Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
@Jolek
Środki ochrony roślin -
Miedzian, Topsin, Revus, Magnicur Finito, Cabrio Duo, Ridomil Gold - kolejność przypadkowa
Środki ochrony roślin -
Miedzian, Topsin, Revus, Magnicur Finito, Cabrio Duo, Ridomil Gold - kolejność przypadkowa
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Nie podlewałem na słońcu, w zasadzie to liście raczej suche były zawsze tylko do ziemi podlewałem. Słońca maja ogólnie mało bo okno na północ. Nowe liście są ok, na niższych głównie się kropki pojawiają. Nawóz w drodze, jutro dam i zobaczę do dalej.
- Mirek19
- 1000p
Bez obaw, po opryskach najważniejsze jest, aby nowe przyrosty były zdrowe.
Nie opryskuj roślin w czasie silnego nasłonecznienia. Najlepsza pora to godziny poranne lub wieczorne.
Kiedy wysadzasz pomidory do gruntu ?
Pozdrawiam, Mirek
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
md86 na północnym oknie trzymasz rozsadę? To się nie dziwię że blade i marnieją. Ja trzymałam na południowym i się wyciągały.
One drastycznie potrzebują światła słonecznego. I zrób zdjęcie całej rośliny razem z doniczką bo może mają na przyklad za małą.

One drastycznie potrzebują światła słonecznego. I zrób zdjęcie całej rośliny razem z doniczką bo może mają na przyklad za małą.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
A u mnie już widać pojedyncze plamki brunatnej plamistości liści
- zbyt długo rozsada stała w zbyt dużym zageszczeniu w dodatku miała ciepło . Od kilku lat nie mogę sobie poradzić z tą chorobą 

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Jolu , naprzemiennie , nie wszystko naraz .
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Bardzo proszę dyskusje na temat nawożenia i stosowania środków ochrony roślin prowadzić w wątkach do tego przeznaczonych.
Teraz kompletnie nic nie można tu znaleźć na temat chorób, bo zrobił się śmietnik o wszystkim.
Są tematy:
Pomidory i inne uprawy - opryski-tak czy nie i jak? cz.2
Opryski "ekologiczne" w uprawie pomidorów i innych upraw
Czym nawozić pomidory-cz.3
Teraz kompletnie nic nie można tu znaleźć na temat chorób, bo zrobił się śmietnik o wszystkim.
Są tematy:
Pomidory i inne uprawy - opryski-tak czy nie i jak? cz.2
Opryski "ekologiczne" w uprawie pomidorów i innych upraw
Czym nawozić pomidory-cz.3
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Dla mnie to oparzenia , na których trochę pleśni się rozwinęło.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- Pachirka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 kwie 2016, o 10:11
Chcialam tylko dać znac, że Robet miał rację. Na noc zaczełam wynosić krzaczki do chłodnego przedpokoju oraz wietrzyć pokój w ciągu dnia i przestały więdnąć natychmiast. Od paru dni hartuje je też na dworze, nawet w średnią pogodę i nabrały krzaczastego pokroju i mają intensywnie zielone liście:Pachirka pisze: ↑9 maja 2023, o 22:32 Witam.
Moje pierwsze zasiane przeze mnie pomidorki. Jestem kompletnie zielona. Proszę o pomoc ;( Co dolega moim sadzonkom? Dolne liście mają dziwne, połyskujące plamki, w tych miejscach listki są jakby wyżarte, cieniutkie jak pergamin. Plus ogólnie są niewyraźne, wiotkie...
Bardzo proszę o pomoc dla laika! Przegladałam godzinę forum i rózne zdjęcia przez kolejną na internecie i nie mam pewności...
Dodam, że nawiozłam je na razie tylko raz, dwa tygodnie po pikowaniu, Florovitem płynnym ale doglebowo, to było ponad tydzień temu, po trzech dniach listki pozwijały im się do środka, ale były zielone nadal, a jakieś dwa dni temu zauważyłam podeschnięte, brązowe obrzeża liści, lekko pozółkły, a dziś te plamki.
- Pachirka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 kwie 2016, o 10:11
Chciałam tylko dać znać, że Robert miał rację. Na noc zaczęłam wynosić krzaczki do chłodnego przedpokoju oraz wietrzyć pokój w ciągu dnia i przestały więdnąć natychmiast. Od paru dni hartuje je też na dworze, nawet w średnią pogodę i nabrały krzaczastego pokroju i mają intensywnie zielone liście:

Nie pojawiło się już więcej plam czy przebarwień. Za chwilę idą do gruntu.

Nie pojawiło się już więcej plam czy przebarwień. Za chwilę idą do gruntu.
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pachirka ładny żywy pomidorek
.Ważne że twoim pomidorom pomogło,moim również.

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Mirek19
- 1000p

W miejscu uprawy były skoki temperatur ?

Pozdrawiam, Mirek