Boczniak z grzybni

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Boczniak z grzybni

Post »

wosiek67 pisze:Ja w zeszłym roku jesienią zaszczepiłem na czereśni boczniaka i nic do zimy pieniek stoi wkopany w ogrodzie, stał tak przez całą zimę czy mam jeszcze szansę że z tego coś będzie
Ja kiedyś zaszczepiłem na pniu ściętej wiśni i też nic z tego. Boczniaki chyba nie na każdym drewnie urosną. Gdzieś czytałem, że dobra jest brzoza. To miękkie drewno i szybko przerasta. U siebie dorobiłem się boczniaków dopiero na klonie, ale owocował po roku od zaszczepienia, jakieś 0,5 kg zbiór.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzychoo napisał
Ja kiedyś zaszczepiłem na pniu ściętej wiśni i też nic z tego. Boczniaki chyba nie na każdym drewnie urosną. Gdzieś czytałem, że dobra jest brzoza. To miękkie drewno i szybko przerasta. U siebie dorobiłem się boczniaków dopiero na klonie, ale owocował po roku od zaszczepienia, jakieś 0,5 kg zbiór.
Z tego co tu czytam wynika, że szczepienie na pniach to nie jest dobre rozwiązanie ;:145 . Wszyscy polecają szczepienie grzybni na miękkich i rozdrobnionych podłożach. ;:172
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Ja w zeszłym roku zaszczepiłam boczniaka na brzozie i całą jesień owocowały. Pięknie owocowały!
wosiek67 pisze:Krzychoo napisał
Cytuj:
Ja kiedyś zaszczepiłem na pniu ściętej wiśni i też nic z tego
Być może nie zostały spełnione podstawowe warunki - 3 miesieczne odleżakowanie drewna, właściwe warunki przerastania grzybni.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Brzoskwinka napisała
Być może nie zostały spełnione podstawowe warunki - 3 miesieczne odleżakowanie drewna, właściwe warunki przerastania grzybni.
Mój pieniek leżał po ścięciu przez rok, po zaszczepieniu kołeczków z grzybnią był zawinięty w folię przez 2 miesiące, potem trafił do gruntu i był regularnie podlewany.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojtek, i nic nie wyszło czy inne, dzikie grzyby miałeś?

Z tego co wiem, drewno nie powinno leżeć za długo, bo pasożytnicze grzyby wchodzą. Powinno odczekać jakieś 3 m-ce. Drzewo przestanie walczyć o życie, a jeszcze nie zostanie zainfekowane.

A jakie efekty miałeś po przerośnięciu? Pniak zrobił sie biały od grzybni?

Ja mam kiepskie doświadczenia z kołkowaniem. 90% nie wychodziło. :(

Najlepszy efekt był z grzybnią na ziarnie. M robił otwory o srednicy 2cm i głebokosci jakieś 5-7cm (piórkiem wiercił). Wzdłuż całego pnia z dwóch stron. Odległość miedzy dziurami jakieś 15cm. Chodziło o to by boczniak szybko pieniek opanował. Dziury zapychaliśmy ziarnem z grzybnią. Potem na to przypinaliśmy zszywkami tapicerskimi folię. Na palecie ułożyliśmy pieńki (za szopką), na to mata - jakas plecionka. Ją utrzymywaliśmy w stałej wilgoci. Jak pniaki zrobiły się białe (nie całe, ale mocno grzybnia zaatakowała) - zostały wkopane jakieś 20cm w ziemie pod iglaki, dziką różę... Szybko zaczęły owocować.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Asiu nic nie wyszło ale teraz pieniek całkiem dekoracyjnie wygląda. Myślałem, że był za gruby średnica ok. 25cm. Wkopany w wilgotnej ziemi obok płynie strumyk rosną wierzby. Kołki co 10-15 cm. Może to te kołki pisałaś, że z nimi to jakaś lipa. ;:223
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojtek, rozumiem, ze po leżakowaniu nie miałeś pniaków grzybnią przerośniętych?
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Masz rację całkowity brak!!!!!
Myślałem, że tak musi być bo grzyb przerasta pień wewnątrz a potem wytwarza owocniki na zewnątrz.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy boczniaku wygląda to tak jakby pleśnią zaszedł. Przy shi-take pniak ma czarno-brązowe nacieki, zakola...

Warto pokusić się o uprawę boczniaka na pniaczkach, bo raz dobrze zrobione plonują kilka lat. I nic nie trzeba robić poza ewentualnym podlaniem gdy bardzo sucho jest, ale i to niekonieczne. Grzybnia wrasta w glebę.

W tym roku to nawet w grudniu miałam. :D
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Asiu, trochę mnie załamałaś ;:202 . Kupiłam sobie kołeczki z grzybnią boczniaka cytrynowego i shi-take i miałam je posadzić w pniach, a tu czytam, że prawdopodobnie nic z tego nie wyjdzie :? Jak pozyskiwaliście to "zagrzybione" ziarno?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja ziarno kupiłam na allegro. Dużo tego jest.
Próbuj, może Ci wyjdą. Mnie się nie udawało. :(
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Spróbuję, przecież grzybnię już mam, to się nie poddam tak łatwo :lol: . Na jakim drewnie hodowaliście shi-take?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na brzozie, ale właściwe plony powinny być w tym roku. Czekaj, założę inny wątek, bo tu loginalowi naśmiecimy. :wink:
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do dyskusji o shi-take i pierścieniakach zapraszam tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=53132
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Boczniak na trocinach topolowych bez pasteryzacji z grzybni dzikiej zaczyna plonować.
Obrazek
Obrazek
Boczniak na mieszaninie trocin przygotowanych w mikrofali.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”