Dziękuję.
Maciek13 napisał(a):
(...) Ja blisko ciebie mieszkam - Janów, tym bardziej się cieszę, że ktoś z okolic kolekcjonuje kaktusy. Super

I to już całkiem dawno zacząłem to kolekcjonowanie, będzie niedługo już 50 lat!
A w Lublinie jest Oddział Polskiego Związku Miłośników Kaktusów. Jest tam nas (czynnych) ok. 30 osób z Lublina, Kraśnika, Stalowej Woli, Lubartowa, Starachowic, Warszawy i skąd tam jeszcze...
Jakby coś zmieścisz się i ty - zapraszam na spotkania które odbywają się wiosną i jesienią w O. Botanicznym.
doras napisał(a):
(...) czy stosujesz jakieś nawozy do swoich kaktusów? (...)
Ależ oczywiście że stosuję!
Owszem, kaktusy potrzebują bardzo ubogiego i przepuszczalnego podłoża aby w naszych warunkach dobrze i bezpiecznie rosły ale przecież nie znajdują w nim tyle pożywienia aby wydawać kwiaty. W związku z powyższym należy je zasilać - ja to robię nie częściej niż 2-3 razy w sezonie.
Stosuję nawóz Krystalon oraz - przemiennie - jakiś inny z odpowiednio zbilansowanymi składnikami.
Tyle że Mammillaria prolifera jest tak prosta w hodowli że powinna i na przysłowiowym "kamieniu" urosnąć i wydać kwiaty!
Potrzebuje tylko dużo światła (słońca) w lecie oraz chłodnego i bez wody zimowania. Będzie kwitła na 100%!