Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu miło Cię poznać. :D
Cieszę się, że w Podórkowym przybywa tyle roślinek. Niebawem ładnie wszystkie się rozrosną i będzie tam bardzo miło posiedzieć. Zieleń i Twoje zgrabne rączki ożywią ten zakątek na dobre. :wink:
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa, Twój ogródek pięknieje w oczach :D

Wrócę jeszcze na chwilę do tojeści - ja na niej jeszcze różowe widziałam, dlatego napisałam tricolor.Nie wiem czy powinna taka być, może to tylko zmęczenie rośliny w OBI.
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ewa, coraz ładniej, i jakie bogactwo roślin..... :)

Uważam, ze i tak poczta się postarała, nawet rośliny przepakowali- koniec świata, że też takiego poświęcenia, doczekalim ze strony PP :lol:

Chłodno w dalszym ciągu,ale to znaczy, że można jeszcze sadzić rośliny, przy takiej pogodzie na Bank się przyjmą..... :wink:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

W chłodzie i mglistości poranka Was witam:Eury,Evluk,Kocino,Elżbietko, Kogro, Don Arturze
Eury-pogoda sprzyja i myślę,że wszystko się przyjmie.Evluk też tak uważa.Rozśmieszyła mnie Poczta Polska załączając zafoliowane przemoczone od dołu pudełko...Przypomniały mi się przesyłki ze Lwowa ze stanu wojennego zakreśloną treścią.
Marto-moja tojeść bicolor jest na bank,zaraz zaczęła oficie kwitnąć i jest bardzo dekoracyjna.Ta od Oli z Zakopanego też powinna niebawem ruszyć,w końcu ma podtatrzańskie letnie temperatury.Jeszcze jakąś kupiłam na placu, chyba nawet dwie,a od Empuzy mam obiecane kropkowane.
Elżbietko-ławka zamówiona,br.Rafał deski już ma przygotowane, a o. Marek dostał specyfikację na gwoździe, kleje itp.Teraz zapalili się do wyrobu ławek rustykalnych z gałęzi według wzoru dostarczonego przez Hankę u Rivendel, wydrukowałam im.
Bogusiu-no wiem ile mokry piasek waży,do podwórkowego wlokłam worek piachu na rowerze niby z najbliższego sklepu,najgorzej było przeciągnąć go po schodach w górę do sieni i zwlec po drugich stronach w dół na podwórze.Chciałam mieć do przechowywania roślin w zimie.Nie jest to lekka praca :lol: Filip chyba już nie rośnie,ale mógł nabrać mięśni.On dużo biega,łazi po drzewach,spala co zjadł ja bym mu latem nie ograniczała, zimą tak- dać mniej kalorycznie.
Idę na plac po czerwony barszcz i po żurek, po jarzyny, owoce-wszystko na przyszły tydzień bardzo zajęty odbiorem prac semestralnych, egzaminem wstępnym z uzdolnień plastycznych, ostatnimi poprawkami przed obroną prac na Studium Podyplomowym i domierzaniem ołtarza z relikwiami św. Fruktuazego Męczennika u SS Wizytek .Jak wpadnie mi coś ciekawego do podwórkowego w bardzo umiarkowanej cenie to też chyba kupię.Może ceramiczne donice kupię na te dwa olki które stoją w ogrodzie?
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewuniu jak tam zdjęcia?
Udało się zgrać?
Mam chwilkę, przyszłam poglądąć :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lisko-pożyczyłam swój aparat studentowi, umówiłam się z Piotrkiem na poniedziałek w pracy,on sobie zgra swoje fotografie z kościoła SS Wizytek potrzebne do rysunków z kaplicy św. Rocha,bałam się,że znowu będą problemy z netem jak to w weekend.Jest w domu jeszcze trochę gorszy Canon i nim zdjęcia paczki od Eury zrobiłam. No niestety orliki podróży jednak nie przeżyły.Nic z nich nie będzie.
Kupiłam od mojego ogrodnika mikołajka ale płaskolistnego,posadziłam obok mikołajka alpejskiego na najbardziej słonecznej rabatce.I ponieważ przyplątała mu się jakaś jedna zapóźniona żurawka też ją wzięłam i posadziłam przy hostach. Żurawka jest taka soczyście zielona z czerwonym kwiatuszkiem.Delikatniutka.
Pies wykopał w grządce przygotowanej pod iryski syberyjskie kolejny dół i schował sobie mała doniczkę lekko pogryzioną, nie zasypywał.Sprzątnęłam cztery kupy rano, powiedziałam właścicielowi,że jest przepis nakazujący sprzątanie po zwierzętach i nie wiem czemu tego nie robią.Poszedł poszukać czy nie ma czegoś przy śmietniku, a pies uwalił kupę nr 5 przy paprociach.Sprzątnęłam.Czy to jest normalne?
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:Pies wykopał w grządce przygotowanej pod iryski syberyjskie kolejny dół i schował sobie mała doniczkę lekko pogryzioną, nie zasypywał.Sprzątnęłam cztery kupy rano, powiedziałam właścicielowi,że jest przepis nakazujący sprzątanie po zwierzętach i nie wiem czemu tego nie robią.Poszedł poszukać czy nie ma czegoś przy śmietniku, a pies uwalił kupę nr 5 przy paprociach.Sprzątnęłam.Czy to jest normalne?
Ewa - przepraszam, ale uśmiałam się jak norka przy tym opisie :D Wiem, że to nie jest śmieszne, bo sama dostaję wścieku sprzątając psie kupy u siebie na rabatkach. Wczoraj wyrzyciłam kolejne gałązki połamanego pierisa i szlag mnie bierze :evil: Ale wygląda na to, że w polskich warunkach to jest norma.. :?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ewuś, psia kupa też dobra.
Nie wyrzucaj, proszę, zakop w grządce.
Niby nawóz nie tylko roślinny ale próchnica z niego przednia.
Wiem, bo kiedyś zsypywaliśmy pasi g* do dołu.
I po pewnym czasie, po zasypaniu kopałam ziemię na taczkę,
aż trafiłam na cud-mód . Sypkie próchno, leciuchne, bezzapachowe, żyzne.
Teraz, gdy psiaki nie wytrzymają i zrobią na trawnik,
wrzucam w dziurkę w grządce.
I rośnie gąszcz.
( To miejsce pod lawinami dachowymi - same byliny)
Obrazek

