Storczyki Leszka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Storczyki Leszka

Post »

Gigantyczny jest ten storczyk :)
Czasem się zdarzają takie pętelkowate pędy z tego co zaobserwowałam na forum.. i zwykle nic nie można poradzić, bo duże ryzyko złamania.
Czekam na Cambrię w rozkwicie:) Tak swoją droga ostatnie zdjęcie jest b. dobre.
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ olbrzymi jest ten phalaenopsis. To jedna roślina? :shock:
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Mala_MI pisze:Ależ olbrzymi jest ten phalaenopsis. To jedna roślina? :shock:
Tak, to jedna roślina :).
Kaja-gr pisze:Gigantyczny jest ten storczyk :)
Czasem się zdarzają takie pętelkowate pędy z tego co zaobserwowałam na forum.. i zwykle nic nie można poradzić, bo duże ryzyko złamania.
Czekam na Cambrię w rozkwicie:) Tak swoją droga ostatnie zdjęcie jest b. dobre.
a dziękuję :)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

To ja już doczekać się nie mogę tych fotek poklatkowych...Pamiętam, że ogolądało się je prawie...jak filmik rozwoju poszczególnych pączków :D

Piękny falek..może uda się temu pędzikowi przebić ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

ale z niego gigant. co ty robisz że aż tyle kwiatów.....?
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotr=) pisze:ale z niego gigant. co ty robisz że aż tyle kwiatów.....?
Wszystko już opisywałem w tym wątku - proponuję zacząc przeglądać gdzieś od 5 strony i wszystkie moje "sposoby" można tam znaleźć
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Tu muszą wchodzić w grę jakieś siły tajemne, ten storczyk nie zachowuje się jak zwykły storczyk. ;)
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

:wit Leszku nieraz oglądałam Twoje osiągnięcia ze storczykami aż w końcu postanowiłam zostawić po sobie ślad.
Twoje kwitnienia sa zachwycające a storczyki wyglądają jak drzewa obsypane kwiatami.
Dzięki Tobie sama zaczęłam stosować U. ale dodatkowo na przemian z innymi nawozami.
Twój storczyk sprezentowany przez sąsiadów ani myśłi odpocząć, obciąłeś mu te pędy a on kolejne wypuszcza ;:138
Jestem ciekawa co stało się z tym pędem zablokowany ?
Może powiesz co nowego słychać u Twoich storczyków, czy Cambria zakwitła ?
Jestem ciekawa kolejnego filmiku ;)

Pozdrawiam serdecznie i proszę, pokaż nam swoje wspaniale kwitnące storczyki :D
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haim pisze:Jestem ciekawa co stało się z tym pędem zablokowany ?
Ten zablokowany pęd przez pewien czas rósł, zwiększając po prostu średnicę pętelki, po czym pewnego dnia się zatrzymał - i nic więcej się nie dzieje :(. Ani się nie złamał, ani nie przebił... na razie po prostu mam taką pętelkę ;)
Haim pisze:Może powiesz co nowego słychać u Twoich storczyków, czy Cambria zakwitła ?
Jestem ciekawa kolejnego filmiku ;)
Cambria zakwitła - 2 raz zresztą w tym roku - ma już 3 kwatki.... filmik się oczywiście przygotowuje, chociaż jak zacząłęm podglądać zdjecia, to chyba niestety nie wyjdzie zbytnio dobry. Mamy teraz taki okres, że zdecydowanie długośc nocy przeważa nad dniem, i z tego powodu większa częśc zdjęć jest po porstu czarna (brak oświetlenia). No nic.. poczekam na koniec zdjęc i zobaczymy co z tego bedzie. Niestety takie filmy najlepiej pstrykać w okolicy czerwca.

Ale w międzyczasie dostawiłem jeszcze jeden aparat i uruchomiłem go w trybie zdjeć z lampą błyskową, tak aby wyeliminować efekt nocy - udało mi się uzyskać filmik z otwarcia jednego kwiatu cambrii. Cały proces trwał około 40h - zapraszam do obejrzenia po tym linkiem :

http://vimeo.com/16980200

Niestety, takie zdjęcia z lampą mają to do siebie, że każda klatka wychodzi różnie mocno naswietlona - stąd takie dziwne mruganie filmu, które i tak już jest dośyć mocno złagodzone filtrami podczas skąłdania filmu.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie oglądnęłam filmik, mimo błysków i tak widok otwierającego się kwiatu jest niesamowity ;:138

Szkoda tego pędu u storczyka, ale znając już Twoje możliwości, niedługo wyrośnie nowy :D

Mam jeszcze do Ciebie pytanie w sprawie oświetlenia typu led, bo widziałam, że własnoręcznie skonstruowałeś doświetlanie dla kiełkujących warzyw i kwiatów.
Mam listwę, która ma 30 led białych.
Mąż zainstalował mi ją, żeby oświetlała zlew i szafkę w kuchni.
Mam tam też poustawiane kwiatki,na szafce m.in akwarium ze storczykami a także aloesa, który wymaga przecież więcej światła.

Listwa jest zamontowana ok. 45cm nad akwarium a 25xm nad aloesem.

