Storczyki i ja, czyli moje upadki ! I wzloty ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeszcze raz obejrzałam sobie fotki twoich nowości i nie wiem, czy to przekłamanie, czy one mają jakieś ciemne punkciki na płatkach? Radziła bym dokładnie to obejrzeć, czy to czasem nie jakieś bonusy robalowe.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Wando - mają bonusy mają, ale to tylko fragmenty podłoża - w tym kartonie nieco jednak fruwało

w środku a ja nie chcę ich na siłę otrzepywać z tego, wolę już nie ruszać płatków - poprzecierałam

tylko liście ;)

Anetko - ja już taka jestem, że nie umiem sie chwalić, poza tym jakoś nie czuję aby było czym...mizernotki

same a ten chory to gratis był - niezamawiany...pewnie i tak by poszedł na straty, więc mi go wrzucili ;) Jak

mu pisane być u mnie, to się wyliże ;) Jutro trafi na OIOM zamiast tamtego z łodygą...o dziwo taki dział mam

w kuchni - tam wiele kwiatów mi dochodzi do siebie...sprzyjające warunki czy jaki czort ?

Aniu
- też mam taką nadzieję...ach, czas pokaże 8)
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Ja też jak rozpakowałam swoje paczki to sie przeraziłam, ze z jakimiś robalami dostałam. Ale okazało sie, że to po prostu fragmenty kory.
OIOM w kuchni.. ;) Widać odpowiednie nasłonecznienie i wilgotność ;)
U mnie (znaczy u moich rodziców) w kuchni nie ma żadnych roślin, parapet zajęty przez kocie miski 8) Pies by im nie przepuścił, gdyby stały na podłodze ;)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Ha ha :D Na szczęście mamy tylko chomika.

Wyniosłam kuracjusza do pokoju a gdy go wzięłam zauważyłam, że wychodzi mu tez nowy korzonek :lol:

Na jego miejsce poszedł ten bidulek "gratis". zobaczymy czy się wyliże. Ale coś Wam powiem, mój OIOM

polegał na trzymaniu storczyków systemem Platynki - czyli cały czas doniczka w wodzie na ok. 1 cm

głębokości, na keramzycie...

A wracając do Twojego pytania Anetko - dopiero zdałam sobie sprawę, że miałas na myśli mojej poprzednie

zakupy - więc tak:

Obrazek jest łysy.

Miałam takie trzy, dwa dałam ciotce, ale już jej nic więcej nie dam, bo sie nie słucha mnie...zaraz jak tylko

je dostała, to wlała im tą swoją końska dawkę nawozu jak byłam w łazience a mówiłam, że do niedzieli nic

ma nie lać, nawet wody...

Teraz zdjęcia aktualne:

Pastelowy róż z ciemnomalinową warżką odrzucił dwa kwiatki

Obrazek

Przepraszam za tą lampę, ale bez niej nie umiem złapać jego prawdziwego koloru :roll:

I zostały dwa białe z różowo-fioletowo - żółtymi warżkami, te chyba nic nie odrzuciły:

Obrazek

Drugi też ma dwie łodygi, ale druga mi wyszła z kadru :D

Obrazek

Tak wyglądają obie łodygi uchwycone razem

Obrazek

I TESCOwiec maruder jeden ;)

Obrazek

Reszta na dzień dzisiejszy nie kwitnie. Właśnie odkryłam, że muszę zmienić firanki na takie mniej zaczepne

bo mój biedny cudak stracił stożek łodygi o nią :cry: Już nawet widziałam różnice - coś się działo u niego i

chciałam mu robić zdjęcia etapami i dzisiaj patrzę a tu nie ma tej widocznej niżej końcóweczki na zawijasku :?

Obrazek

Stożek wzrostu łodygi wyraźnie sie wysunął - jeszcze wczoraj tam był a dzisiaj kończy sie łodyga w miejscu

tej suchej "osłonki" nie wiem jak to nazwać....tak czy siak, stracił to :evil:

Ale idą jeszcze inne oczka, jedno już sporawe a dwa inne tak na 2 mm wyszły - jest światełko w tunelu 8)
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Adiana piękne są te storczyki. Tak przy okazji pokazałaś na m ślubne zdjęcia. Gratulacje :).
Ciekawie wyglądają dwa ostatnie zdjęcia jakby trąba słonia. Przepraszam za skojarzenia.:)
Storczyki są świetne.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Przestałam już zwracać uwagę na tła do zdjęć...i nie chciałam go ruszać...a zdjęcia stoją wyeksponowane,

bo my " świeże małżeństwo" wczoraj stuknęły trzy miesiące ;)

Trąba ? Może i tak, ja go nazwałam zawijasem, inni wariatem itd - ja tam się nie obrażam :D Jestem otwarta

na wszelkiego rodzaju nazwy skojarzeniowe...czasami mi sie wydaje, że jak je powyzywam, to lepiej rosną 8)
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Zapowiadają się dobrze te storczyki, a ta trąba śmieszna, moze jeszcze coś z niej będzie. Ładne zdjęcia ślubne, jak M zapatruje się na twoją storczykową pasje?
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Oj, kręci nosem kręci. Że niedługo zabraknie miejsca dla niego. Ale obiecał mi szklarnie, gdy sie

wybudujemy - kiedy to nastąpi to nie wiem, bo ziemia strasznie droga...ale wiecie - obiecane

jest :D Odkryłam coś strasznego - ostatnio zbiera mnie na wymioty gdy patrzę na moje storczyki

...chyba przeholowałam z nimi a że w ciąży nie jest sie sobą, to teraz mam...kwiaciarnie omijam

szerokim łukiem, w domu też staram się na nie nie patrzeć za mocno...mimo, że ich widok mnie

cieszy, to zarazem mdli niesamowicie :? Jak nie urok to sraczka normalnie :?
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

A że dziecko w drodze to może niedługo się wybudujecie :D Czemu by się miał nie mieścić w domu, zawsze jakiś kawałek bez storczyków się znajdzie :D Dziwna reakcja na storczyki :?: jeszcze o takiej nie słyszałem, ale będzie dobrze :)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Bo nie tylko storczyki w domu mam...już nie może otwierać szafek bez uwagi na kwiatki, bo

stoją i wiszą w różnych miejscach...i mu wyniosłam z "salonu" jego koszule na wieszakach,

bo zasłaniają światło roślinkom :D Ale i tak jest kochany....ostatnio nawet pytał czy w kwiaciarni

coś mi się podobało 8) A tam akurat drożyzna i nic specjalnego.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

No i prawidłowo :) w końcu trzeba spełniać zachcianki przyszłej mamusi 8)
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Heh... bardzo ciekawa reakcja ciężarnej na storczyki ;) Też nigdy o czymś takim nie słyszałam ;) Mam nadzieję, że szybciutko Ci to przejdzie...;) Bo ponoć mdłości ma się tylko przez jakiś czas..więc... jeszcze troszkę.. :)
Moje pytanie w zasadzie dotyczyło Twoich najnowszych nabytków, ale nie mam nic przeciwko relacji całokształtu kolekcji ;)
Przyznam, że ten TESCOwiec zauroczył mnie totalnie :lol: Cudny kolorek :) I zdjęcia ze ślubu piękne ;) Tobie się może opatrzyły, ale nam zaraz rzuciły się w oczy ;)
U mnie na razie tylko 1 storczyk stoi w osłonce ala metoda"platynkowa". Piszę "ala" bo nie do końca wiem jakie mają tam być proporcje...ile keramzytu, ile wody..itd.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Oby Anetko, oby...podobno standardem jest pierwszy trymestr. Ale są mistrzynie, co to całą ciążę się tak

męczą...ja przy pierwszej tylko kilka dni takich miałam lecz nie na darmo sie mówi, że każda ciąża inna.

Znalazłaś już odpowiednie osłonki ? Bo pytałaś o nie kiedyś u siebie w temacie ?

Co do metody platynkowej - ja to wzięłam na oko i na "jej zdjęcia" - za dużo tego keramzytu u niej nie

widziałam, więc u mnie jest po prostu warstwa zalana wodą, tak by było 1 cm ponad nim i taki zestaw

trzymam w kuchni na parapecie a w nim dwie doniczki - mój OIOM tak właśnie wygląda. I nie jest to typowa

osłonka a zwykły pojemnik prostokątny na żywność. Jeden storczyk wyjechał stamtąd do pokoju a na jego

miejsce poszło "jajo" 8)

Dawidzie
- ja mu to ciągle powtarzam, że jakieś kwiatki mi się należą z tej okazji a jak sam widzi, jak ja się

męczę bite 24 h na dobę, to sam mięknie :D
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Na temat ciąży się nie wypowiadam, bo nie miałam zaszczytu przeżyć tego osobiście ;) A wiadomo, że każdy organizm reaguje zupełnie inaczej ;) Przykro tylko, że na widok ślicznych roślinek tak Cię odrzuca... moja przyjaciółka nie mogła lodówki otwierać, bo zapach ją odrzucał, ale kwiatuszki?...ehhh... ;)
No, ale trzymam kciuki, żeby nie trwało to zbyt długo... :)
Wierzę, że mąż się lituje...w końcu sam jest tego sprawcą :lol: 8)

A co do osłonek - wysłałam Ci PW.
Powoli, powolutku zamierzam je systematycznie kupować... Niestety nie są tak tanie jak powinny być :P
Ja nasypałam trochę keramzytu, tak na 1 cm, i trochę wody, ale by go nie zakrywała... Chyba muszę go więcej sypnąć ;) Dobrze, ze mam jeszcze całe pudełko ;)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne storczyki ;)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”