Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
wolak345
100p
100p
Od: 1 cze 2010, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kary za wycięcie drzew

Post »

Oczywiście nie mówi mi wszystkiego, ale naprawdę wątpię żeby się starał o powolnie na wycinkę drzew . W mojej okolicy jest tak że jak ktoś chce sobie wyciąć drzewo to wycina , a ludzie przymykają na to oczy . Tamtego roku moi sąsiedzi też wycinali drzewa i lepiej ich znam od tamtych i , na pewno nie starali się o pozwolenie.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ARTURZE , nie jest to miejsce byś propagował ( czytaj- zachęcał) do działań sprzecznych z prawem. Po to są przepisy prawa by się do nich stosować. Jakie są potoczne zachowania w takich przypadkach to jest inna sprawa .

Działań sprzecznych z obowiązującym prawem nie należy pochwalać, niezależnie czy te zasady prawne są niezgodne z panującymi zwyczajami.

Najlepszym "policjantem" w tym przypadku jest "sąsiad" z którym zadrze osoba naruszająca obowiązujące prawo, zdziwił byś się jaki to jest skuteczny sposób, a dolegliwy jak "diabli".
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy róże jako krzewy ozdobne też wymagają zgody na wycinkę? Co z różami na wysokim pniu (drzewko to czy krzew ;-))?

Chcę wykarczować bez (lilak) z mojej działki. Krzew ma kilka pędów wychodzących z ziemi. Są one gołe średnicy ok. 10-20 cm, dopiero od wysokości ok. 100 cm zaczynają się liście. Czy zakwalifikować to jako drzewo czy krzew?
Jeżeli krzew - proszę o poradę jak zmierzyć pole powierzchni zajmowanej przez krzew (czy jest to powierzchnia, z której wyrastają pędy z ziemi, czy może powierzchnia odpowiadająca zasięgowi całej korony?).

Mam ok. 4 m świerk. Czy mogę go skrócić o połowę, a jeżeli nie, to ile wynosi opłata za taki zabieg (świerk chyba tak łatwo nie odrośnie?).
Tomek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

O rany... przecież to wszystko ma mniej niż 10 lat i tyle... :lol:
Awatar użytkownika
gruuubas
200p
200p
Od: 21 maja 2010, o 20:37

Post »

No właśnie - czy ktoś ma opracowany jakiś wiarygodny sposób oceny wieku drzewa? Jaką średnicę pnia przyjąć za wskaźnik osiągnięcia wieku 10 lat? Pytam, żeby uniknąć liczenia przyrostów ;-)
gruubas
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Nie da się...
Zależy od gatunku, gleby...
Dziesięcioletnia sosna może mieć 6-7 m.... albo 60-70 cm. wysokości.
magdala

Post »

Ja znalazłam taką tabelę - gdzie określony jest w przybliżeniu wiek drzewa na podstawie obwodu pnia,
mierzonego na wys. 130 cm.

http://www.interklasa.pl/portal/index/d ... oid=309261

Tam też niby jest napisane ,że można na tej podstawie pomylić się nawet o 20 lat (!!) -ale chyba właśnie z takich
tabeli korzystają urzędnicy odpowiedzialni za pozwolenia na wycinkę.
Jak my zgłaszaliśmy drzewa do wycięcia- we wniosku napisaliśmy obwody pni i ilość drzew
i nie sądzę ,żeby komuś chciało się ten wiek drzew sprawdzać w inny ,bardziej dokładny sposób..
Awatar użytkownika
gruuubas
200p
200p
Od: 21 maja 2010, o 20:37

Post »

O właśnie - to już coś jest, chociaż nas interesuje najbardziej przedział średnic, którego tu nie ujęto - 10-20 cm, bo to w tym przedziale znajdzie się większość okazów 10-cio letnich. Ale dzięki za link, zawsze to kroczek do przodu :-)
gruubas
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Nasz sąsiad miał piękną brzozę, około 40 - letnią. Nie wyciął jej, ale strasznie " przyciął" ? ogłowił. Nie wiem czy miał pozwolenie, ale czy ta brzoza ma szansę na przeżycie? Ktoś już pisał o przyciętej brzozie, ale nie wiem gdzie? MirekL?
Jest! Znalazłam, tu pisał: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p2105735
Mirku, jak dużo można uciąć z wierzchołka, aby przeżyła?
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Ja swoje brzózki (10 letnie) przycinam co roku pod koniec zimy. Wtedy mniej płaczą.
Pozdrawiam. Gosia
x_o-a

Post »

Czy ta brzoza ma szansę przeżyć?

Obrazek
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ale ją trzasnął.. Mi się zdaje, że przeżyje o ile się nie wysuszy po ruszeniu soków.. Zostały konary i trochę liścia jakby nie patrzeć.. Wydaje mi się, czy drut wchodzi nad brzozę?
x_o-a

Post »

Nie, drut jest bliżej nas, nie wchodzi w brzozę. Ojciec obecnego właściciela bardzo lubił i podziwiał to drzewo, ale zmarł, a syn - ciachnął ;:223
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Widać nie lubi się wyróżniać:/ Albo boi się wysokich obiektów;)
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

może po prostu młody sąsiad bardziej lubi drzewa owocowe a nie zacieniające stare brzozy... nie znamy intencji tego właściciela, miejsca w jakim rośnie, czy nie zasłania całego podwórka itp.

Sam mam małą działke i jeżeli takie drzewa rosły by mi od południowej strony to zrobiłbym to samo bo kosztem takiego drzewa nie miałbym zbyt wiele w ogrodzie.

Łatwo jest tak oceniać i krytykować jak rośnie u kogoś. Tak jest przycięta że na pewno przeżyje.
U siebie regularnie przycinam wierzby bo jakbym tego nie robił to nici z truskawek.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”