Kolory usychania iglaków Cz.1
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zgadzam się z Mszycą - to jest objaw nadmiaru szybko przyswajalnego nawozu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Katkakotka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2009, o 00:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
To jest prawdopodobnie łazienka pieska
. One nie zginą, tylko dołem będą brzydkie.

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam, przyłaczę się do tematu , bo poprzedni umiesciłem chyba nie w tym miejscu , mianowicie może ktos mi pomoże nie wiem cos zaczelo złego dziać się z moimi tujami , chodowane w tym miejscu od maleńkości ok 6 lat , dwa lata temu wyścielone folią szkółkarska i korą poszły pieknie w górę , lecz w tym roku nie wiem co sie dzieje ale usychają , prośba o radę ,może ktos podpowie czy da sie je jakoś ratować , w załaczeniu kilka fotek

- Katkakotka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2009, o 00:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stary świerk gubi igły i usycha
Witam. Czy ktoś jest w stanie zdiagnozować co się dzieje z moim ulubionym świerkiem ? W zeszłym roku jesieną musiałem obciąć kilka dolnych gałęzi ponieważ zagradzały przejście wokół werandy. W tym roku na miejscach cięć pojawiłą się jakaś biała mętna wydzielina ( lepi się jak żywica) a świerk zaczął mi brązowieć w oczach. Pomocy !!!

Aha, próbowałem znaleźć w tych chorych miejscach coś żywego i niekoniecznie pożytecznego i nic nie znalazłem.

Aha, próbowałem znaleźć w tych chorych miejscach coś żywego i niekoniecznie pożytecznego i nic nie znalazłem.
Na działce przy szpadlu można naprawdę odpocząć 

- Milosz-s
- 200p
- Od: 29 maja 2007, o 16:27
Iglaki i inne ozdobne mają wiele chorób i szkodników podobnie jak drzewa i krzewy owocowe.
Jeżeli odpowiednich oprysków profilaktycznych nie wykonamy w odpowiednim czasie, w całym okresie wegetacji opanowanie patogenów jest czasem niemożliwe. Pozostaje już tylko wycinanie porażonych części roślin.
Prześlę Ci na PW plik z terminarzem oprysków roślin ozdobnych. Może na przyszłość uratujesz część z nasadzeń.
Jeżeli odpowiednich oprysków profilaktycznych nie wykonamy w odpowiednim czasie, w całym okresie wegetacji opanowanie patogenów jest czasem niemożliwe. Pozostaje już tylko wycinanie porażonych części roślin.
Prześlę Ci na PW plik z terminarzem oprysków roślin ozdobnych. Może na przyszłość uratujesz część z nasadzeń.
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Witam, w kwietniu posadziłem 50cm tuje szmaragdowe z doniczek. Rośliny były tylko podlewane, nie stosowałem żadnych dodatkowych środków. Przed kilkoma dniami zauważyłem niepokojące objawy przedstawione na poniższych zdjęciach. Końcówki brązowieją i to głównie od strony południowo - zachodniej/zachodniej. Polecono mi wykonać oprysk Topsinem zmieszanym z rozpuszczalnym nawozem do iglaków Target z czym wolałem jednak zaczekać do otrzymania wskazówek w niniejszym temacie. Czy zdjęcie nr 3 ukazuje działalność mszyc?
Pozdrawiam
1.

2.

3.

Pozdrawiam
1.

2.

3.