A czy ktoś z szanownych forowiczów pomoże mi z określeniem co to za odmiana pomidorka.
Witaj, na moje oko przypomina mi on "Black #5785".
Podaje ci linka który znalazłam u jednego z naszych forumowiczów . Jest tam baaaardzo dużo odmian pomidorów, może znajdziesz tam swoje szczęście http://www.tomatogrowers.com/black.htm
Dziękuję gosia 22 za linka i pomoc w rozpoznawaniu odmiany. Moje pomidorki pasują z wyglądu do tej Black #5785 i mam nadzieję że nimi są . Czuję się jak bym znalazł dla nich rodziców. Jeszcze raz się nimi pochwalę.
Jeśli chodzi o smak tego pomidorka to jest słodki, lekko kwaskowaty. I co ciekawe mimo jesiennej pory nie stracił na smaku jak inne gatunki pomidora które uprawiam.
Po paru latach kiedy "czarne" (ciemnofioletowe lub brązowe) pomidory były modne, teraz przyszła kolej na inny ale podobny pomidor: Granatowy lub ciemno fioletowy z powodu wysokiej zawartości antocyaniny. Najbardziej znany przykład pochodzi z uniwerstetu w stanie Oregon, i jest potocznie nazywany OSU Blue. Jest to krzyżówka kilku dzikich gatunków, a na razie smak jest nezadowalajacy.
GunnarSK pisze:Najbardziej znany przykład pochodzi z uniwerstetu w stanie Oregon, i jest potocznie nazywany OSU Blue. Jest to krzyżówka kilku dzikich gatunków, a na razie smak jest nezadowalający.
Teraz mam nasiona OSU Blue i innych ciemnych pomidorów,
i jak będzie sprzyjające lato, dołożę nasiona do kolejnej akcji rozdawania.
Witam. Jestem nową entuzjastką uprawy pomidorów. W poszukiwaniu nasion pomidorów udało mi się zawędrować na Wasze arcyciekawe forum. W ubiegłym roku kupiłam pomidory z gatunku podobne do Russian Black, które zasmakowały mi jak nic na świecie. Niestety był to zakup jednorazowy. Wpadłam więc na pomysł wyhodowania ich osobiście. Jest tylko jeden problem- gdzie kupić nasiona? Proszę o odpowiedź i ew. podpowiedzenie jaka inna odmiana podobna /lubię zdecydowany kwaskowy smak/ no i oczywiście żeby jak dla początkującej ich uprawa nie była zbyt karkołomna.http://forumogrodnicze.info/posting.php ... 77c8e39bb4#
anula08 pisze:Jest tylko jeden problem- gdzie kupić nasiona? Proszę o odpowiedź i ew. podpowiedzenie jaka inna odmiana podobna /lubię zdecydowany kwaskowy smak/ no i oczywiście żeby jak dla początkującej ich uprawa nie była zbyt karkołomna.
Na ogół ciemne pomidory od Kozuli mają kwaskowo-słodki smak, więc mogą Ci odpowiadać, i w lutym masz możliwość załapać się na nasiona, kiedy Jankiel zacznie przyjmować zamówienia.
na allegro jest mnóstwo ciekawych pomidorów, sam kupiłem 4 odmiany , wzeszły idealnie,
Polecam black plum, owocowała do przymrozków. Oczywiście całkiem czarna nie jest, ale smakuje doskonale.
Takie geny są odpowiedzialne za ciemny kolor skóry pomidorów OSU Blue:
Aubergine (Abg, z dzikiego gatunku solanum lycopersicoides),
Anthocyanin fruit tomato (Aft, z dzikiego gatunku solanum chilense, powoduje fioletowy kolor na owocach)
atroviolaceae (atv, z dzikiego gatunku solanum cheesemanii, powoduje fioletowy kolor na łodygach i liściach)
Odmiana Purple Smudge ma inny gen bardzo podobny do Aft.
O, z ciemnymi liśćmi i łodygami, to byłby wręcz pomidor ozdobny:) Bardzo ciekawe. Rozumiem, że te pisane z dużej litery sa dominujące [w pełni czy niekompletnie?], a ten z małej recesywny?
loeb pisze:Rozumiem, że te pisane z dużej litery są dominujące a ten z małej recesywny?
Przynajmniej z Aft i atv tak jest, a o Abg nic nie wiem, Roberta. Prawie wszystko sciągnąłem od Keith Mueller, który pisze na the Tomato Garden pod nickiem "mulio". Najbardziej "granatowe" pomidory są wtedy, kiedy Aft i atv występują razem: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20888667
Dla przykładu można patrzyć na avatar Bunkie.
Mam ochote w przyszłym roku 2012 posadzić dodatkowo pod folią coś z pomidorów tz. czarnych.
Oto moje typy:
Black Krim.
Black Brandywine.
Cherokee Purple.
Brad's
i jeszcze był Kozulowy czarny, ale nie pamiętam nazwy, gdzieś czytałem na forum.
Prosze o porade który z tych pomidorów jest smaczny i plenny???
Np. na temat Black Brandywine nie znalazłem nic.
Pozd.
Palio pisze:Mam ochote w przyszłym roku 2012 posadzić dodatkowo pod folią coś z pomidorów tz. czarnych.
Oto moje typy:
Black Krim.
Black Brandywine.
Cherokee Purple.
Brad's
i jeszcze był Kozulowy czarny, ale nie pamiętam nazwy, gdzieś czytałem na forum.
Prosze o porade który z tych pomidorów jest smaczny i plenny???
Np. na temat Black Brandywine nie znalazłem nic.
Ankha najprawdopodobniej by mogła coś (pod)powiedzieć nt. Black Brandywine z własnego doświadczenia, a pozostałe dwie/trzy odmiany na pewno są godne polecenia.