Na starym po nowemu 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Misza123
100p
100p
Od: 11 gru 2022, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starym po nowemu 6

Post »

Witaj Beatko, :wit
Pierwszy raz robię wpis na Twoim forum. Ogród masz piękny. Uwielbiam bioróżnorodność w ogrodzie i u Ciebie chyba tak jest. U mnie na rabatach taki ścisk, że sama nie wiem co mam. A mam tego mnóstwo. Sadzę tak dla siebie jak i moich owadzich przyjaciół, żeby cały sezon cieszyły się razem ze mną z kwitnącego ogrodu. Niestety nie jest to łatwe, bo sądzę dużo roślin jednorocznych.
Co do miechunki jadalnej to uprawiałam miechunkę peruwiańską (inaczej rodzynek brazylijski). Nie każdy ją lubi, ale ja bardzo. Można ją jeść na surowo i suszyć. Uprawiałam ja pod folią jak pomidory, bo w gruncie może nie zdążyć dojrzeć. Niestety zajmowała mi bardzo dużo miejsca i późno dojrzewała, więc dałam sobie spokój. Co ciekawe, rozsiewała mi się później w tym samym miejscu przez parę sezonów. Pewnie uschnięte rodzynki nie przemarzały. :D
Zaciekawiła mnie twoja Alstremeria. Jest piękna i dorodna. Ja też w tym roku kupiłam w markecie sadzonkę żeby spróbować. Niestety była marna i długo nie chciała wyjść. Jest środek lata a ona w donicy ma 2 cm. Porażka. Napisz proszę jak się nią opiekować i zimować. Może w przyszłym roku uda mi się kupić lepszy okaz. Ja w donicach uprawiam tylko różne odmiany agapantów. Chciałam spróbować też czegoś innego. Niestety nie udało się. ;:222
Perovskia też u ciebie niczego sobie. ;:215 Jaką lubi ziemię? U mnie nie bardzo chce rosnąć. Mam bardzo przepuszczalną ziemię i lawendy mają się dobrze a perovskia wegetuje. ;:222
Pozdrawiam Gośka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Beatko, po długiej przerwie. Mówią, że nieszczęście chodzą parami i u mnie w tym sezonie sprawdziło się w stu procentach. Z działki wprawdzie już mogłam wrócić, ale nie dla odpoczynku od niej, a dla remontu kuchni, który wymusiła na nas zepsuta pod naszą nieobecność lodówka. ;:145

Twój ogród zachwyca feerią barw i kształtów, zapewne również aromaty rozmaite pływają w powietrzu. ;:138 ;:138 ;:138

U mnie w tym roku też dużo roślin w donicach i doniczkach. W ten sposób ratuję te najbardziej dla mnie ważne przed pędrakami, które niczego się nie boją i nawet teraz, choć już powinny odpoczywać w głębi ziemi, u mnie grasują w najlepsze. ;:222

Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego weekendu. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, poczytałam o tej kubańskiej kocimiętce - wysokiej odmiany Ci się chce. ;:215
Perovskia u mnie rośnie dopiero jak ją dałam na najgorsze stanowisko, bez dokarmiania, Ma sucho, ciepło, miło i przyjemnie - i to jej wystarcza jak na razie.
Próbowałam trzy sztuki przezimować w doniczce i też bez problemu, cieszę się.
Trawy to raczej wiosną lepiej jest przesadzać, tak mi się wydaje. Tym bardziej, że stipa albo dobrze zniesie zimę albo sama opuści stanowisko, na której jej już nie chcesz. Chyba warto z tym zaczekać do kwietnia.

Olu, tak stipa u mnie zimuje. Ale jakby co to dokupię nowe. Wiążę ją na zimę tak jak i inne trawy ozdobne, a przycinam w kwietniu.
Teraz zebrałam nasiona, spróbuje wysiać na wiosnę, rzekomo nie jest trudna. Jestem ciekawa czy mi się uda,
Zresztą kilka siewek znajduję na wiosnę, rozdałam tegoroczne.
Tak, czosnek główkowaty i bodziszek Rozanne - na obu roślinach dzieje się sporo. ;:215 Polecam .

Maryniu - z perovskią to kilka lat próbowałam, aż jej wreszcie u mnie siadło. Szukałam miejsca dla niej, aż znalazłam takie, które jej spasowało. Tam chryzantemom też jest dobrze, widocznie lubią swoje towarzystwo i południową ścianę przy domu.
Jak tę alstromerię stracę - to na pewno kupię kolejną, jest warta tej dość wysokiej ceny. Wspaniała roślina. Mało która bylina kwitnie nieprzerwanie od maja do mrozów....

