Nawożenie trawnika

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Mirek1975
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik - nawożenie, czym ,problemy itp.

Post »

toolpusher pisze:Drogi ten nawóz. Dlaczego wybrałeś właśnie ten?
zasugerowałem sie dobrymi opiniami w necie.
Mój wniosek jet taki nawozy długodziałające to badziew.
jacek_115
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lip 2020, o 15:57

Re: Rodzaj nawozu do trawnika a proporcje NPK - pytanie

Post »

Odświeżam wątek.
Jaką polifoskę, chodzi o numer, obecnie można kupić na trawnik? Zależy mi na dobrym zakorzenieniu trawy i dostarczeniu jej niezbędnych minerałów. Myślałem o Polifoska 8. I dalej co kupić na jesień z serii PK.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trawnik - nawóz,nawożenie, czym ,problemy itp.

Post »

Ponieważ już blisko połowy lata więc Polifoska 8 brzmi rozsądnie.
A jako jesienny to chyba dowolny jesienny nawóz do trawnika (tak byłoby najlepiej) czyli opakowanie w kolorach brązowych :wink:
Te naukowe wywody o dostarczeniu trawie odpowiednich składników aby lepiej przezimowała, uważam w dużej mierze za "chłyty" marketingowe. Jak w każdym marketingu, tu też chodzi jak wiadomo o sprzedaż czegoś czego tak naprawdę trawa w ogóle nie potrzebuje. Najlepiej dać jej pod koniec lata i jesienią spokój a wtedy najlepiej sobie poradzi. Mimo tych cudownych jesiennych nawozów i tak wiosną to co większość z nas zastaje na trawniku oględnie mówiąc odbiega od ideału Każdej wiosny trzeba się tak czy tak mocno napracować aby trawnik znowu był ładny.
Za to trawnikii złożone z traw pastewnych i innych chwastów mają tak, że właściciele "wiosną nic nie muszą robić, ani wertykulacji ani podlewania ani nawożenia a trawa im sama cudnie i gęsto rośnie" :lol: Z bliska wprawdzie więcej widać trzciny niż trawy gazonowej ale kto by się tym przejmował :lol:
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
jacek_115
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki, chciałbym dać jednak coś na jesień. Można dać polifoskę 4?
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Na jesień to raczej FOSFOR 12%, POTAS 22%, WAPŃ 5%, MAGNEZ 4%, SIARKA 8% (skład dobrego nawozu jesiennego do trawnika).
Zero azotu bo będą kłopoty zimą i wiosną. Nie przetworzy tego azotu i pleśń śniegowa będzie miał używanie ;:oj
jacek_115
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jaki polecasz skład nawozu NPK+żelazo na trawnik z mchem? Szykuję się pomału na wiosnę. Do tej pory stosowałem Polifoskę 6 2 kg /100 m2 + mocznik 0,4 kg/100 m2.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Szczerze mówiąc po kilkuletnim zachwycie Florovitem na "trawnik z mchem" zachwyt mi trochę przeszedł. Dlaczego? Bo dostarczanie żelaza trawnikowi jest jak najbardziej OK ale w sezonie letnim. Na jesień albo nic nie dajemy albo jakiś nawóz jesienny a te rzadko miewają dużą dawkę żelaza. Jesienią mech kwitnie więc jak szalony bo słońce nisko, wilgoć zalega, zabiegów pięlgnacyjnych się nie da robić więc na wiosnę tak czy inaczej czeka mnie usuwanie mchu to tu to tam.
Ja stosuję raczej opryski roztworem żelaza (chelat) w miejsca szczególnie narażone na mech. Efekt jest szybki, spektakularny ale niezbyt trwały. Tak naprawdę skuteczne na mech jest utrzymywanie bardzo gęstego zdrowego trawnika. Jeśli ktoś tak jak jak ja ma trawnik częściwo schowany za domem czy w cieniu większych roślin to i tak nie uniknie mchu. Jednak wszelkie nawozy mające w skłedzie żelazo (im więcej tym lepiej) są dobrą opcją na lato. Jesienią trzeba sobie radzić albo mechanicznie albo np. właśnie opryskami chelatem żelaza.
Dominika200
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2019, o 08:19

Post »

Ja stosuję od kilku lat nawóz ANTYMECH z firmy VILA YARA. Można go stosować ok 3 razy w roku , najpóźniej w sierpniu . Jestem z niego zadowolona . Jednak nadal mam problem z nawozami jesiennymi . Czy możecie polecić mi jakiś konkretny?
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Wygląda ciekawie ze względu na żelazo w formie chelatu. Jednak 2 rzeczy mi się w tym nawozie średnio podobają:
  • Producent nie podaje ile tego żelaza w składzie nawozu jest. Dlaczego nie podaje?
  • Zawartość wapnia (CaO) to 26%. Czy regularnie stosując ten nawóz nie doprowadzasz do podniesienia odczynu pH gleby powyżej 5.5 - 6 ? Bo regularne nawożenie tym nawozem jest równoznaczne z regularnym wapnowaniem gleby. Jeśli dodatkowo ktoś podlewa twardą wodą z kranu to zamiast mchu wkrótce zaczną mu rosnąć skrzypy :wink:
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Młody trawnik - nawożenie

Post »

Witam,

wiem że jest mnóstwo tych wątków, mam tylko jedno konkretne pytanie: który nawóz wybrać? Trawnik siany latem 2020, raz skoszony, przezimował dobrze, gleba słaba, piaszczysta. Szybko osusza sie po deszczu.

Zastanawiam się nad Sustral 100 dni, Florovit albo dla rolników polifoska start.