Cieplieluszki od Nawozoroba :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto i Hanko-wyrzucam w jedno miejsce pod ścianę, tam gdzie te resztki gałęzi i korzeni.Mam nadzieję na pomocnika, który wykopie dół na to wszystko,będzie w sumie kompost.W tym miejscu bardzo ciężko się kopie.
Ja też kiedyś będę miała takie wielkie byliny.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ewo, pozwól, że w Twoim wątku podziękuję Hani za dobrą radę-odnośnie psich kup :wink:
Mam 2 psy :roll:
Ale będzie fajny kompost ;:215 ;:109
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Od: 1 kwie 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No cóż to raczej norma że psy kupy walą :wink: .....a że pod paprocią....kulturalnie ma być :twisted: może listków potrzebował...
Szkoda orlików - tym razem wyślę ci nasiona :evil: Wiem że moje fijołki liście mają ogromniaste - ale tylko u mnie.U babci kulturalnie skromne są.No fakt że w tym roku obornika im ze szczerego serca podsypałam...no ale żeby tak po nim wybujać??
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Post »

Wiecie, z tym nawozem to prawda, tyle że przy okazji wszystko jest połamane. U mnie jeszcze mnóstwo młodziutkich roślin i NIE MOżNA po nich deptać. Poza tym jeśli kupa leży na ziemi, to ok. Ale nie zawsze tam właśnie jest. I nie w jednym całym, "stałym" kawałku. Przepraszam, nie chcę Wam obrzydzać.. :(

Przynajmniej się wyżaliłam - przepraszam Ewa że u Ciebie...
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hmmm...z całym szacunkiem....niech właściciel sprząta po swoim psie....nie pozwalaj na coś takiego!

kurczę,że ludzie się nigdy nie nauczą.. :cry: psa na podwórko żeby się załatwił...że też nie mają takiego pomyślunku że kobieta się urabia wszyscy na tym skorzystają....
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanko, Evluk,Marto, Tess, Eury-Nic nie szkodzi,temat jak temat.Społecznie ważny.
Wykopię dołek na guano,skoro Hanka mówi,że to takie dobre?
Zrobi się ciepło,lepiej mieć to zasypane,bo muchy, bo smrodek .
Podlałam rukole od br. Jana,jedna wygląda dobrze, jedna trochę gorzej,ale tez chyba się przyjmie, ta największa chyba nie.Fiołki już się podnoszą i ta młoda rozsada nie wygląda źle jak na pierwszy dzień po posadzeniu.Bardzo się cieszę z obu mikołajków.Ciekawe czy nadmorski występuje tylko w stanie dzikim,czy też bywa ogrodowy?Wiatr nadal porywisty ale zmienił kierunek i jest zdecydowanie cieplejszy.
Słuchajcie co zrobić,na języczce i hoście są lepkie plamy takie jak na starej leszczynie, która jest stoczona przez mszyce,ona jest niedaleko.Czy umyć liście wodą z octem?
Robię o.Benedyktowi sok z kwiatów dzikiego bzu, chciał,żeby i jemu coś tylko dla niego zrobić i trochę kwiatów w eremie zebrał, mam przepis na 50 kwiatostanów,litr wody,kilo cukru i 1 cytrynę, dozbierałam trochę kwiecia z duszą na ramieniu w Lesie Wolskim, żeby było choć na 3/4 tego co w przepisie.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam bardzo serdecznie :)
Ewo Janinko w podwórkowym juz coraz ładniej. Widac wkład pracy jaką włożyłaś. Z czasem roślinki się rozrosną i będzie pięknie posiedzieć , przysiąść na ławeczce, którą braciszkowie zrobią.
Może chciałabyś coś z naszej działki, chętnie się podzielę.

na przykład tojeść kropkowana

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”