Andres74 pisze:Czy przymrozki rzędu -2°C (poranne) uszkodzą zielone pędy arundo donax i miskanta chińskiego?
Miskanty w gruncie oczywiście są uschnięte i jeszcze nie wypuszczają pędów.
Ale arundo i jednego miskanta zimowałem w doniczkach w piwnicy i mają już kilka zielonych łodyżek.
(arundo wypuszcza z ziemi, pędy miskanta zazieleniły się na wysokości ok. 30 cm).
To co stało w cieple nie powinno jeszcze trafić do gruntu. Zdecydowanie za wcześnie.
castleman pisze:Mam red barona, hakonechloa, rozplenica jap., Miscanthus sinensis 'Afrika' (ta szczególnie nie wiem)
Wiem jak wszędzie pisze, tj "przyciąć na wiosnę" ale jak myślicie, czy można już ciąć?
gosiaczek23 pisze:Witam, to moje pierwsze przycinanie traw.
Miskanty cukrowe, proso rózgowe, zebrinus i rozplenica - wszystko ciąć na wysokości 20 cm. - będzie dobrze ?
Pozdrawiam
Im niższa roslina tym niżej - ze względów estetycznych (aby suche stare liście i pędy nie szpeciły). Dla miskantów 20 cm to ok, ale np. dla tych o wysokości około 60 cm to już za wysoko.
daffodil pisze:Witam,
Ja swoje trawki też już przycięłam. Mam natomiast pytanie kiedy najlepiej rozdzielać rozrośnięte kępy miskanta? Wiem, że zależy od strefy i od pogody, czytałam, że wczesną wiosną, ale może mi ktoś ze specjalistów poradzić jak rozpoznać ten właściwy :x moment?
Dziękuję serdecznie
jak będzie widać że coś odbija - tak najbezpieczniej.
Erik pisze:WITAM!
Ja również skosiłem swoje trawki.Tnę maksymalnie blisko ziemi lepiej niżej niż zbyt wysoko( uschnięte długie kikuty przy podstawie kępy szpecą trawę).W tamtym roku skosiłem "Zebrinusa" z 5-10cm świeżymi przyrostami co nie wpłynęło w najmniejszym stopniu na jego późniejszy rozwój.
Literatura zaleca dzielenie traw w kwietniu, ale jeżeli marzec jest dosyć ciepły można dzielić i w marcu.
Na miskanty i inne ciepłolubne trawy jeszcze za wcześnie na podział -zwłaszcza ten bardzo "drobny".
Mariusz -dziękuję za info.
Jutro idą do cięcia moje trawki, reszta do czesania.
Posadziłam za blisko miskanty i muszę je przesadzić , jaka temperatura musi być żeby je ruszać ?
Igor944 pisze:Trudno tak się rozczytywać w wątkach i szukać tego co mnie interesuje. a chciałbym takiej jasnej odpowiedzi. I mam nadzieję , że ktoś mi pomoże. A więc zakładam rabatę z trawami....
Masz w tym zestawieniu i trawy kępowe i rozłogowe. Jeśli posadzisz je razem to będzie za dwa lata jeden wielki śmietnik. Masz ich niedużo, więc zajrzyj sobie do mojej encyklopedii traw i wszystko znajdziesz. Na słońce mogą być wszystkie, gleby poprawiać nie musisz.
czarownica00 pisze:
Przepraszam że tak się wtrącam-proszę o poradę jakie trawy do cienia i półcienia? Jakie też do upraw doniczkowych najlepsze....Dziękuję i pozdrawiam.