Zrób to sam, czyli pomysły Forumków
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły forumków
Cześć
Widzę, że macie suuuper pomysły. A skoro tak, to może dożucicie też jakieś fotki brzegów trawnikow? Pytam, bo mam trawnik przed domem. Po środku wjazd wysypany i utwardzony lesiem( takie czarne coś). Chciała bym jakoś równo oddzielić trawnik od tego wjazdu, ale możliwie najtaniej a jednak łatwo. Myślałam o jakichś niskich tujach, albo czymś z drewna (ale zupełnie nie mam pomysłu. Nie wiem jak to zrobić i zabezpieczyć przed naturalnym rozpadem). Pomóżcie proszę <prosi>.

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Mena, zerknij tu:
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... f=5&t=3592
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =18&t=4411
Pełno tam inspiracji na temat oddzielania trawnika od ścieżek
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... f=5&t=3592
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =18&t=4411
Pełno tam inspiracji na temat oddzielania trawnika od ścieżek

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Doniczka:

Jak zrobić? to już mówię.
Rozrabiamy cement, wrzucamy do niego np. kawałek prześcieradła, obsmarowujemy dokładnie i owijamy o doniczkę(takie doniczki w jakich kupujemy roślinki w szkółkach). W kilka godzin doniczki wyschną
Wsadzamy rośliny i cieszymy się nową osłonką
Możemy także doniczki pomalować farbą, więc będą kolorowe 

Jak zrobić? to już mówię.
Rozrabiamy cement, wrzucamy do niego np. kawałek prześcieradła, obsmarowujemy dokładnie i owijamy o doniczkę(takie doniczki w jakich kupujemy roślinki w szkółkach). W kilka godzin doniczki wyschną

Dawid wpływ Mai w ogrodzie? 

- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
super komponuje się twoja donica z niebieską trawą. Bardzo dobry pomysł 

Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Gosiu, a jak 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
hej ja też się pochwale jak będę miał trochę czasu to wstawię zdjęcie znalazłem starą podporę do jeżyn trzy pręty połączone u góry ogniwkami od łańcucha przyczepiłem na każdym pręcie po 4 doniczki i na wiosnę wsadzę w nie jakieś rośliny wiszące mam nadzieje że będzie ładnie wyglądało .zainspirowały mnie te wielodoniczki na pręcie .bardzo spodobał mi się pomysł ze studnią jeśli mogę to spapuguje tylko będę musiał trochę gałęzi skombinować 

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Widzę, że wpadłam na podobny sposób, jak Dawid... ?jak zrobić coś z? niczego" .
Tego lata zrobiliśmy w ogrodzie ciurkadełko i potrzebowałam czegoś do zamaskowania "kranika z którego wypływa woda... postanowiłam zrobić dwa liście, a pomiedzy nimi umiescić "kranik"...

Do zrobienia liści na ciurkadełko wykorzystałam resztki metalowej siatki, takiej jakiej używa się w budownictwie. Musiałam jakoś odrysować na niej kształt liści? wycięłam taki kształt z papieru, położyłam na siatce i? brzegi spryskałam farbą w aerozolu? zabrałam papier a na siatce pozostał kształt liścia wyznaczony farbą.

Potem wycięłam ten kształt z siatki ? uprzedzam ? nie jest to łatwe, bo siatka metalowa? Połówek załatwił to raz-dwa fleksem.
Wycięte liście zostały ?przymierzone? i powyginane, żeby jak najlepiej zatuszować wystający ?kranik?

Następnie? przydały się pieluchy tetrowe po dzieciach ? ale może być jakakolwiek tkanina bawełniane, która dobrze wchłania wilgoć np. t-shirt ? zostały zwilżone woda, a następnie dokładnie umazane w rozrobionym podkładzie cementowym.

Potem była fajna zabawa z formowaniem ?żyłek? na liściach? na koniec brzegi materiału zostały podwinięte pod spód liścia. Żeby się materiał trzymał od spodu podłożyłam zwiniętą folię, która dociskała materiał do brzegów, bo liście były powyginane, a nie płaskie?

Liście poszły schnąć w zacienionym miejscu, bo mocne słońce mogłoby zbyt szybko je wysuszyć, czego skutkiem mogłyby powstać pęknięcia na powierzchni

Kiedy wierzch liści wyschnął, od spodu siatka również została pokryta zaprawą cementową.