Tak, Jadziu, oj, sporo mam cięcia, to fakt. Szkoda, że nie odbierają u mnie bio, byłoby wygodniej, nawet jakby to było tylko raz na miesiąc.
Te jeżówki za jakiś czas wysadzę do gruntu, bo rzekomo one co 3-4 lata lubią zmianę miejsca.

Obrazek

Witaj, Gosiu :wit
Tak, mam taki ogród miszmaszowy. Dla każdego coś dobrego. I ślimak, i nornica i pszczółka i motylek się zadowoli... Tudzież ptaszek, kot czy jeż...
Perovskia chyba lubi to samo co lawenda. U mnie rośnie na suchym stanowisku, jest osłonięta ścianą domu czyli ma takie zaciszne u mnie miejsce. Nie zasilam ją niczym, nie podlewam dodatkowo tak jakoś specjalnie.
Alstromerię mam tę zimującą w gruncie. Startuje bardzo szybko, bo już wczesną wiosną.
Twoja może być albo przelana albo jest w złej ziemi. Ja swoją w ogrodzie trzymam pod zadaszeniem, słoneczko ma do godz. 14tej. Może trzeba ją potraktować drożdżami albo wodą utlenioną skoro nie chce ruszyć. No i warto jej regularnie dawać nawozu do roślin kwitnących, np. ten co do pelargonii. Mam ją w sporej donicy, a to chyba też jest ważne.
Kupiona w e-clematis. . Zimuję ją w 10 stopniach, z oknem. Jak za szybko wystartuje bo np. już w lutym to jak urośnie do 10--15 cm, to ją przycinam do ziemi by wytrzymała zanim pójdzie do ogrodu.
Bardzo lubię łączyć rośliny jednoroczne z bylinami. Te pierwsze latem robią świetną robotę w ogrodach. A jeszcze teraz jak mam już sprawdzony sposób z zimowymi wysiewami - to nie martwię się o nowe jednoroczne.
Tu przykłady rudbekii jednorocznej oraz cynii / właśnie z takich wysiewów na zewnątrz /

Obrazek

Obrazek

Lucynko, a ja myślałam, że tak Ci dobrze na działce, że nie z przymusu tam jesteś ale z wielkiej chęci. ;:196
Ważne, że chyba już wszystko u Ciebie powoli wychodzi na prostą - powiedzmy, że wreszcie się krystalizuje ;:215
O tak, aromaty ogrodowe są! Pierwszy raz pachną u mnie aż tak obłędnie floksy, wow, cudnie! No i teraz zaczyna budleja kwitnąć, więc zapachy są rewelacyjne.
Ja już się Lucynko przyzwyczaiłam do tych donic, jedynie co to po prostu muszą być duże - i roślinom jest w nich bardzo dobrze. A niektóre rośliny wręcz się donicy domagają, tak jak np. werbena patagońska - ona u mnie w gruncie nie za bardzo chce rosnąć.
Cieszę się, że już jesteś znowu na FO po dłuższej przerwie. ;:215

Kilka ogrodowych aktualności

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Albicja i jej przepiękne liście ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Beatko, ponieważ Twój ogród głównie w donicach, jestem pełna podziwu dla pięknych kwitnień. ;:138 ;:138 Domyślam się, jak dużo pracy Cię to kosztuje, ale widać efekty, których można pozazdrościć. ;:215
Pięknie kwitną jeżówki, rudbekie, cynie, zawilec japoński wyjątkowo w tym roku wcześnie wystartował ( u mnie też). Ketmia syryjska już taka ukwiecona! ;:215 U mnie zakwitają pełnokwiatowe, a te o kwiatach pojedynczych jeszcze się lenią.
Albicja - ciekawa roślinka i faktycznie liście ma urocze. ;:303

U mnie od kilku dni zimno i codziennie albo deszcz, albo leje. Jak był potrzebny, to go nie było. ;:222
Jednak nie będę marudziła, niech porządnie podleje.
Jeszcze jedno: zatrwiany będą miały fioletowe kwiatki, a mam ich aż...dwa. Jeden z zimowego siewu i jeden z siewu wiosennego na działce.

