Czasem się zdarzają takie pętelkowate pędy z tego co zaobserwowałam na forum.. i zwykle nic nie można poradzić, bo duże ryzyko złamania.
Czekam na Cambrię w rozkwicie:) Tak swoją droga ostatnie zdjęcie jest b. dobre.
Tak, to jedna roślinaMala_MI pisze:Ależ olbrzymi jest ten phalaenopsis. To jedna roślina?
a dziękujęKaja-gr pisze:Gigantyczny jest ten storczyk
Czasem się zdarzają takie pętelkowate pędy z tego co zaobserwowałam na forum.. i zwykle nic nie można poradzić, bo duże ryzyko złamania.
Czekam na Cambrię w rozkwicie:) Tak swoją droga ostatnie zdjęcie jest b. dobre.
Wszystko już opisywałem w tym wątku - proponuję zacząc przeglądać gdzieś od 5 strony i wszystkie moje "sposoby" można tam znaleźćPiotr=) pisze:ale z niego gigant. co ty robisz że aż tyle kwiatów.....?
Ten zablokowany pęd przez pewien czas rósł, zwiększając po prostu średnicę pętelki, po czym pewnego dnia się zatrzymał - i nic więcej się nie dziejeHaim pisze:Jestem ciekawa co stało się z tym pędem zablokowany ?
Cambria zakwitła - 2 raz zresztą w tym roku - ma już 3 kwatki.... filmik się oczywiście przygotowuje, chociaż jak zacząłęm podglądać zdjecia, to chyba niestety nie wyjdzie zbytnio dobry. Mamy teraz taki okres, że zdecydowanie długośc nocy przeważa nad dniem, i z tego powodu większa częśc zdjęć jest po porstu czarna (brak oświetlenia). No nic.. poczekam na koniec zdjęc i zobaczymy co z tego bedzie. Niestety takie filmy najlepiej pstrykać w okolicy czerwca.Haim pisze:Może powiesz co nowego słychać u Twoich storczyków, czy Cambria zakwitła ?
Jestem ciekawa kolejnego filmiku ;)
Cały problem z diodami LED polega na tym, że rozpiętość mocy pojedynczej diody LED - w zależnośći od producenta i konstrukcji - może się wahać pomiędzy 0.05W a 5W... czyli może być nawet 100 krotna różnica wypromieniowanej energii z jednego takiego elementu elektroniczego. Do tego jeszcze dochodzi fakt, że każda roślina odbiera i nejlepiej syntezuje przy nieco innych długościach światła - sa rózne rodzaje chlorofili (stąd też wynikają nieco różne kolory liści roślin) a białe LEDy mają różnie rozłożne widmo w którym promieniują. Z tego powodu badzo trudno jest jednoznaczne powiedzieć, że np. 30 diod LED wsyatrcza na 1m kwadratowy roślin.Haim pisze: Mam listwę, która ma 30 led białych. Mąż zainstalował mi ją, żeby oświetlała zlew i szafkę w kuchni.
Mam tam też poustawiane kwiatki,na szafce m.in akwarium ze storczykami a także aloesa, który wymaga przecież więcej światła.
Listwa jest zamontowana ok. 45cm nad akwarium a 25xm nad aloesem.
Moje pytanie brzmi, czy jest to możliwe, aby w takiej odległości oświetlenie działało na moje rośliny ?
TRAMO 3528 150 IP65 - to jest oznaczenie takiego samoprzylepnego paska z LEDami, który ma nominalnie 150 LEDów typu 3528 na 5m bieżących i pokryta jest silkonem uszczelniającym (klasa wodoszczeności IP65).Haim pisze:Panel LEDowy jest firmy KOBI model LED TRAMO 3528 150 IP65.