Moje pytanie brzmi, czy jest to możliwe, aby w takiej odległości oświetlenie działało na moje rośliny ?
Moja ciekawość jest spowodowana tym, że aloes zaczął wypuszczać pęd kwiatowy :shock:

Pozdrawiam serdecznie :)

GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Wielkie brawa Leszku za film!!
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haim pisze: Mam listwę, która ma 30 led białych. Mąż zainstalował mi ją, żeby oświetlała zlew i szafkę w kuchni.
Mam tam też poustawiane kwiatki,na szafce m.in akwarium ze storczykami a także aloesa, który wymaga przecież więcej światła.
Listwa jest zamontowana ok. 45cm nad akwarium a 25xm nad aloesem.
Moje pytanie brzmi, czy jest to możliwe, aby w takiej odległości oświetlenie działało na moje rośliny ?
Cały problem z diodami LED polega na tym, że rozpiętość mocy pojedynczej diody LED - w zależnośći od producenta i konstrukcji - może się wahać pomiędzy 0.05W a 5W... czyli może być nawet 100 krotna różnica wypromieniowanej energii z jednego takiego elementu elektroniczego. Do tego jeszcze dochodzi fakt, że każda roślina odbiera i nejlepiej syntezuje przy nieco innych długościach światła - sa rózne rodzaje chlorofili (stąd też wynikają nieco różne kolory liści roślin) a białe LEDy mają różnie rozłożne widmo w którym promieniują. Z tego powodu badzo trudno jest jednoznaczne powiedzieć, że np. 30 diod LED wsyatrcza na 1m kwadratowy roślin.

Generalnie najlepiej jest sprawdzić ile twoja listwa pobiera mocy z sieci - powinna tam być podana tak informacja na obudowie. Generalnie uznałbym, że jest dobrze, jeżeli taka lampa ma około 40W-80W poboru mocy przy oświetleniu 1m2 powierzchni (w zależności od długości czasu naświetlania). W moim naświetlaczu miałem 15W mocy podanej w światło czerwone i 5W w niebieskie. Niestety nie wiem jak moc jest dzielona na poszczególne kolory w LEDach białych, ale zakładając że dzielona jest równomernie na 3 podstawowe kolory (RGB - czerwony, zielony, niebieski) to mając lampę 55W - to pewnie około 10W jest tracone do ustabilizowania prądów w LEDach, a pozostałe 45W mogło by być rozdziwlone na 15W w czerwonym, 15W w niebieskim i 15W w zielonym - co powinno dać bardzo zadowalającą moc do oświetlenia ~1m kwadartowego powierzchni z kwiatkami.

Co do wypuszczania pędu kwiatowego - to powody mogą być zupełnie inne niż duże natężenie światła. Rózne rośliny stymulują różne czynniki do wybrania momentu kwitnienia. Dla jednych roślin taki wyznacznikiem jest osiągnięcie odpowiedniej wielkości, dla innych jest to zdecydowane wydłużenie się dnia w stosunku do nocy (tutaj najlepszym przykładem jest poinsencja którą trzeba trzymać zupełnej ciemności pod wiaderkiem przez bodajże 2 miesiące, po naście godzin dziennie i potem po odkryciu niezawodnie zakwita). Jeszcze innej ciekawej rzeczy się dowiedziałem szukając informacji o naświetlaczach LED, gdzie osoby kóre hodują pewne rozweselające roslinki pod czerwonymi LEDami wybierają porę kwitnienia przez dołożenie LEDów niebieskich - roślina ponoć natychmiast rozpoczyna kwitnienie kiedy zwiększa się udział światła niebieskiego w widmie.

Możliwe, że tutaj również zadziałał podobny mechanizm - czyli na przykład przez sztuczne przedłuzenie długości dnia aloes uznał, że to już odpowiednia pora aby zakwitnąć. Niekoniecznie musi to oznaczać, że naświetlenie jest wystarczające mocne. O tym pewnie przekonasz się po miesiącu obserwując rośliny, czy aby na pewno prawidłowo sie rozwijają.

Czy możesz nam powiedzieć jaki ten panel LEDowy używacie (firma/model)?
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku :wit
Dziękuję za bardzo szczegółowe wytłumaczenie ;:180

No więc odpowiadam na pytanie.
Panel LEDowy jest firmy KOBI model LED TRAMO 3528 150 IP65.

Co do sztucznego przedłużenia dnia dla aloesu, to mogę powiedzieć tylko tyle, że od kiedy wrócił z wakacji w ogrodzie, to siedzi w domku bez dostępu do światła naturalnego.
Jest jedynie oświetlany LEDami.
Stąd właśnie moje pytanie, czy tego typu oświetlenie może mieć wpływ.
Oczywiście będę obserwować moje rośliny, dodam, że pod koniec miesiąca mam zamiar zaopatrzyć się w lampy doświetlające.

Pozdrawiam,
Asia :)

Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haim pisze:Panel LEDowy jest firmy KOBI model LED TRAMO 3528 150 IP65.
TRAMO 3528 150 IP65 - to jest oznaczenie takiego samoprzylepnego paska z LEDami, który ma nominalnie 150 LEDów typu 3528 na 5m bieżących i pokryta jest silkonem uszczelniającym (klasa wodoszczeności IP65).

Czy tak dokładnie to wygląda, że macie odcięty pasek o długości 1m z takiej samoprzylepiej taśmy zasilanej z 12V, a nie jest to żadna specjalna lampa/panel z oprawami i diodami LED duzej mocy ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Leszku, tak to dokładnie wygląda.
Tylko mój Mąż ma to jeszcze w oprawie.