Zdrówka, Beatko. ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz Beatko pięknie kolorowo i nawet Albicję sobie sprezentowałaś śliczna roślinka ;:333 Kiedyś miałam nasionka ,ale nic nie wykiełkowało.Moje Rudbekie dopiero sie zbierają ,ale to inna odmiana tej mojej . ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Stipa z nasion się uda, tylko trzeba poczekać aż nabierze masy - w pierwszym roku raczej jest nieduża. Dziękuję za polecenie bodziszka ;:196
Misza123
100p
100p
Od: 11 gru 2022, o 20:55

Post »

Witaj Beatko :wit
Twoja rudbekia i cynia dorodna. Kiedy je siejesz do gruntu? Pikujesz? Moje cynie w tym roku jakieś mizerne. Może jeszcze się ruszą. Chyba trzeba zasilić i częściej podlewać. Czy ta piękna chmurka to rutewka Delavaya? Ja mam kilka sztuk i białych i różowych. Uwielbiam je.
Ketmia syryjska i zawilec japoński już w pełni rozkwitu. Bardzo je lubię.
Niestety upały nie wpływają dobrze na nasze ogrody. Czekam niecierpliwie na deszcz :D
Pozdrawiam Gośka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Rutewki Beata ma rzeczywiście zjawiskowe. Wyglądają jak liliowy deszcz spadający gdzieś z wysoka.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Patrzę na pięknego żółtego pięciornika, muszę mojego młodego przesadzić, bo na razie nie sięga do słońca zza barbuli kaledońskiej.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się cieszę, Lucynko, że Twój zatrwian będzie również fioletowy.
Chwilkę temu narzekałyśmy na wielkie opady i zimnicę a teraz znowu nastało piękne upalne lato. Chyba jeszcze nigdy wcześniej tak długo nie miałaś pogodowej możliwości wręcz mieszkać na działce - super sprawa.
Donice mam dość duże, są specjalnie przygotowane co do podłoża, może i dlatego też nie mam problemu z zimowaniem roślin. Dobrze trzymają wilgotność - a rośliny mają takie warunki o jakich marzą. Ja w tym widzę same plusy.
Np. w gruncie perovskia nie ma tak wielkich dzwonków jak mają te w donicy, jestem zachwycona kwiatami ;:196

Obrazek

Jadziu, Albicję mam drugi sezon. Dobrze zimowała na ganeczku. Jedynie co mogę jej zarzucić to to, że bardzo późno startuje: maj / czerwiec. Ale potem szybko nadrabia swoją niespotykaną urodą i kolorem, kształtem.
Te rudbekie z powyższych fotek to są jednoroczne, siałam je wiosną. Miały mieć przebarwienia brązowe, nie wiem czemu są wciąż tylko żółte.
Ale te bylinowe już mi zakwitły, pewnie u Ciebie też. ;:196

Olu - a ja dziękuję za podtrzymanie moich zamiarów co do siania stipy. ;:196
Wyobraź sobie, że w tym sezonie wypadły mi wszystkie 4 barbule. Zostawiłam je na razie w gruncie, jak do czerwca nie odbiją to będzie miejsce na coś innego.
Pięciornik musi być w pełnym słońcu. Cięty co roku w kulkę, skracany górą jakieć 20 - 30 cm w okolicach kwietnia - daje obłędne kwitnienie i wygląd przez cały sezon.

Gosiu - ta rudbekia o dużych kwiatach i te cynie są z tzw. zimowego siewu. Nie pikuję ich bo od razu wysiewam tak by pojedynczo pikować nie trzeba było. Siew w butelkach czy w woreczkach jak dla mnie jest idealny a kwiaty są super przez cały czas i takie mocne.
Tu link do tych moich wysiewów, te kwiaty bardziej delikatniejsze co do temperatury wysiewałam tak samo ale troszkę później, chyba końcem marca
viewtopic.php?t=125352&start=119
U mnie prawie codziennie deszcz, ale słoneczka też jest sporo. ;:3
Tak, ta chmurka to jedna z Rutewek.

Wandziu, ani się nie obejrzysz jak i Twoja rutewka będzie taka dostojna i majestatyczna. Rutewki są i piękne i długo kwitną. I np. po ścięciu też zostawiam ich suche kwiatostany u ich stópek.
Tu biała Rutewka na rabacie bylinowej, w tle budleja.

