sajmon0609 pisze:Dostałem ostrą papryczkę chili w całości z Maroka kupiona na targu od babulinki zastanawiam się czy jak ja teraz zasadzę eksperymentalnie czy wyrośnie z niej chociaż jedna papryczka czy nie nie jest u nas za zimno jak myślicie
A może wszystkie uprawiane u nas papryki pochodzą z tamtego klimatu? Czy zamierzasz ją posadzić w gruncie?
Rybka pisze:W słodkiej papryce nie widzę wilków, tylko w ostrej. Czy trzeba je usuwać? Na fotce bardzo dobrze to widać
Oczywiście, że możesz je usunąć teraz, a gdy papryka będzie większa i rozgałęziona , to usuwa się także liście z tego "pieńka" (ma wyglądać jak drzewko). To samo dotyczy słodkiej.
Jeśli chodzi o prowadzenie na 2 pędy to jest ono niekonieczne przy niskich paprykach polskich typu Roberta. Jeszcze jeden pożyteczny zabieg przy paprykach to uszczyknięcie kwitnących pędów pod koniec lata (aby roślina nie zawiązywała już owoców, które i tak nie zdążą dorosnąć).
tak do gruntu bo nie wiem co to za odmiana i co z tego wyrośnie będzie eksperyment
Wsadzaj śmiało - ja też w tym roku eksperymentuję z jedną z odmian - nasiona wygrzebałam z płatków papryki z młynka ;) rośnie pierwszorzędnie
Mam pytanie moja papryka ma trzy wierzchołki wzrostu nic nie obrywałem czy mam usunąć te kwiaty na tych wierzchołkach czy mam zostawić,co dalej usuwać tylko wilki a ona sama będzie rosła do góry
sajmon0609 pisze:Mam pytanie moja papryka ma trzy wierzchołki wzrostu nic nie obrywałem czy mam usunąć te kwiaty na tych wierzchołkach czy mam zostawić,co dalej usuwać tylko wilki a ona sama będzie rosła do góry
Sajmonie usuń wszystkie kwiaty tylko w rozgałęzieniu tych trzech wierzchołków wzrostu. Są tam zazwyczaj dwa lub trzy kwiaty , a może być i tylko jeden
pozdrawiam
Agnieszka Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
sajmon0609 pisze:Mam pytanie moja papryka ma trzy wierzchołki wzrostu nic nie obrywałem czy mam usunąć te kwiaty na tych wierzchołkach czy mam zostawić,co dalej usuwać tylko wilki a ona sama będzie rosła do góry
Trzy wierzchołki zostaw, a jeśli chcesz usuwać z nich wilki (czyli prowadzić ją na 3 pędy) to nie wyłamuj ich tak jak u pomidorów. Trzeba zostawić kawałek tego "wilka" z jednym liściem. Dlaczego? Bo wyłamując cały można uszkodzić kwiat, a poza tym byłoby za mało liści do wykarmienia owoców.
Trzy wierzchołki zostaw, a jeśli chcesz usuwać z nich wilki (czyli prowadzić ją na 3 pędy) to nie wyłamuj ich tak jak u pomidorów. Trzeba zostawić kawałek tego "wilka" z jednym liściem. Dlaczego? Bo wyłamując cały można uszkodzić kwiat, a poza tym byłoby za mało liści do wykarmienia owoców.
Ja nie usunąłem lisci tylko kwiaty żeby papryka szła do góry a nie skupiała się na kwiatach ,tak zrobiłem gdyż to wyczytałem z waszych wypowiedzi
Na mojej papryce - ostrej - pojawiły się na łodydze fioletowe smugi z dołu do góry, tak na długości ok 10cm. Choroba to jakaś czy może tak być? Nie wszystkie krzaki tak mają. Rośnie w tunelu.