Arbuz z nasion

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

robaczki są troszkę czerwonawe i po spłukaniu pokazały się nowe. daję foto może ktoś rozpozna Obrazek
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niestety na tym zdjęciu nie widać ... ale jak to były małe pajączki to na pewno przędziorki, szczególnie że tak szybko wróciły. Tworzą takie pajęczynki pod liściami które jak sie spryskiwaczem (mgiełką) psiknie to widać je wyraźniej.
Co do zwalczania to może ktoś inny się wypowie, ponieważ na razie walczyłem tylko na kwiatach doniczkowych preparatem Magus 200... i działa.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Kosiarz
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 23:40

Post »

MagdaMisia pisze:wydaje mi się, że w towarzystwie pomidorów nie będzie im dobrze - podobnie jak ogórkom - to przecież ta sama rodzina roślin co arbuz ;)

pozdrawiam

[...]
Adam do cholery czy Ty umiesz czytać? Przeczytaj uważnie a potem pisz... albo lepiej już nic nie pisz bo wszystkich tu denerwują Twoje mądrości...
Pomidor jest warzywem psiankowatym a ogórek, arbuz - to warzywa dyniowate. Pomidory zazwyczaj niszczy, tak jak i ziemniaki (które też zaliczają się do roślin psiankowatych) zazwyczaj zaraza ziemniaka i alternarioza oraz fuzariozy, a ogórki mączniak rzekomy, parch dyniowatych. Oczywiście bardzo spłycam w tym momencie temat chorób, ale szukam podobieństw, których za bardzo nie widzę.

Gdzie więc tkwi, to ewentualne zagrożenie? Moim zdaniem mogą spokojnie sobie rosnąć, o ile nie zapomnimy o nich latem - w czasie upałów oraz nie posadzimy pomidorów zbyt gęsto.

mateusz pisze: A tak w ogóle, Adam, to gdzie jest napisane, że pomidorki lubią sucho?? Nie powiedziałbym tego po swoim doświadczeniu.
Ale mimo wszystko, to chyba przyznasz, że mają bardziej rozbudowany system korzeniowy od ogórków oraz iż są mniej wrażliwe na suszę.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

albo to przędziorki albo wciornastki{bardziej podłużne są od przędziorków i nie czerwone ale ciemnoszare lub czarne}- tak czy inaczej trzeba oprysk Talstarem zrobić :idea: A tak nawiasem mówiąc wciornastki są o niebo gorsze od przędziorków :idea: :?
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Kiedy wysadzacie Arbuzy ?.Mój posiany w połowie lutego dalej siedzi w domu ale te 2 sztuki posiane w połowie kwietnia dziś wsadziłem do gruntu.A na noc zapowiadają możliwe opady śniegu :shock: :shock: :shock: :shock: .Ma być 2 st i śnieg co za ironia przez cały kwiecień nie spadła nawet kropla deszczu a teraz jak może spadnie to będzie to śnieg :twisted: :twisted: .Ale troszkę w to powątpiewam nie żebym nie wierzył ale opady choćby deszczu zapowiadają od dawna a cały kwiecień nawet 1 kropli dosłownie
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Pytanko z innej beczki......jak wysoka powinna być warstwa ziemi dla arbuza? Niestety nie mam możliwości posadzenia go bezpośrednio do gruntu i mam zamiar zrobić skrzynki, tylko nie wiem jakie powinny być wysokie :oops:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

Rybka- to bardzo dobre pytanie ja również chciałabym znać odpowiedż na nie. ale raczej myślę tu a kilku sztukach ogórka graciusa..... choć miejsca mam aż nadto.
no ale mądra głowa Monika posiała wszelkie możliwe warzywka i teraz godzinę to muszę je codzienie podlewać ( no plus kwiaty i owoce) . może i arbuziki bym wrzuciła do skrzynek to by stały na słonecznych schodach.... (mniej latania)
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej peneloppe :D Czyli czekamy na wypowiedź arbuzowych wyjadaczy :lol:
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Chyba z arbuzem w skrzynkach to jest pomysł średni - on się rozrasta - potrzebuje sporo miejsca - ale to tylko rzecz jasna moja skromna opinia :)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak się rozrośnie, to przecież cała zielona część nie musi leżeć na ziemi w skrzynce, może na schodach czy co tam będzie. Ważne, żeby korzenie miały pod dostatkiem jedzonka i picia.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tula pisze:Jak się rozrośnie, to przecież cała zielona część nie musi leżeć na ziemi w skrzynce, może na schodach czy co tam będzie. Ważne, żeby korzenie miały pod dostatkiem jedzonka i picia.
Też tak uważam........podłogi na werandzie jest aż nadto żeby się rozpezł :D tylko nadal nurtuje mnie ta głebokość....
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

Ja zaryzykowałam i wsadziłam do wiaderka o wysokości ponad 30cm wysokości, zastanawiam się nad wsadzeniem czterech sadzonek ogórka do donicy o wysokości 50cm. rożdzielić ich nie mogę ponieważ rosną razem w małej doniczce i na pewno uszkodziłabym korzenie ponieważ się już ze sobą pomieszały, a poza tym wszystkie zaczeły kwitnąć. jak myślicie powinnam je wystawić na dwór żeby pszczółki się nimi zajęły?? jeśli się nie zapylą to nie wydadzą owoców??
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

peneloppe pisze:Ja zaryzykowałam i wsadziłam do wiaderka o wysokości ponad 30cm wysokości, zastanawiam się nad wsadzeniem czterech sadzonek ogórka do donicy o wysokości 50cm. rożdzielić ich nie mogę ponieważ rosną razem w małej doniczce i na pewno uszkodziłabym korzenie ponieważ się już ze sobą pomieszały, a poza tym wszystkie zaczeły kwitnąć. jak myślicie powinnam je wystawić na dwór żeby pszczółki się nimi zajęły?? jeśli się nie zapylą to nie wydadzą owoców??
Jeżeli są samopylne to pszczółki niepotrzebne :lol:

Jeżeli chodzi o arbuzy to wymyśliłam sobie skrzynki 50x50 i wysokości 20 cm......wystarczy?
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

według moich wiadomości to na pewno. Gdzieś na forum przed chwilą przeczytałam ;
--------------------------------------------------------------------------------

"W sobotę w telewizji pewna działkowiczka powiedziała, że ogórki korzenią się w okręgu o srednicy 20cm i wystarczy dać nawóz tylko na taki kawałek. Wydaje mi się, że ogórki, podobnie jak dynia, wypuszczają korzonki także z pędów i dzięki temu korzenią się na całym zagonku. "

jeśli masz zasobną ziemię to na pewno nie masz się czym martwić :D
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Moim sadzonkom Rosario zaczęły przysychać na brązowo końcówki - zapobiegawczo już 3 raz od wysiania prysnęłam Miedzianem na grzyba - myślę jednak, że może mają za małe doniczki (wielodoniczki ok. 10x 10 cm) - chyba je dziś przesadzę do czegoś większego :) Crimson Sweet rosną w doniczkach normalnych po kwiatkach i mają sę dobrze - są pięknie zielone i nie skręcają im się listki do środka - dziś więc akcja przesadzanie :) Mam nadzieję, że to pomoże...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”