Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nektarynka, brzoskwinia - 2cz.(06.06-.....
No, już degustuje !!!!!!!!!!!!!!!!
Ale to taki sklepowy. W tym roku wiśni nie było.
Ale to taki sklepowy. W tym roku wiśni nie było.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
A próbowałeś z pigwowca ??????
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
To mi przypomniało że mam sporo owoców pigwowca ;)
Pozdrawiam.
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Czy ktoś ma może nektarynę o nazwie Flavortop, lub tez orientuję się z "jakiej jest półki" ?? Zakupiłam ją w szkółce, ale nic nie wiem na jej temat. Prosiłabym o króciutką charaterystykę, najlepiej z doświadczeń własnych
.

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
Można teraz i na wiosnę przed ruszeniem pąków.Ja pryskam tylko na wiosnę i to w zupełności wystarcza.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- krzysztofkhn
Asia !
Mnie się wydaje, że teraz to na oprysk miedzianem już jest zdecydowanie za późno. Pozostaje wiosna. Wiosną radziłbym zastosować sylit.
Mnie się wydaje, że teraz to na oprysk miedzianem już jest zdecydowanie za późno. Pozostaje wiosna. Wiosną radziłbym zastosować sylit.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czemu za późno? Może wręcz za wcześnie?
Tradycyjnie opryskiwało się środkami powierzchniowymi w stylu siarkowe, ciecz bordoska, olejowe - w zimie, bo wtedy nie ma deszczu, więc ich nie spłucze. Miedzian też się spłukuje, a tak całą zimę będzie działał na zarodniki grzybka.
Ale nie znam się, bowiem nie pryskam.

Tradycyjnie opryskiwało się środkami powierzchniowymi w stylu siarkowe, ciecz bordoska, olejowe - w zimie, bo wtedy nie ma deszczu, więc ich nie spłucze. Miedzian też się spłukuje, a tak całą zimę będzie działał na zarodniki grzybka.
Ale nie znam się, bowiem nie pryskam.

- krzysztofkhn
Bo tak mówią wszystkie mądre poradniki dla amatorów !!!
Poważnie. Wydaje mi się, że chodzi o zbyt niską temperaturę otoczenia.
Poważnie. Wydaje mi się, że chodzi o zbyt niską temperaturę otoczenia.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
U mnie akurat doskonałe temperatury teraz - dniem +7, nocą -5 ;) - oczywiście dodatnia lepsza - głupio trochę jak oprysk w locie zamarza
A piszą aby dlaczego tak zalecają?
Podręcznikowo powinno być 6'C. Ale to takie zasady ogólne. Przy miedziowych nie takie ważne, chyba nie ma jakiegoś ścisłego zakresu temperatur w których działa. Naturalnie poza zakresem temperatur w których środek działa jest też kwestia odparowania wody - żeby środek nie spływał bezużytecznie z drzewa. Tyle że tu akurat lejemy po drzewku aż cieknie, aby weszło w zakamarki, zatem też nie taki problem.
Bez przesady tylko, miedzian też szkodzi, podlewać tym gleby nie należy...
Inna kwestia: "stosować jesienią po opadnięciu liści" - a u mnie dopiero teraz opadły

Wierzysz we wszystko co wszyscy piszą? Dziś "wszyscy" pasjami odpisują jeden od drugiego, szerząc niewiedzę i mity bez zastanowienia...krzysztofkhn pisze:Bo tak mówią wszystkie mądre poradniki dla amatorów !!!
A piszą aby dlaczego tak zalecają?

Podręcznikowo powinno być 6'C. Ale to takie zasady ogólne. Przy miedziowych nie takie ważne, chyba nie ma jakiegoś ścisłego zakresu temperatur w których działa. Naturalnie poza zakresem temperatur w których środek działa jest też kwestia odparowania wody - żeby środek nie spływał bezużytecznie z drzewa. Tyle że tu akurat lejemy po drzewku aż cieknie, aby weszło w zakamarki, zatem też nie taki problem.
Bez przesady tylko, miedzian też szkodzi, podlewać tym gleby nie należy...
Inna kwestia: "stosować jesienią po opadnięciu liści" - a u mnie dopiero teraz opadły

- krzysztofkhn
Rossynant !
Pogadałem, popisałem w tym temacie na "sadownikach.pl". Kilku przecież fachowców poradziło mi żeby mimo wszelkich opisów, oprysk miedzianem tez robić powyżej 6 oC.
W Łodzi w dzień temperatura dochodzi do 4 - 5 oC.
Ale co do jednego masz racje. Ta jesień jest wyjątkowo ciepła i, jak piszesz, u Ciebie drzewa teraz straciły liście, a więc może jeszcze można prysnąć miedzianem .
Pogadałem, popisałem w tym temacie na "sadownikach.pl". Kilku przecież fachowców poradziło mi żeby mimo wszelkich opisów, oprysk miedzianem tez robić powyżej 6 oC.
W Łodzi w dzień temperatura dochodzi do 4 - 5 oC.
Ale co do jednego masz racje. Ta jesień jest wyjątkowo ciepła i, jak piszesz, u Ciebie drzewa teraz straciły liście, a więc może jeszcze można prysnąć miedzianem .
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
U mnie na pewno można, ale ja tego nie uczynię. Natomiast podobno ma się jeszcze ocieplić, oby!

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja prysnąłem miedzianem natychmiast po opadnięciu liści, jakieś dwa tygodnie temu.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Czyli jak będzie w miarę ciepło zrobić oprysk?
Asia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 kwie 2008, o 11:41
Brzoskwinia, Nektaryna, Morela
Witam.
Jesienią wpadłem na pomysł aby powiększyć swój przydomowy ogród w inne, bardziej egzotyczne rodzaje drzew owocowych. Pomyślałem o Brzoskwini , Nektarynce i Moreli. Mam pytanie czy wyżej wymienione drzewa jest w ogóle sens hodować w moim klimacie, mieszkam w północnej części Polski (konkretnie okolice Ostrołęki) i jeśli okazało by się że tak to czy wymagają te drzewa "drugiej połówki do rozmnażania"
czy tez mogą rosnąć same, w sumie to owoce z tej samej rodziny, i jeśli ktoś posiada linki odnośnie uprawy tych drzew serdecznie dziękuję. Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady