Proszę podpowiedzcie mi jaka odmiana cebuli jest naprawdę słodka - np w Grecji kupowałam na targu naprawdę słodkie cebule doskonałe do sałatek . U nas jakoś mi się nigdy nie udało nie mówiąc by zdobyć nasiona takiej
Głównie technika pielęgnacji.W tym sezonie kolejnym w większości suchym/upalnym z okresową tylko toną wody z nieba punktowo.Cebula bardzo dobrze reaguje na regularne podlewanie i tak była pilnowana u mnie.Odwdzięczyła się wielkością,soczystością i głównie słodkością.Tak więc woda,woda i jeszcze raz woda.Trochę zbyt rzadko sadzona dlatego główki były w przedziale od najmniejszych 500 do 800 gram.większe zagęszczenie to i cebule byłyby mniejsze.
Kolejny rok oczywiście Exhibition.5 klasa ziemi,prawie piaskowa miejscowo,nawożenie jedynie na stert i to skromne.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
U mnie też od kilkunastu lat nr 1 w uprawie cebuli jest odmiana Exhibition. Rozsadę produkuję we własnym zakresie z oryginalnych nasion Bejo Zaden (nasiona są zaprawione przez producenta). Staram się co roku używać świeżych nasion. Od czasu kiedy rozsadę produkuję w paletach VEFI 96 sadzenie rozsady stało się przyjemnością. Kiedyś uważano, że w każdej komórce/minidoniczce powinna rosnąć tylko jedna siewka ale ponieważ osobiście nie lubię zbyt dużych cebul wysiewam po 4 nasionka i tyle roślinek ile wyrośnie wysadzam następnie do gruntu. W sezonie 2024 zamierzam obsadzić rozsadą 1 podwyższoną grządkę o długości prawie 5m. Rośliny będą rosnąć w 4 rzędach oddalonych od siebie o 30 cm i będą nawadniane przy pomocy węża pocącego. Przyjmując, że nasiona wykażą się wysoką siłą kiełkowania do realizacji planu powinny wystarczyć 2 palety VEFI 96.
Ponieważ jednak od II 2024r dla lubartowskich seniorów będę prowadził w ramach zajęć Uniwersytetu Trzeciego Wieku zajęcia z ogrodnictwa przygoda z produkcją rozsady ulegnie rozszerzeniu. Na zajęciach pobawimy się w podkiełkowanie nasion, sprawdzimy czy nasiona lepiej kiełkują na świetle czy w ciemności, przetestujemy kilka rodzajów podłoża do wysiewu, zastosujemy biostymulatory. A ponieważ Firma Wiesława Legutko przekazała nam nieodpłatnie między innymi otoczkowane nasiona cebuli Ailsa Craig będziemy porównywać obie odmiany. Dla uczestników zajęć zorganizujemy konkurs na największą cebulę.
To ciekawie Ci się zapowiada otwarcie nowego sezonu - mniemam ,że podzielisz się z nami wynikami przeprowadzonych doświadczeń
Co do rozsady cebuli to ja wysiewam nasiona do głębokiego "pudełeczka" ( np takiego w którym w biedrze sprzedają pieczarki ) i mam rozsadę rwaną .
Być może uda się kupić na sezon 2024 opakowanie podkiełkowanych nasion Exhibition w formule B-Mox. Ja część nasion, które podkiełkowuję przenoszę do doniczek P9 (po 12-16 skiełkowanych nasionek). Ładnie rosną ale później tracę dużo czasu przy wysadzaniu rozsady więc wolę produkować w VEFI. Mogę sobie na to pozwolić bo od marca sadzonki wędrują do tunelu tam mają chłodniej i wystarczającą ilość światła. O wynikach doświadczeń oczywiście będę informował.
Napisałem do producenta nasion Exhibition ale szansa, że w handlu pojawią się opakowania podkiełkowanych nasion Exhibition w małych opakowaniach (10 tysięcy nasion) są niewielkie. Na paczkę 250 tysięcy nasion mnie nie stać a zresztą szkoda zmarnować tyle nasion. Nawet z wszystkimi działkowcami z Lubartowa to zbyt duża ilość. Ponadto w cebuli nasiona w formule B-mox pojawią w sezonie 2023/2024 się po raz pierwszy. Na razie firmy rozprowadzające nasiona nie mają takich nasion w ofercie. Gdybym zdobył takie nasiona to zorganizuję dla naszych forumków konkurs na największą cebulę.
Tak myślałam , że może być problem z mniejszym opakowaniem tych nasion .
Przyznam się , że nie do końca rozumiem na czym to polega . Czy b- mox to jest
jakiś nowatorski sposób podkiełkowywania ? A jak z trwałością takich nasion ?
Szukałam konkretnych informacji ale przeważnie trafiałam na reklamowe ogólniki .
Info ze strony producenta ale oni umożliwiają udostępnianie. Oparta na nowej technologii formuła B-MOX® wzmacnia energię kiełkowania nasiona, stymuluje wzrost w najwcześniejszej fazie oraz poprawia wigor roślin. Podczas całego okresu wzrostu rośliny wykazują się lepszą tolerancją na stres i lepszą zdrowotnością ogólną, co jest spowodowane lepiej rozwiniętym systemem korzeniowym.
Formuła B-MOX® została specjalnie opracowana dla potrzeb rolnictwa nowoczesnego, poprzez silną roślinę mniej wrażliwą na warunki stresowe. Dzięki temu producenci mogą ograniczyć ochronę, a to oznacza że B-MOX® jest również bardzo obiecujący dla produkcji ekologicznej. Aktualnie opracowano metodę B-MOX® dla marchwi i pietruszki korzeniowej, ale jesteśmy bardzo pozytywnie nastawieni na potencjalne wyniki w innych gatunkach.
B-MOX® pomaga w redukcji ryzyka uprawy podczas newralgicznych, pierwszych tygodni uprawy oraz wykazuje dobroczynne działanie podczas późniejszych okresów suszy i chłodu. Czego rezultatem jest zauważalny wzrost plonu handlowego w porównaniu do upraw z nasion nieulepszanych. 15 procentowa zwyżka plonu handlowego w gatunkach takich jak marchew i pietruszka korzeniowa nie jest niczym wyjątkowym. https://www.bejo.pl/magazine/bejo-wprow ... ach-cebuli