Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
Przy sadzeniu brzoskwini stosuję zasadę 70/30 tzn. przy wykopywaniu drzewka brzoskwinia ze szkółki zasadniczo traci ona około 70% korzeni. Jeśli nie przyciąłeś korony w [podobnych proporcjach to może mieć trudności z dostarczeniem soków z korzeni do korony. Jeśli przyciąłeś to może to być problem z wodą (mamy bardzo suchą wiosnę -przynajmniej u mnie) albo sadzonka jest nie w porządku tzn. była źle przechowywana w transporcie między szkółką a miejscem sprzedaży (zbyt długi okres przesuszenia korzeni). Można spróbować poprawić ewentualną przecinkę i solidnie podlewać oraz monitorować zmiany w koronie drzewka, a w dalszej kolejności ewentualnie poszukać nowej sadzonki. 

Czekać. Mi kiedyś odbiła 5 cm od podkładki. Pod koniec Maja. Utnij kawałek z góry i sprawdź czy żyje.berthold61 pisze:Jesienią ok listopada posadziłem brzoskwinię redhawen i do teraz kompletnie ją nic nie rusza , inka już ma kwiaty a ta nawet pąka nie ma nabrzmiałego , wywalić i dać nową czy czekać jeszcze ?
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie ją dosyć porządnie pościnałem tak po 3/4 a w dodatku podlewam regularnie co 3 dni , pączki jak suche i małe tak są , no i nie wiem czekać czy kupić póki są drzewka w sklepach .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Ja nie przyciąłem (nie było czasu, wsadziłem na szybko podczas ostatniej późnojesiennej wizyty) i nie ruszają mi dwa drzewka (morela+brzoskwinia). Przycięcie teraz może im pomóc czy bardziej zaszkodzi (lepiej nie ruszać i obserwować sytuację)?
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
U mnie Early Orange zaczął owocować w 7 roku po posadzeniu jak zakwitł zapylacz a Harcot i Goldrich zaczął owocować od 4 roku po posadzeniu i owocują co roku .
Znam przykłady gdzie zostały kupione morele samopylne Early Orange a po 7-12 letach nie miały owoców dlatego zostały ścięte .
Podstawowe wady Early Orange według mnie to wczesne kwitnie , choruje i ma mniejszy plon od odmian Harcot , Goldrich .
W Polsce jest coraz więcej odmian moreli przystosowanych do naszych warunków a dobre szkółki proponują więcej odmian dlatego możemy się spodziewać że będzie tyle odmian co w Czechach albo bardziej dostosowane odmiany jak w Niemczech .
https://www.prodejstromku.cz/katalog/me ... on_page=84
https://www.jukka.cz/c-merunky#/c-merunky?vp-page=1

Znam przykłady gdzie zostały kupione morele samopylne Early Orange a po 7-12 letach nie miały owoców dlatego zostały ścięte .
Podstawowe wady Early Orange według mnie to wczesne kwitnie , choruje i ma mniejszy plon od odmian Harcot , Goldrich .
W Polsce jest coraz więcej odmian moreli przystosowanych do naszych warunków a dobre szkółki proponują więcej odmian dlatego możemy się spodziewać że będzie tyle odmian co w Czechach albo bardziej dostosowane odmiany jak w Niemczech .
https://www.prodejstromku.cz/katalog/me ... on_page=84
https://www.jukka.cz/c-merunky#/c-merunky?vp-page=1

Mam ziemie wymieszaną z obornikiem ? Czy jest to dobre podłoże pod brzoskwinie ?
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
-
- ---
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Jaka to odmiana ile ma lat a czy owoców jeszcze nie miała .
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Jak myślicie, czy przekwitnięte kwiaty moreli (kilka dni temu) oraz otwarte kwiaty i pąki kwiatowe brzoskwini mogą wytrzymać temperaturę 0 st. C albo -1 st. C ? Brzoskwinię okryłem ,ale nie wiem, czy iść okryć też morelę.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Morelę tym bardziej
ja od 2 co godzinę może częściej żeby nie zasnąć będę pryskał wodą morelki dzisiaj krytyczna noc według prognoz .

-
- ---
Jeśli to do mnie, to nie znam odpowiedzi na żadne z pytań - prawdopodobnie kupię działkę, na której to drzewko jest. Nikt tam nie był od 6-7 lat, więc tyle to drzewko ma najmniej. Jeśli przetrwa przymrozki, które teraz zapowiadają, to się przekonamy jak owocuje.Adas11 pisze:Jaka to odmiana ile ma lat a czy owoców jeszcze nie miała .
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ze 2 dni temu chyba nawet w tym wątku też pytałem o przemarzanie moreli i z odpowiedzi wynikało, że minimalny mróz nie jest taki groźny, problem może być poniżej -3, -5 stopni.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Massur, w mojej okolicy ma być -2, przy gruncie
nie wiem ale z prognozami jest jak jest wolę zabezpieczyć na wszelki wypadek .