuję, więc zdaję się na Wasze doświadczenie w tej materii.
Pozdrawiam
Pit

W kazdym razie bardziej zależy mi na tym czy one wszystkie trzy mogą rosnać w jednej doniczce - czy raczej osobno. Oczywiście jeszcze poczekam z przesadzaniem. Z nimi dopiero eksperymentuję, więc zdaję się na Wasze doświadczenie w tej materii.
Pozdrawiam
Pit
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poczekaj z przesadzaniem aż będzie kilka liści właściwych i ziemia będzie szybko wysychać po podlaniu. I raczej radziłbym ich nie łączyć, chociaż to już jest kwestia Twojej inwencji 

- piterrs
- 100p
No dobra dobra to nie przesadzam i nie łączę. Kurde nie dadzą się nacieszyć roślinkami
(żarcik)
Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Pit

Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Pit
- stalewiak
- Kontakt:
Moja duża albizia jeszcze w ciemnej piwnicy . Zastanawiam się kiedy ja powoli wybudzac że snu zimowego 

- piterrs
- 100p

- stalewiak
- Kontakt:
Nie zmieści sie na parapecie i chyba za szybko na takie coś . Myślę że 1 marca 2013 wezmę ją do tej cieplejszej piwnicy 

- piterrs
- 100p
No widzisz a moje wszystkie trzy sie mieszczą
:D:D
Jak już Twoja ujrzy światło dzienne to się pochwal koniecznie. Ja mam nadzieję, że moje przetrwają - póki co jeszcze dają radę i wypuszczają kolejne listki... tfu, tfu ... jak to robi moja babcia, żeby nie zapeszyć
Pozdrawiam
Pit

Jak już Twoja ujrzy światło dzienne to się pochwal koniecznie. Ja mam nadzieję, że moje przetrwają - póki co jeszcze dają radę i wypuszczają kolejne listki... tfu, tfu ... jak to robi moja babcia, żeby nie zapeszyć

Pozdrawiam
Pit
- stalewiak
- Kontakt:
No to jest w nich najlepsze z tymi liśćmi 
Zobacz mój film jaki zrobiłem latem
http://www.youtube.com/watch?v=Fl4Vq2U1xUg
Moja dalej śpi w piwnicy

Zobacz mój film jaki zrobiłem latem

http://www.youtube.com/watch?v=Fl4Vq2U1xUg
Moja dalej śpi w piwnicy

- stalewiak
- Kontakt:
piterrs masz działkę ? Jak tak to jaki problem zbudować palmiarnie ;)
Jeszcze jeden film z jesieni
granat z nasiona który powoli się budzi już i albizia
http://www.youtube.com/watch?v=sxOXzJy_tAo
Jeszcze jeden film z jesieni
granat z nasiona który powoli się budzi już i albizia

http://www.youtube.com/watch?v=sxOXzJy_tAo

- piterrs
- 100p
Nie mam działki niestety
Taras w bloku od strony południowej, albo antresola na poddaszu - to wszystko co mogę jej zagwarantować 
A moje granaty z nasionek (wysiane w wakacje 2012) - już również zaczęły wypuszczać nowe listki - chyba też im sie coś poprzestawiało w tych ich cieniutkich łodyżkach.
Jeszcze mało reprezentacyjne sa te listki z poprzedniego roku - ale jak sie rozwinie na nowo to będzie bardzo sympatycznie 

A moje granaty z nasionek (wysiane w wakacje 2012) - już również zaczęły wypuszczać nowe listki - chyba też im sie coś poprzestawiało w tych ich cieniutkich łodyżkach.

- stalewiak
- Kontakt:
No to szkoda
.Tylko co zrobisz jak albizia urośnie duża bo przeca to drzewo

- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wow, błyskawicznie Ci rosną
- jaką mają temperaturę?
Pewnie ciepło, obawiam się tylko że mają trochę za mało światła jak na te warunki termiczne, bo się wyciągają.
Ja 1 lutego wysiałem bardzo podobną do albicji roślinę i do tej pory jeszcze się nie rozwinął pierwszy liść właściwy. Albicja jednak u mnie też była szybsza.

Pewnie ciepło, obawiam się tylko że mają trochę za mało światła jak na te warunki termiczne, bo się wyciągają.
Ja 1 lutego wysiałem bardzo podobną do albicji roślinę i do tej pory jeszcze się nie rozwinął pierwszy liść właściwy. Albicja jednak u mnie też była szybsza.
- piterrs
- 100p
Szczerze mówiąc żadnych specjalnych zabiegów nie poczyniłem - stoią sobie zwyczajnie na parapecie na oknie południowym - co prawda nad grzejnikiem, a że parapet drewniany to od spodu ma troche ogrzewania. Już od weekendu niczym nie osłaniam więc temperatura raczej pokojowa. Wstawiłem wszystkie trzy małe do jednej większej doniczki z keramzytem na dnie - żeby miały wilgoć parującą przez ten parapet który jest pod spodem - no i oczywiście codzienie rano i wieczorem obowiązkowe - spryskiwanie
Szczególnie, że ziemia delikatnie przez dzień mimo wszystko wysycha. Z tym światłem to też ubolewam, ale niestety nie ma możliwości większego rozpieszczania. O lampcę mogą zapomnieć ;) Jak do wiosny wytrzymają to będą miały więcej
Jak to ktoś napisał wcześniej "Albo rośnie bez żadnych szczególnie dodatkowych zabiegów, albo nie" - chociaż nie ukrywam, będę żałował jak nie przetrwają przynajmniej do następnej zimy
Stalewiak jak wytrzymają i urosną duże to wesprę wspólnotę mieszkaniowa i posadzimy na osiedlu - będzie miło poppatrzec przynajmniej

Pozdrawiam i będę oczywiście na bieżąco relacjonował
Pit

Szczególnie, że ziemia delikatnie przez dzień mimo wszystko wysycha. Z tym światłem to też ubolewam, ale niestety nie ma możliwości większego rozpieszczania. O lampcę mogą zapomnieć ;) Jak do wiosny wytrzymają to będą miały więcej

Jak to ktoś napisał wcześniej "Albo rośnie bez żadnych szczególnie dodatkowych zabiegów, albo nie" - chociaż nie ukrywam, będę żałował jak nie przetrwają przynajmniej do następnej zimy

Stalewiak jak wytrzymają i urosną duże to wesprę wspólnotę mieszkaniowa i posadzimy na osiedlu - będzie miło poppatrzec przynajmniej

Pozdrawiam i będę oczywiście na bieżąco relacjonował
Pit