Skład: Florovit mistrzowski NPK(MgO+S) 16-5,5-5,2(3+26)
Substtal NPK(Mg) 22-5-1(2)
Polifoska Start NPK(MgS) 12-11-18(2,7-26) + żelazo, cynk i bor.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Re: Nawożenie trawnika

Post »

Na wiosenny start Substral wydawałby się niezły gdyby nie te "100 dni". Chodzi wszakże o podanie większej ilości azotu zaraz na początku wegetacji. Zwłaszcza przy słabej piaszczystej glebie pozwoli to trawie odbić się szybciej i zazielenić. Ale "100 dni" oznacza, że jest to nawóz wolno uwalniający się więc zaraz na wiosnę efektu nie będzie praktycznie widać. Osobiście mam złe doświadczenia z tymi magicznymi nawozami 100 a nawet 180 dni. Zdarzyło mi się widzieć nie rozpuszczone granulki jeszcze późną jesienią. Poza tym ten Substral jest praktycznie pozbawiony innych składników więc ani on za bardzo starter ani wieloskładnikowy.
Ewentualnie Florovit bo jest to dedykowany nawóz do trawnika. Ze względu na sporą zawartość azotu jako nawóz startowy byłby w sam raz. Wiadomo jednak, że to oznacza konieczność częstszego koszenia gdyż azot=wzrost trawy.
Jednak w późniejszym okresie (od połowy lata) stosowanie Folorovitu nie byłoby zbyt korzystne z uwagi na azot i z tego grona Polifoska wydaje się najbardziej stosowna na okres od połowy lipca do połowy sierpnia. Potem już tylko jesienne nawozy.
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

Dziekuje za odpowiedź. Też nam wątpliwości co do tych długodziałających nawozow. Koszeniem się nie martwię bo bardzo to lubię i nie jest tak dużo bo ok. 1000 m2. Zastanawiam się czy polifoska nie ma za dużo potasu i fosforu... Dlatego rozważam florovit trawnik mistrzowski
biellun
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2021, o 11:39

Post »

Witajcie,

mam do Was gorącą prośbę o pomoc w doradzeniu czy postąpiłem właściwie z trawnikiem czy mogę jeszcze nawieźć go czymś aby na wiosnę był soczyście zielony.

Trawnika posiadam niespełna 50 m2 i był układany w tamtym roku, z rolki, nawadnianie automatyczne. W okresie jesiennym aby przygotować trawnik do zimy posypałem go Yara Vila Procomplex. Po zimie czyli teraz w ostatnich dniach jak śnieg stopniał była na trawniku widoczna pleśń pośniegowa. Trawnik solidnie zgrabiłem, a następnie przeprowadziłem aerację metodą "deptaną" ;) czyli kolcami. Na start po aeracji kupiłem i rozsypałem nie stety ręcznie nawóz firmy BIOPON PIĘKNY TRAWNIK "1" PRZEDWIOŚNIE. Piszę nie stety bo wyszło mi to nieudolnie i martwię się czy nie popalę trawnika.

Dzisiaj dokupiłem SALETRĘ WAPONIOWO AMONOWĄ oraz jednorazowy miernik do pomiaru pH gleby. Z pomiaru wyszło że ziemię mam w skali od 5,5 do 6 pH. Czy to dobrze ?

Korci mnie aby wyjść i posypać już przez siewnik bo dokupiłem tę saletrę ale czy powinienem ?, a może dosypać tym nawozem Yara Vila Procomplex?

Proszę o poradę.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

mlodzieniec pisze:Zastanawiam się czy polifoska nie ma za dużo potasu i fosforu... Dlatego rozważam florovit trawnik mistrzowski
Polifoska jest OK a PK jest w sam raz. Ponieważ N jest mniej niż we Florovicie więc trawa by tak nie "śmigała" :)
biellun pisze:W okresie jesiennym aby przygotować trawnik do zimy posypałem go Yara Vila Procomplex. Po zimie czyli teraz w ostatnich dniach jak śnieg stopniał była na trawniku widoczna pleśń pośniegowa.
No to "przygrzałeś" nieźle :wink: Ten nawóz jak czytam ma 20% azotu. Na jesieni daje się nawozy pozbawione praktycznie azotu albo z minimalną zawartością N. Pleśń śniegowa pojawiła się bo musiała.
Teraz nie mając żadnej gwarancji, że tamten nawóz z jesieni już się całkiem rozłożył i wchłonął, sypnąłeś od serca kolejny nawóz. A teraz korci Cię jeszcze aby sypnąć dodatkowo saletrę. Jeśli mam obstawiać, to spalisz swój trawnik na amen. To jest jeszcze młody (roczny) słaby trawnik, wykończony częściowo pleśnią. Daj mu odetchnąć od nawozów. Arnold Schwarzenegger też brał wszystko jak leci ale prawie wykończył sobie serce.
Pół roku bez nawozu Twój trawnik naprawdę wytrzyma. Gorzej gdyby nie miał wody ale nawozu możesz nie dać w ogóle i nie umrze. A od nadmiaru umrze prawie na pewno.
biellun
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2021, o 11:39

Post »

:/ dzięki za odpowiedź. Więc zostawiam tak jak jest i licze że jednak tak źle nie będzie. Patrzyłem dzisiaj to miejscami młode pędy trawy się pojawiają ale też są miejsca mocniej przerzedzone z uwagi na grabienie pleśni. Więc tak czy inaczej zostawić do jesieni i niech odpoczywa trawa ? Bez dosiewania choćby nawet ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”