Obrazek

I kolejne letnie fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrowienia z Beskidów / Skrzyczne i Czantoria :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Cudnie ci kwitną budleje. I też masz różne kolory ;:215
Biała mała po zimie mi padła. :roll:
Hortensje cudnie się prezentują.
Ale i te szersze widoczki są bardzo ładne.
Widoki z Beskidów bardzo ładne. Dziękuję za nie. :)
Masz okazałą perowskie. Cudne takie większe krzaczki. Po jakim czasami one sa juz takie okazalsze ?
Moja ma 2 sezon i jeszcze taka sobie .
dobrej niedzieli ci życzę ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Rzadko pokazujesz większe fragmenty ogrodu, a jest piękny!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ketmie, budleje, hortensje przepięknie kwitną! ;:138 ;:138
Beatko, widzę, że wdychasz czyściutkie beskidzkie powietrze i podziwiasz uroki Beskidów. ;:215 ;:215 ;:303
Wrócisz naładowana werwą, zapałem do działania. ;:333 Baw się dobrze. ;:196
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Beatko
Ja budleję białą kupiłam i wsadziłam w zeszłym roku ale nie przezimowała u mnie natomiast moje fioletowe rozrastają sie w szerz i do góry w zastraszającym tempie.
Cynia piękna. Hortensje teraz dają swój popis. Ketmia syryjska ma ładniutki ten kolorek a albicja ciekawy kształt liści.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Aniu / anabuko1 / z Perovskią to chyba od odmiany zależy, są wyższe i niższe. Te wysokie już w drugim roku są wysokie. Więc nie wiem jaką masz odmianę. Pewnie warto mieć każdą ;:306
Tak jak np. kocimiętki - też fajnie mieć różne wysokości.
Troszkę Ci "pozazdrościłam" - i też jestem od tygodnia mocno poturbowana. Na szczęście obeszło się bez gipsu. Ale swobodne poruszanie mam wielce utrudnione.
Beskidy są bardzo atrakcyjne, i co do wycieczek pieszych / oczywiście rower, narty, itp. też / ale też do wielu miejsc można podjechać autem a potem wyjechać kolejką. Widoki są przy dobrej pogodzie cudne, np. z Góry Żar.
Ale na Baranią Górę też warto podejść.
Jak ktoś przyjeżdża np. z północnej części kraju to zachwyca się wspaniałymi wodami wśród gór np. Jezioro Międzybrodzkie czy Jezioro Żywieckie. Te "moje" okoliczne Beskidy przeszłam w młodości calutkie wszerz i wzdłuż, teraz częściej korzystam z kolejek linowych, ale są wspaniale rozbudowane, no i te widoki.. Bardzo się cieszę, że aż tyle osób właśnie w górach spędza wolny czas, tłumnie jest i w weekend i w środku tygodnia.
A może ta biała budleja jeszcze Ci odbije w przyszłym sezonie?

Dziękuję, Wandziu ;:196 - jest mi bardzo miło. Poprawię się ;:108

Tak, Lucynko - mieszkam w pięknej okolicy, jednym okiem widzę Dębowiec, Szyndzielnię a drugim zerkam na Czantorię i okolice. Na pewno powietrze w czasie upałów jest bardziej rześkie, daje się to odczuć. No i góry dają jeszcze to, że nie mam aż takiej suszy jakiej doświadczają niektóre ogrody. Jak kwitną pierwsze wczesne tulipany to jeszcze widzę śnieg w górach...
Ketmie w tym roku mają olbrzymie kwiaty, jestem nimi zachwycona. Hortensje też pięknie kwitną ale przez te deszcze i wiatry jednak mi się położyły - nie stoją, ale są pochylone na podporach. Ale i tak są super, jak to bukietowe. ;:196

Ewuś, patrz - Ania też pisała, że przemarzła jej ta biała budleja. Ciekawe.
To sobie sprawiłaś szaloną budleję tę fioletową. :D Raczej chyba więcej jej nie będzie niż jest, bo tnie się nisko co roku i na nowo wyrasta. Więc bez obaw, nie zarośnie Cię, a tylko ucieszy swoim pięknem :uszy Ale te fioletowe to masz już chyba dłużej niż sezon, bo pisałaś, że kupiłaś tylko białą. No chyba, ze nie tniesz ich wcale - to mogą poszaleć, oj mogą.
Mnie się wszystkie podobają i te kompaktowe i właśnie te "szalone" też.
Te kompaktowe mają chyba jeszcze ładniejszy zapach.
Cynia miała być mini a wyrosły kwiatostany spore ;:215 Wcale nie jestem na to zła ;:306
Pozdrawiam ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”