Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Świdośliwa

Post »

Nie ale ludzie, którzy zawiedli się na usługach tej firmy pisali, że to nie ma sensu bo i tak reklamacji nie uwzględnią.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje 2 nowo nabyte rośliny już posadzone, ciekawe jak będą na wiosnę wyglądały. Sadzonki zgodne z opisem, ogólnie mówiąc jestem zadowolona :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

orange30 gdzie nabyte te sadzonki? Rozumiem, że wysyłkowo.
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Już kiedyś pisałam,że instytut ogrodnictwa w Brzeznej posiada sadzonki świdośliwy.Kupowałam w ubiegłym roku na wiosnę i w tym samym roku owocowały.Chyba 8 zł sadzonka
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Powinnaś zaznaczyć, ze sadzonki są bardzo małe. Moje miały wysokość 5 cm i już drugi rok dochodzą do siebie. Nie owocowały jeszcze niestety u mnie, mimo, ze nawoziłem i usuwałem chwasty. Ale generalnie bardzo ciekawa roślinka.

Pozdrawiam serdecznie
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

lex nie znam się na wielkościach świdośliw,bo kupowałam je pierwszy raz w życiu.Nie zamierzam też reklamować instytutu.Może miałeś pecha,albo ja szczęście?Kupowałam tam różne drzewka .Sadziłam na wiosnę,bo mam ziemię gliniastą.Sąsiad ,który się zna chwalił moje zakupy.Zakupiona świdośliwa miała ze trzydzieści owców na dwóch ,albo trzech kiściach/nie wiem czy dobrze nazwałam/.Przez moją chytrość/nie przerzedziłam owoców/ były bardzo małe,te pojedyncze dużo większe .Moja świdośliwa jest mała,wygląda na krzew.Dla mnie roślina bez problemów.Zamierzam w tym roku dokupić jeszcze kilka.Z innych drzewek też niektóre miały pierwsze owoce.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

"A tak propos świdośliwy to ja zamierzam zrobić chyba pierwszą w Polsce hodowle na owoce. ale czy to się uda to nie wiem"

Z roślinami jak z dziewczynami......... nigdy nie wiadomo. Ale poważnie - zainteresowałam się świdośliwą, bo mój kuzyn z Kanady wygłaszał wręcz peany na jej temat. Mam obecnie dwie w różnym wieku, obie już owocują, choć są niezbyt duże. Smak mi bardzo odpowiada, do tego stopnia, że nikt z rodziny nie miał szansy ich spróbować. Nieco mnie rozczarowała ich wielkość, myślałam,że będą jak wiśnie, a one są jak porzeczki. No i ptaki.......... Jakby nie włóknina na krzaczkach, to nic bym nie spróbowała.
Waleria
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Walerio, ja również mam dwie: lamarcką i olcholistną, w pierwszym roku, zdążyłam spróbować, i mnie również odpowiada ich smak, nie mówiąc o właściwościach zdrowotnych, niestety w drugim roku (czyli w zeszłym) nie zdążyłąm, wyprzedziły mnie moje........... kury.
Plantacja świdośliwy to całkiem fajny pomysł, tylko chyba na razie jej owoce i informacje na ich temat są jeszcze mało rozpowszechnione u nas, a może się mylę.
skierwies
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 13:18

Post »

Zielonajagoda: Ciesz się , że Twoje kury zjadły Ci owoce świdośliwy. Obserwuj swój teren wiosną, powinnaś napotkać kilka młodych siewek świdośliwki.
W 2011 r, w Łodzi, na giełdzie Zjazdowa można było dostać owoce świdośliwy w cenie 16-20 zł/kg. Zainteresowanie mierne, wyłącznie ze strony osób które wcześniej się z tym już spotkały, poza tym cena!!!!!!
Do wszystkich pytających o możliwość nabycia. Wujek Guugiel po wpisaniu hasła śwido.... wyrzuca duuża serię ogłoszeń i szkółek prowadzących sprzedaż wysyłkową.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oooo, Skierwies, o tym nie pomyślałam, każdej sieweczce znalazłabym dobre miejsce, będę wiosną szukać siewek. No i w tym roku moje świdośliwy będą zabezpieczone przed kurami.
Cena owoców zaporowa, chociaż borówka amerykańska czy nasza jagoda leśna mają podobne, jak nie wyższe.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wokół starszej świdośliwy ułożyłam czarną włókninę, na to nasypałam kory, a widzę, że poza włókninę wychodzi jakiś odrost. Jak dobrze pójdzie, to będę miała trzecią świdośliwę. Jeśli piszecie, że urośnie też w półcieniu, to z posadzeniem nie będzie problemu.
Waleria
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To może i u mnie jakiś odrościk się trafi, nie miałabym nic przeciwko temu :D
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Ja mam u siebie 5 sadzonek świdośliwy :D wszystkie to zdobycz tegoroczna. W tym roku to mizernie urosły, ale mam nadzieję, że w następnym roku będą już rosły jak szalone :?:
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W pierwszym roku ma się wrażenie,że wcale nie rosną.
Waleria
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

To dziękuje bardzo, bo wszystko inne rosło szybciej, a świdośliwa tylko o jakieś 5 cm. ;:219
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”