Po całkowitym wyschnięciu liście pomalowałam lakierem do parkietów, bo wolałam, by nie zmieniły za bardzo koloru. Ale można pomalować farbą albo bejcą ? w zależności od tego, jaki efekt chce się uzyskać.
I to tyle

W taki sposób można wykonywać przeróżne rzeczy ? pojemniki, donice, skrzynki, niekoniecznie wykorzystując metalową siatkę? można takim, umazanym w cemencie materiałem, owinąć np. nieatrakcyjną donicę i? mamy niepowtarzalny rękodzielniczy wyrób
. A jaka satysfakcja? Warto eksperymentować.
Tego lata zrobiliśmy w ogrodzie ciurkadełko i potrzebowałam czegoś do zamaskowania "kranika z którego wypływa woda... postanowiłam zrobić dwa liście, a pomiedzy nimi umiescić "kranik"...

Do zrobienia liści na ciurkadełko wykorzystałam resztki metalowej siatki, takiej jakiej używa się w budownictwie. Musiałam jakoś odrysować na niej kształt liści? wycięłam taki kształt z papieru, położyłam na siatce i? brzegi spryskałam farbą w aerozolu? zabrałam papier a na siatce pozostał kształt liścia wyznaczony farbą.

Potem wycięłam ten kształt z siatki ? uprzedzam ? nie jest to łatwe, bo siatka metalowa? Połówek załatwił to raz-dwa fleksem.
Wycięte liście zostały ?przymierzone? i powyginane, żeby jak najlepiej zatuszować wystający ?kranik?

Następnie? przydały się pieluchy tetrowe po dzieciach ? ale może być jakakolwiek tkanina bawełniane, która dobrze wchłania wilgoć np. t-shirt ? zostały zwilżone woda, a następnie dokładnie umazane w rozrobionym podkładzie cementowym.

Potem była fajna zabawa z formowaniem ?żyłek? na liściach? na koniec brzegi materiału zostały podwinięte pod spód liścia. Żeby się materiał trzymał od spodu podłożyłam zwiniętą folię, która dociskała materiał do brzegów, bo liście były powyginane, a nie płaskie?

Liście poszły schnąć w zacienionym miejscu, bo mocne słońce mogłoby zbyt szybko je wysuszyć, czego skutkiem mogłyby powstać pęknięcia na powierzchni

Kiedy wierzch liści wyschnął, od spodu siatka również została pokryta zaprawą cementową.

Po całkowitym wyschnięciu liście pomalowałam lakierem do parkietów, bo wolałam, by nie zmieniły za bardzo koloru. Ale można pomalować farbą albo bejcą ? w zależności od tego, jaki efekt chce się uzyskać.
I to tyle

W taki sposób można wykonywać przeróżne rzeczy ? pojemniki, donice, skrzynki, niekoniecznie wykorzystując metalową siatkę? można takim, umazanym w cemencie materiałem, owinąć np. nieatrakcyjną donicę i? mamy niepowtarzalny rękodzielniczy wyrób

- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Ave świetnie wyszły Wam te liście. Efekt końcowy bardzo ładny.
A tak na marginesie: w jakich proporcjach mieszać piasek i cement, żeby było dobrze?
A tak na marginesie: w jakich proporcjach mieszać piasek i cement, żeby było dobrze?
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Awe, pomysł wspaniały. Trochę pracy i czasu wymaga, ale w sumie można sobie poradzić. Spróbuję na wiosnę z plastikowych skrzynek zrobić cementowe korytka.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Ave - świetne te liście !
Rewelacyjny pomysł i super wykonanie
Rewelacyjny pomysł i super wykonanie

-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Ave/Ewa super pomysł i wykonanie, to trzeba mieć głowę do takich rzeczy... a mam pytanie ile czasu zajeło Ci wykonanie takich liści ??
bo wiesz jak już masz wprawę, to może można by było u Ciebie zamówić takie cacko
he he
bo szczerze mówiąc nie za bardzo się orientuje w pracach plastycznych i pewnie coś bym zepsół
bo wiesz jak już masz wprawę, to może można by było u Ciebie zamówić takie cacko

bo szczerze mówiąc nie za bardzo się orientuje w pracach plastycznych i pewnie coś bym zepsół

A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Aniu - nie bawiłam się w robienie samemu mieszanki cementowej - kupiłam worek w składzie budowlanym za parę złotych 
Aisyrk - tak trzymaj
i pochwal się skrzyneczkami 
Muszu - liście robiłam 1 dzień
no, lakierowałam, na drugi, jak dobrze wyschły 
Aga - dziękuję za mile słowa

Aisyrk - tak trzymaj

Muszu - liście robiłam 1 dzień

Aga - dziękuję za mile słowa

- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
e tam.Wiola... no słów brakuje z podziwu...![]()
![]()
Mi słów brakuje na Twoje liście i ten czadowy wodospadzik. super. Ja potrzebuje coś podobnego wymyślić by mi się woda fajnie rozmywała.

Genialny ten Twój pomysł z liśćmi.