Narcyzy,żonkile - cz. 1
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Żonkile i narcyzy
Ja jesienne cebulki sadzę w towarzystwie host ,po przekwitnięciu cebul rozrastają się funkie i ich ogromne, piękne liście zasłaniają puste miejsca. Polecam. Pozdrawiam.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 100p
- Od: 12 maja 2011, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O! Hosty i lilie! To dobry pomysł.
Posadzę cebule tak żebym mogła na wiosnę poprzetykać je hostami i dam gladiole z tyłu. 

-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
Mam mały problem, czy to normalne by o tej porze z ziemi zaczęły wychodzić narcyzy. Czy mam je przysypać ziemią?
Pozdrawiam Paulina
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tak, to całkowicie normalne.Lucia pisze:Mam mały problem, czy to normalne by o tej porze z ziemi zaczęły wychodzić narcyzy.
Nie, w żadnym wypadku.Lucia pisze: Czy mam je przysypać ziemią?
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
Dziękuje bardzo za odpowiedź, Już się bałam że 'zwariowały' i przez pogodę pomyliły pory roku.
Pozdrawiam Paulina
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
Moje w zeszłm roku tez tak wybujały w październiku do tego stopnia ze miały juz pąki kwiatowe... jak miały juz kwitnac bo miały żółte pąki to przyszedl przymrozek i było juz po kwiatkach jak i po cebulkach bo przemarzły 

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
U mnie też wyszły z ziemi, właśnie miałam je przysypywać ziemią, ale skoro piszecie że to normalne to daje spokój..
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Ziemią nie, bo mogą wygnić ale profilaktycznie można gałązkami jakichś iglastych, na przykład świerka 

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Tak tez zrobię, dzięki serdeczne za pomysł 

To normalne, że wychodzą z ziemi?
Nigdy tak nie miałam..poza przypadkiem styczniowych kwitnących cebul hiacyntów w domu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=84 kiedy wiosną po przekwitnięciu wsadziłam je do ziemi w ogrodzie
- i owszem teraz wyszły liście z ziemi, ale ja te cebule z liśćmi wykopałam i są w doniczce w domu.
Może wasze cebule też mają zmieniony cykl życia??
Nigdy tak nie miałam..poza przypadkiem styczniowych kwitnących cebul hiacyntów w domu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=84 kiedy wiosną po przekwitnięciu wsadziłam je do ziemi w ogrodzie
- i owszem teraz wyszły liście z ziemi, ale ja te cebule z liśćmi wykopałam i są w doniczce w domu.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
U mnie z cebul jeszcze nic nie wyłazi.... ale może dlatego że mam dość sucho na rabacie z żonkilami. Nie pamiętam aby cebule rozpoczynały wegetację "zielonym do góry" jesienią ...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Ja też nie mam tego problemu
ani narcyzy ani żonkile mnie nie lubią
więc ich nie sadzę
ponieważ sadzić tylko na jedno kwitnienie mija się z celem.

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09

pozdrawiam
Edyta
Edyta
Sadziłem już wielokrotnie i to od wielu lat, oczywiście z przerwami. Zakwitały na wiosnę i tyle ich widzieli
w następnych latach nawet szczypiorek nie wychodził
mam gdzieniegdzie ale to tylko jednostkowe cebule, albo coś robię źle, albo jakieś patogeny w glebie.
Przykładowo: 2 lata temu sadzone, w zeszłym roku w miarę kwitły, w tym natomiast gorzej niż źle
to kwitnienie 2010.

Przykładowo: 2 lata temu sadzone, w zeszłym roku w miarę kwitły, w tym natomiast gorzej niż źle

- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
U mnie narcyzy są na ogródku odkąd pamiętam i zawsze zaczynały wychodzić jesienią (choć częściej w cieplejsze dni listopada), potem hamowały wzrost dorastając do 2-4 centymetrów i wznawiały go potem na wiosnę, nigdy nie wmarzały (czasem tylko końce liści były ociupinkę pożółkłe). Jakkolwiek cebulki sadzone jesienią wyrastały mi zawsze na wiosnę, tylko te które spędzały lato w ogródku zaczynały wypuszczać na jesieni.monika pisze:To normalne, że wychodzą z ziemi?
PS: (to mi przypomina że mam jeszcze 15 cebulek do posadzenia, żeby tylko zdążyć